въпрос за акумулатор

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Goldorak
Автомобил:
Двигател:

въпрос за акумулатор

Мнениеот Goldorak » Нед 20 дек 2009 23:04

Колеги, днес колата не щя да запали, и на третия опит падна акомулаторът. Срам и позор! :mrgreen:

За пръв път ми се случва. Съответно тръгнах да го вадя, за да го заредя(взех зарядно от един комшия) и бая зор видях, още повече, че беше почти тъмно навън. Някаква пластмасова джаджа с бушони имаше прикрепена към акумулатора и зорлем я махнах. Сега обаче възникват следните за мен неясни, но предполагам за вас прости въпроси.

1 - Каккъв е обратният път за поставяне на тази кутия, без да направя някоя глупост?

2 - Трябва ли да се заземява към корпусът акумулаторът?

3 -Колко часа се зарежда той?

4 - Вярно ли е, че трябва да се махнат тапите, за да излязат газовете при залреждане на акумулатора?

Полото ми е 1,6, бензин автоматик, АЕЕ.

Потребителски аватар
ivan.karadenizov
Автомобил:
Двигател:

Re: въпрос за акумулатор

Мнениеот ivan.karadenizov » Пон 21 дек 2009 11:01

Щом акумулатора е умрял, значи или вече не става, или има проблем с ел. инсталацията на колата и не се зарежда както трябва. Тук http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=1&t=107807&hilit= пише по този въпрос. Ако случая е такъв, зареждането може и да е от полза. Ако акумулатора си е заминал - колкото и да го зареждаш нищо няма да стане.
А относно зареждането на акумулатора вкъщи: преди тази процедура електролита в акумулатора трябва да е ок, т.е. да се долее дестилирана вода при нужда и да се измери електролитната плътност (ариометрите, които ги продават по бензиностанциите според мен горе-долу стават).
По въпрос 2 - досега не съм виждал някой да заземява акумулатор. Още повече, че корпуса му не е метален.
По въпрос 3 - докато зарядното не каже, че е зареден.
По въпрос 4 - мисля, че да. Но нека и някой с повече опит да каже.
п.п. Мнението ми е основано повече на теория, отколкото на практика, затова може и да греша за нещо.

Потребителски аватар
Tatrata
Автомобил: VW Polo 6N1
Двигател: ABF

Мнениеот Tatrata » Пон 21 дек 2009 11:18

Тапите се махат винаги и задължително провери нивото на течноста вътре. Има едни ограничителчета, така че гледай да ги залее малко. Относно колко време трябва да се зарежда..... аз го правя мин. 12 часа, но не ми се е налаго от както си купих нов акомулатор. Последователноста за слагане е същата, като при вадене :) най-накрая клемите се слагат, като се увериш, че всичко си е на място и добре закрепено :Mr Green Fun

ПС. Като запалиш недей да пипаш педала на газта поне 5 мин, нека компа си сабере инфо от датчици и тем подобни :deal

Потребителски аватар
tisho_tch
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_tch » Пон 21 дек 2009 11:51

По въпрос 1: след като поставиш акумолатора, кутията се притиска в горния му край докато металната им скоба захване в жлеба на акомулатора (чува се прищракване) поне при мен е така.

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Пон 21 дек 2009 11:56

при зареждане се отделя водород, ако не махнеш тапите може да стане бум. повечето зарядни имат волт-метър или ом-метър. ако е ом-метър ти показва вътрешното съпротивление на акомулатора, когато стрелката пада към 0-лата значи е зареден. за волт-метъра стрелката ти показва напрежението без товар, съответно гледаш да е 12-14в.

Goldorak
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Goldorak » Пон 21 дек 2009 23:14

Колеги, мерси за ценните съвети! :beer

Акумулаторът е зареден, утре ще го слагам, дано стане работата!

Goldorak
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Goldorak » Сря 23 дек 2009 0:16

Стана работата! :beer

И тамън подкарах колата, и две преки по-надоло един момък с баничарка се пързулна в полото. :shock

За щастие, само боята на задната броня поразкърти. Но неговата броня се пукна... А бе, гадни софийски непочистени пътища! :?

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”