Проблем с клапата на парното

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
pid77
Автомобил: Шкода Октавия 1U5
Двигател: ALH 2005

Проблем с клапата на парното

Мнениеот pid77 » Вто 05 яну 2010 15:48

Проблема е решен с ново клапанче за 15лева.

Последна промяна от pid77 на Пон 25 яну 2010 11:23, променено общо 1 път.

ivan.balabanov
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с клапата на парното

Мнениеот ivan.balabanov » Вто 05 яну 2010 16:35

Колега, колата има ли климатик?
А по принцип трябва да се свали панела с врътките за парното, да се видят жилата и връткит, да няма нещо откачено или счупено. Също да свалиш филтъра за купето за да можеш да погледнеш клапата, там ли е здрава ли е и все такива механични проблеми!

Потребителски аватар
pid77

Мнениеот pid77 » Вто 05 яну 2010 18:21

Има климатик,предполагам че управлението на тази клапа е електрическо но даже не я знам къде се намира.

Потребителски аватар
kiriko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiriko » Вто 05 яну 2010 20:17

електрическо управление + вакуум ;виж да не се е откачило някое мъркуче , но трябва да се разглоби ;

Потребителски аватар
dmitko
Автомобил: Tiguan II 4Motion
Двигател: CZEA 2016

Мнениеот dmitko » Вто 05 яну 2010 20:58

Сега ли възникна проблема или по принцип не си работеше?
Ако е втория вариант,първо виж под въздушния филтър за купето, клапата дали изобщо реагира на копчето за затваряне, в смисъл помръдва ли. При работещ двигател или малко след като е работил /за да има вакум в бутилките - цилиндрите/ хвани с ръка /по скоро с нокти/ клапата от единия край и вдигай леко на горе - на затваряне, ако усетиш силно съпротивление, това означава че вакум има и проблема е на друго място. Ако няма вакум виж връзките на всичките маркучета за вакума минаващи в зоната под чистачките мисля че бяха зелени и бели на цвят.
А това друго място, което маже би е и главния виновник за проблема ти е едно електрическо клапанче съдържащо магнитна сърцевина която по сигнал се движи и определя кога и къде да пусне вакума. Това клапанче ще го намериш като застанеш отпред срещу колата - в дясно от акумулатора леко отвътре на 10-15 см от фара, т.е. до калника отвътре на нивото на акумулатора. Изглежда на нещо с размери примерно 1-2 на 4 см. и в него трябва да влизат три маркучета за вакума и двойка кабели за управление. Преди да го свалиш може да му подадеш директно 12 волта в едната или другата посока - ако клапата сработи проблема е в кабелите към него. Но най-вероятно вътре е клеясало яко /при мен беше така/ подлежи на разглабяне и яко почистване с ВД-40 примерно, или си купуваш ново /не мисля че е скъпо/.
Но пак огледай маркучетата за вакума от него до клапата за пукнатини и лоши връзки.

Потребителски аватар
pid77

Мнениеот pid77 » Сря 13 яну 2010 19:22

Днес разкачих клапанчето и пробвах да видя дали ще се затвори клапата като допра двата маркуча които минават през него има голям вакум но клапата не помръдва,иначе като я дърпам с ръка се движи ,а пък на кабелите щом подам на контакт има 12V без значение дали съм натиснал бутона вътре или не. Клапанчето не мога да го разглобя без да го счупя-капсулована пластмаса.

Върни се в “Passat”