Тракане от климатроника, при излючване контакт, Г3.Развитие

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
andro_
Автомобил:
Двигател:

Тракане от климатроника, при излючване контакт, Г3.Развитие

Мнениеот andro_ » Вто 22 сеп 2009 17:34

Колицата е Голф 3, 1997-ми набор, с VW климатроник.
След изкючване от контакт, т.е. след спиране на мотора от областта на парното в средната конзола на таблото (зад панела на климатроника) се чува звучно "трак" все едно някоя клапа се затваря рязко.
Няма значение след паленето климатроника дали е бил пускан,дали е бил на топло,студено,вътрешен въздух...и т.н. режими.
Изглежда при контакт клапата се отваря, след връщането на контакта се затваря,ама звучно.
Някой имал ли е такъв проблем и на какво може да се дължи той и дали е отстранимо?

Последна промяна от andro_ на Вто 29 дек 2009 17:24, променено общо 2 пъти.

bobi_88sofia
Автомобил:
Двигател:

Re: Тракане от парното, когато изключа от контакт, Голф 3

Мнениеот bobi_88sofia » Вто 29 сеп 2009 15:29

Здравей,
ми аз имах подобен проблем само че с друга марка кола ,но мисля че принципа е един и същ.този шум се получава от клапата която регулира движението на въздуха или по-скоро клапато която отговаря дали въздуха идва отвън или завърта въздуха вътре в купето.(незнам наименованието на тази клапа)

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Вто 29 сеп 2009 17:45

Мерси за отговора.
Наскоро едни дунапренчета ми излетяха през въздуховодите.Сигурно уплътняват точно тази клапа и сега като се затваря удря директно на пластмаса, вместо на дунапрена и затова трака (въпреки ,че не винаги, може би един път на 4-5-то гасене на колата изтраква).Ем, съдба...
Клапата външен/вътрешен въздух на Голфчето е от дясната страна, там където е вентилатора, под кутията за поленовия филтър. Мойта клапа сигурно е тази,която разпределя от кои точно духалки да подухва...

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пон 21 дек 2009 18:20

Нещата тръгнаха на по-зле.
Вече не ми подухва към краката.Явно или управлението на съответната клапа или дунапрените са свършили....
КАто включа към краката продължава да духа на предния прозорец, а в долните духалки - не.Кофти е.
Ще се разглобява някой топъл ден.
В тази връзка:
Някой отварял ли е климатроник на Голф 3? Доколко е трудно и времегубещо?
Какъв материал да си взема,за да заменя оригиналния дунапреноподобен материал по клапите?
Предварително благодаря.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Re: Тракане от климатроника, при излючване контакт, Г3.Развитие

Мнениеот andro_ » Вто 29 дек 2009 17:28

Имам въпрос - за да сваля тялото, в което се намират клапите, контролиращи въздушните потоци трябва ли да сваля металната греда под таблото?
Днес разглобих, свалих таблото (голям зор си е),установих,че клапата, която сменя потоците между предно стъкло и крака има механичен проблем - счупено лостче (вакуумната клапа си работи без проблем), но не можах и не посмях да разглобявам по-надълбоко.Много кабели,много нещо, а колата тия дни ще ми трябва и сглобих наново.Цял ден играчка...
Някой в Пловдив може ли да го поправи този проблем? Естествено следващият въпрос е колко $?
Ако някой има свален стар климатроник за Г3 да ми пише на лично.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 29 дек 2009 20:58

Аз само с климатроници се занимавам :)
значи - по-лесно е ако свалиш гредата...за целта трябва да разпробиеш нитовете (болтове са ама без глави) на гредата при волана...не е проблем.
Ако си източил фреона ще ти е по-лесно...ако не си тогава трява да отделиш тялото с клапите от другото...което става като разкопчаеш щипките между тях....отгоре една,отдолу една,отпред две и отзад две...заните обикновено се чупят и така излиза тялото.
Като разковеш всичко свлаи тялото с клапите,разглоби го и си ги облепи за да не мианва въздуха във всякакви посоки...а накъдето трябва.
По повод клапата - като разглобиш снимай какво точно е счупено...имам ужасно много части и мога да ти пратя какво ти трябва ако го имам здраво.
Съответно на место е невъзможно да смениш моторчето или лостчето защото е най-отдолу под кожъха и няма достъп..което вече си видял.
Захванал си се с доста сложна задачка ;)
Ако имаш проблеми пиши ми в skype или на лично - ще ти кажа какво да правиш.
Успех!

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Вто 29 дек 2009 23:03

zfa159 благодаря ти много за отговора, понеже никой друг не се трогва да пише.
Аз стигнах до свалянето на тялото с клапите. В един руски форум бях чел точно кои щипки трябва да се свалят, за да се стигне до свалянето на тялото,аз свалих 3 от всички щипки, но по-нататък ме достраша, защото както писах по-горе колицата ми трябва и просто нямах време. При мен е счупено точно лостчето на клапата преден прозорец/крака - командващ е жълтия вакуумен маркуч.Самата ос на клапата си стои (стърчи си, което ме навежда на мисълта,че може да се залепи), аз я въртях на ръка, функционира си съвсем нормално.правих френска любов на маркуча(вакуум с уста правих), управлявашият клапан си функционира на 100%. Лостчето,което командва клапана си го демонтирах(по-скоро ми остана в ръката), макар и невиждайки нищо. Иначе всичко останало е ОК.
Ще се разглобява пак, но сигурно или след 1.01 или напролет като се позатопли и мога да отделя 2-3 дни.Фреон не ми се източва,защото наскоро плащах да ми пълнят системата...
В момента единствения ми проблем е,че не подухва в краката, което си е меко казано, неприятно.
Задължително ще те потърся за части,когато разглобя напълно. :wink: Още веднъж, благодаря за отговора!

За съжаление тези системи по колите са ги предвидили за не повече от 10 год живот...

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 30 дек 2009 0:42

Няма проблем...като решиш да я правиш драсни едно лично с някоя и друга снимка какво ти трябва и ще ти измисля нещо :)
Клапата чисто нова струва 370+ лв (проверявах за моя климатроник) и съм мислил какви ли не схеми на доста колеги само и само да ги връщаме към живот...така че и за тази ще измисля нещо...иначе трябва да имам някъде такава - в краен случай ще се сменя цялата...ама щом стърчи крайче и си работи - всичко ще е ОК.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”