Питане за Голф 4 - с какъв мотор да е?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Питане за Голф 4 - с какъв мотор да е?

Мнениеот Barboukov » Вто 29 дек 2009 10:45

Та. Дойде време за смяна на колата. Твърдо съм си решил 2-ката да я умножа по 2. МК4, бензин, 1.6 101 кончета. Въпроса е какъв мотор да се търси. Човек заминава за чужбина и ще се опита да намери нещо "запазено". Какъв да е мотора? Казаха ми от AFT да бягам.
Може ли мнения на колеги, каращи МК4 с мотори 1.6 101 кс да дадат съвет.

Благодаря предварително!

ПП: Колата ще се кара на пропан-бутан!

ЕДИТ: Аз така като гледам моторите - вариантите не са много: AEH AKL APF. Кой е най-читавия?

Последна промяна от Barboukov на Вто 29 дек 2009 13:27, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
chinadracon
Автомобил: VW Golf MK4
Двигател: AKL 1999
Контакти:

Re: Питане за Голф 4 - с какъв мотор да е?

Мнениеот chinadracon » Вто 29 дек 2009 11:26

Моя е AKL, в общи линии непретенциозен мотор, не ми е правил почти никакви проблеми досега, като изключим едно чистене на дросел-клапа, без което в общи линии почти никой с такъв мотор не се разминава. Виж за газ не знам, понеже не съм привърженик на газовите уредби, но доколкото съм чувал поне ако ще слагаш, трябва да е газов инжекцион... Разбира се, колата има и странични болежки, типични за четворките, но те са масови като цяло... Да внимавате много със скоростите, като се взима колата, скоростните кутии често са проблемни. Другите възможни проблеми са като цяло дреболии(плафон на шофьорска врата - прословутите микроключета :Mr Green Fun , неработеща пръскалка на задна чистачка и т.н.)... Успех!

Потребителски аватар
iGolf
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот iGolf » Вто 29 дек 2009 11:37

мартине,качвай се на дизел бе,ако искаш да ти дам някое кръгче да видиш как фърчи...

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Вто 29 дек 2009 11:49

iGolf написа:мартине,качвай се на дизел бе,ако искаш да ти дам някое кръгче да видиш как фърчи...

Лесно ви е на вас, дето има откъде да крадете нафта... Ние дето караме на боб какво - да захабяваме горивото дето хората дават пари за него ли? :mrgreen:

Майтапа настрани, ама дизелова кола не ми се кара.

Потребителски аватар
botor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот botor » Вто 29 дек 2009 13:58

и моя 1998г 1,6 акл няма проблеми за сега-един спукан мъркуч на сервото само. дърпа си нормално,возийката ми харесва. скоростите наистина не влизат с два пръста, но не е и ептен мъчително. с пенсионерско каране в нашто село 8,8 градско, 6,5 извънградско. много съм доволен като цяло от машинката, струва си всеки един лев и не бих я заменил за по нова френска или италианска кошница. успех и безаварийно каране.

И ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ

Потребителски аватар
SSS666
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SSS666 » Вто 29 дек 2009 14:11

може би от бензиновите мотори най добре е да се вземе 1.8 без турбо. разхода е почти като на 1.6 а извън градско сигурно и по малко

Потребителски аватар
leonardo_vd
Автомобил: Golf mk1 VR6 TURBO
Двигател: AAA
Контакти:

Мнениеот leonardo_vd » Вто 29 дек 2009 14:47

SSS666 написа:може би от бензиновите мотори най добре е да се вземе 1.8 без турбо. разхода е почти като на 1.6 а извън градско сигурно и по малко

:applause:

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Вто 29 дек 2009 15:46

Колега, аз съм с 1,6SR AKL двигател. Смело мога да заявя че съм доволен от него - не гори масло, извънградско дава разход 6,5-7л/100км зависи от средната скорост, градско много варират нещата, но се върти работата около 9-10л/110км. Разхода го цитирам от показанията на бордовия компютър, не съм го засичал по резервоара.
Двигателя не е слаб/както казват повечето хора из форума/, но иска обороти по-високи от 3000-3500 за да осетиш силата му. Пускането на климатик/климатроника се осеща. Не знам колко е вярно това за скоростните кутий, че са недомислени и се чупят, но определено в топло време скоростите не влизат с поглед. Не е нужно да напъваш с крак, но се осеща известно затруднение при включването им/скоростната ми кутия е DUU, точно от тия нежните скорости/.
Barboukov написа:ЕДИТ: Аз така като гледам моторите - вариантите не са много: AEH AKL APF. Кой е най-читавия?

