Въртите ли гумите и как?

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
abcd
Автомобил:
Двигател:

Въртите ли гумите и как?

Мнениеот abcd » Сря 30 дек 2009 17:06

Колеги, напоследък не срещам често да се пише за смяна на местата на гумите след определен пробег.
Моля коментирайте от практиката си за плюсовете и минусите. Старата практика беше да се следи разликата в износването на гумите. При мен няма разлика и ще чакам новите гуми.

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Re: Въртите ли гумите и как?

Мнениеот rokera671 » Сря 30 дек 2009 17:36

Поне аз колкото хора познавам никои не го практикува.Моите са на 45 000 и са почти като нови,не съм ги вартял.Баща ми преди ги въртеше и от него знам ,че е хубаво.Мисля ,че има и някаква последователност.

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Сря 30 дек 2009 18:09

Предните ги слагам задни всеки сезон.

Потребителски аватар
M1505
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот M1505 » Сря 30 дек 2009 18:28

От време на време..ама системно не :)

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Сря 30 дек 2009 18:35

http://www.avtogumi.com/bg/polezno/razmeniane.php
Ето така трябва да става.

Потребителски аватар
Tedo-
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tedo- » Сря 30 дек 2009 19:01

с какви гуми си? ако са с посока, може само да ги въртиш предни - задни, но не и леви-десни...
Колата каква е? Колите с преден задвижващ мост "изяждат" предните гуми около 2 пъти по-бързо от задните... Ако не въртиш предни със задни гуми, след 30-40 хиляди км предните гуми ще са изхабени, а задните ще имат грайфер за още толкова пробег... Една от системите е да купуваш 2 нови гуми същата шарка, а задните си остават и след още 30-40хкм сменяш 4-те с нови...

Аз ги завъртам (предни-задни) всеки сезон (при мен това са 10-15 000км)- когато сменям зимни-летни... 4-те гуми остават с еднакъв грайфер дори след 3 години употреба... Лошото е, че понякога се пука гума или прави балон и след това не е желателно тя да се кара отпред...

В сп. "За рулем" едно време имаше 4 схеми за въртене на гумите - тези двете, които описах и още две, които те не препоръчваха:
- въртене "на кръст" предна лява става задна дясна и т.н. - първо се сменя посоката на въртене и второ се остановило, че при слагане на "лява" гума отдясно, тя първонално бързо се износва, поради обратния наклон на окачването...
- въртене в "кръг" като участва и резервната гума - прави се на всеки 5 хкм като лява предна отива дясна предна и дясна предна става задна дясна и т.н., а задна лява става резервна, а резервната става предна лява... Тази система препоръчват за 4х4 за да е сигурно, че ако спукат гума и се наложи да ползват резервна, тя ще е със същото износване като останалите и няма да се товари трансмисията... но при нашите условия гуми се пукат по-рядко, а гумаджиите са винаги наблизо и затова не съм чул някой да купува по 5 гуми освен запалени офроудери (някои даже купуват 6 гуми и носят по 2 резервни, особено ако са по-екзотична марка и размер)...

"Българското" въртене е 2 зимни (лятото се слагат отзад да не се търкат бързо) и 2 летни... При тая компромисна система проходимостта на колата е горе-долу добра (ако не са много стари зимните), но при спиране и влизане в завой на сняг/лед трябва много да се внимава!

Аз си купувам по 4 нови гуми и на 4-тата година ги сменям, защото сцеплението намалява драстично, въпреки че имат още доста грайфер - поне 4-5мм...

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Сря 30 дек 2009 19:25

Лично аз карам по принцип със 4-ри еднакви гуми, когато зимата слагам зимните гуми, после лятото ги сменят, тези които са били предни стават задни и задните предни и така, за да може да се износват еднакво. Но и да не се сменят няма проблеми.

Потребителски аватар
dragnev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dragnev » Сря 30 дек 2009 21:28

наистина всичко зависи от това колко км минаваш
аз ги сменям през 1г. защото тогава има нужда- предните минават за задни а за предни купувам нови
така процедирам през летния и после за зимния сезон

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”