Здравейте всички и за много години, бъдете живи и здрави и колите много да ви слушат през новата година.
Имам един странен въпрос. Започвам с малко предистория: летните ми гуми са 205/55/16 лети джанти, а зимните 195/65/15 стоманени джанти. Когато карах с летните гуми се чуваше едно виене като лагер от главината от към предно дясно колело. Симптомите бяха, че когато завивам надасно се чува виенето, а когато карам направи всичко е нормално. Искам да уточня, че виенето не е силно и някой мои приятели ми казват, че било от гумите (нали са големи). Сега вече карам със зимните гуми и опредлено нищо не се чува даже и когато завивам. Та въпросът ми е дали може по-тежките гуми да натоварват лагера повече и да се получава виене от негова страна (аз да си призная се съмнявам, но се чудя от къде е това виене с големите гуми). Другото което погледнах когато сменях гумите е дали няма масло по лагера-нямаше. Ами май това ми е въпросът. Благодаря на всички за отговорите предварително.
RESPECT.
Виене на преден лагер с по-големи гуми.
- alexkoleff
- Автомобил:
- Двигател:
- Dead man
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил: Hyundai Sonata 2007
- Двигател: 2.0 16V 145HP
- Контакти:
Re: Виене на преден лагер с по-големи гуми.
Виж си лагера...
Иначе няма проблем че си с 16ки-някой карат и с 19ки и нямат ядове...
Иначе няма проблем че си с 16ки-някой карат и с 19ки и нямат ядове...
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Здрасти колега.
Принципно по-големите гуми имат повече инерция и с апо-тежки ама това не натоварва самия лагер..принципно лагерите има свойството основно да се натоварват на завой защото тогава колата се наклана ня една страна и усилието върху дадения лагер става по-голямо или съответно по-малко (зависи от посоката на завиване).Обаче това няма общо с гумите.
Принципно гумите са с различна шарка което значи и различна шумност...което води до различни шумове по време на движение с тях дори при еднаква скорост.
Првил съм си експерименти при движение с около 150-160км в час с летните ми гуми...когато тръгнеш да завиваш малко по-остро се появяваше шум...нелигчен за мен...оказа се,че си има своето обяснение и го четох в някаква статия в нет-а...при изместването на колелата в посока завй самата гума излиза извън дъгата на калника и на пластмасовите кори отдолу...съответно въздуха се врязва в нея и заради грайфера издава звук...сранно,но факт.Пробвах го няколко пъти - наистина е така.При по-висока скорост шума е по-силен а при скорост до около 80-90км/ч няма нищо.
При зимните гуми факторите са други - друга шарка,друг ширина на гумата,движение с по-различна скорост и съответно това игреа роля за шумовете....макар че и на мен ми беше странно,че зимната гума с по-дълбокия грайфе ребеш по-тиха от летната с по-плиткия грайфер ама...факт.
Принципно по-големите гуми имат повече инерция и с апо-тежки ама това не натоварва самия лагер..принципно лагерите има свойството основно да се натоварват на завой защото тогава колата се наклана ня една страна и усилието върху дадения лагер става по-голямо или съответно по-малко (зависи от посоката на завиване).Обаче това няма общо с гумите.
Принципно гумите са с различна шарка което значи и различна шумност...което води до различни шумове по време на движение с тях дори при еднаква скорост.
Првил съм си експерименти при движение с около 150-160км в час с летните ми гуми...когато тръгнеш да завиваш малко по-остро се появяваше шум...нелигчен за мен...оказа се,че си има своето обяснение и го четох в някаква статия в нет-а...при изместването на колелата в посока завй самата гума излиза извън дъгата на калника и на пластмасовите кори отдолу...съответно въздуха се врязва в нея и заради грайфера издава звук...сранно,но факт.Пробвах го няколко пъти - наистина е така.При по-висока скорост шума е по-силен а при скорост до около 80-90км/ч няма нищо.
При зимните гуми факторите са други - друга шарка,друг ширина на гумата,движение с по-различна скорост и съответно това игреа роля за шумовете....макар че и на мен ми беше странно,че зимната гума с по-дълбокия грайфе ребеш по-тиха от летната с по-плиткия грайфер ама...факт.
- The_Machine
- Автомобил:
- Двигател:
Всъщност голям влияние оказва и ЕТ на джантите (офсета спрямо контактната повърхност при фланеца за болтовете).
Колкото е по-изнесена джантата, толкова страничното натоварване върху лагера се повишава.
Колкото е по-изнесена джантата, толкова страничното натоварване върху лагера се повишава.
- alexkoleff
- Автомобил:
- Двигател:
...джантата е оригинална на VW с оригиналните болтове и според мен хващането към главината си е стандартното (ако съм те разбрал правилно)......
РЕSPECT
РЕSPECT
-
zdravko_jett
- Автомобил:
- Двигател:
колега повече ми се струва да е от гумите(не че са флшиви нещо)
-
andro_
- Автомобил:
- Двигател:
Да не направиш като мен да смениш здрав лагер предна главина
. И аз чувах виене, то се оказа от гумите... 
. И аз чувах виене, то се оказа от гумите... 
- Dead man
- Контакти:
С каква гуми караш ??
- alexkoleff
- Автомобил:
- Двигател:
....хехехех вече си намерих лагери от e-bay.de и през март ще ходя до Германия-почти съм ги поръчал, но все пак имаше време до пътуването. Наистина не ми се сменят здрави лагери и затова се допитвам до Вас, защото знам, че от тук ще получа най-точни мнения и препоръки. Гумите са GENERAL 205/55/16.
http://www.conti-online.com/generator/w ... hw_en.html
Виждам тези гуми на много коли-даже и на джипове, които не ги карат само на асфалт и си мисля, че са добри гумите, но пък знае ли човек от къде ще ми излезне проблема, така, че ще ги огледам и тях за нещо нетипично-износване или нещо набито в гумата. Благодаря Ви още веднъж за съветите.
RESPECT.
http://www.conti-online.com/generator/w ... hw_en.html
Виждам тези гуми на много коли-даже и на джипове, които не ги карат само на асфалт и си мисля, че са добри гумите, но пък знае ли човек от къде ще ми излезне проблема, така, че ще ги огледам и тях за нещо нетипично-износване или нещо набито в гумата. Благодаря Ви още веднъж за съветите.
RESPECT.
- Dead man
- Контакти:
Как точно се износват гумите ??
Само от едната ли страна ?? Или равномерно ?
Само от едната ли страна ?? Или равномерно ?
- rokera671
- Автомобил:
- Двигател:
Аз съм с по малкия цолаж.За голфа го дават 185 аз карам с 175.И в снега е по добре!!
- Dead man
- Контакти:
rokera671 написа:Аз съм с по малкия цолаж.За голфа го дават 185 аз карам с 175.И в снега е по добре!!
За кой Голф го дават ?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”