Относно факта кой е най-читавия двигател, отговор тук няма да намериш. Мен ако ме питаш, еднаква кубатура, еднаква мощност, и приблизително еднаква конструкция. Най-хубаво се съсредоточи да намериш читава кола, и не се води толкова от кода на двигателя. Нали знаеш че тия двигатели са с 8 клапана :?:
Успех с търсенето и покупката колега :да:

Потребителски аватар
leonardo_vd
Контакти:

Мнениеот leonardo_vd » Вто 29 дек 2009 15:54

joromnt написа:Колега, аз съм с 1,6SR AKL двигател. Смело мога да заявя че съм доволен от него - не гори масло, извънградско дава разход 6,5-7л/100км зависи от средната скорост, градско много варират нещата, но се върти работата около 9-10л/110км. Разхода го цитирам от показанията на бордовия компютър, не съм го засичал по резервоара.
:

На мен толкоз ми харчи 1.8т с чип като го кара жената. Ако не ви се вярва да снимам борд компа.
А за кутиите се надявай да не се скапе, защото това е голям проблем. Нитовете на диф-а се късат и кътиите 2-ра ръка са безбожно скъпи точно зарад този проблем.
За справка: кутия за 1.8т може да се намери за около 300-400лв, дори и по евтина има и други алтренатива, така че съветвам мотора да е 1.8 дори и без турбо.

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Вто 29 дек 2009 15:59

Мерси Жоро.

Все пак и парите играят в случая. Има една заделена сума. Незнам колко пари вървят тия с 1.8т. Тези 1.6 5 врати, климатик са около 6-6.5К лева. Идеята ми е до 8.5 да се събера с газовия инжекцион, гуми ако се наложат и там всички глупости, които трябва да се плащат.

Потребителски аватар
leonardo_vd
Контакти:

Мнениеот leonardo_vd » Вто 29 дек 2009 16:02

Barboukov написа:Мерси Жоро.

Все пак и парите играят в случая. Има една заделена сума. Незнам колко пари вървят тия с 1.8т. Тези 1.6 5 врати, климатик са около 6-6.5К лева. Идеята ми е до 8.5 да се събера с газовия инжекцион, гуми ако се наложат и там всички глупости, които трябва да се плащат.

1.8т за газ не става /не е добра идея/ виж 1.8 125кс. е идеална за газифициране. А цените им са колкото и на 1.6 въпрос на късмет

Потребителски аватар
mania
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mania » Вто 29 дек 2009 16:26

Колега, има един от моторите 1.6 с кофти скоростна кутия, не чога да се сетя кой е, ако някой колега знае да пише.
По мое мнение голф трябва да е 1.8 или 2.0. Това са най-надеждните мотори при всички генерации. Разходът сравнен с по-малките не е голям, но мощността си е предимство. Според мен лапай нещо 1.8 и си първи.

Потребителски аватар
pomeoo
Автомобил: MK3
Двигател: ABD
Контакти:

Мнениеот pomeoo » Вто 29 дек 2009 16:41

Здравейте колеги.
Видях темата на колегата и за да не отварям нова ще питам и аз тук.
И аз съм пред подчти същата дилема.
Искам да взема голф 4 но ще си го карам на бензин!
За това главно ме интересува разходът на гориво.
Колата ще се кара предимно градско и смесено каране, до колкото прочетох коментарите колегите препоръчват 1.8
Интересуваме колко харчи 1.6 и 1.8 в града при нормално каране 80/макс100?
Също така и аз да попитам, кой е най читавия мотор при 1.6 и 1.8! (кода на моторите...)
Да подчертая колата която ще взимам ще гледам да е произведена от 2000г нагоре.
Благодаря на отзовалите се колеги!

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Вто 29 дек 2009 17:01

Взимай те 1.8 с 125 коня... :deal

Кодът на мотора е AGN...

Голф 4 1.8 със 125 коня :

Градско София-10-11,извън-до 100 км/ч-около 6 литра,до 130 км/ч-7 и малко,до 180 км/ч-8.5-8,7 литра...

Не се чуства пускането на климатика,а при 1.6 има замисляне при изпреварване... :horror:

Потребителски аватар
pomeoo
Автомобил: MK3
Двигател: ABD
Контакти:

Мнениеот pomeoo » Вто 29 дек 2009 18:52

10/11 е множко...(позе за мен)...
Явно ще се гледа някоя запазена 4-ка със 1.6!
Отностно обслужването на този мотор, колко горе долу излиза то?
Забравих да кажа, че досега съм карал Опел(останах много доволен ат автомобила! За ламарините няма да коментирам..!), та ме интересува къде са болежките при 4-ките като цяло абсулютно всичко... :)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”