Здравейте колеги,
трябва да регистрирам сега кола в КАТ, как определят там колко к.с. ми е двигателя? Според данъчните калкулатори когато въведа киловатите на колата ми излиза данък 36лв., а когато въведа конете излиза 142лв. Има ли как в КАТ да ми пишат, че колата е 100 к.с. а не 101 и по този начин да си спестя 100 лв от данъка за МПС или не. Аз като гледам документите на колата никъде не намирам колко К.С. е, а навсякъде пишат само киловатите.. 74 kW. Срещал съм из форума колеги с подобни проблеми, които са регистрирани с 1 кон по-малко. Как става това?
Двигателя е 1.6 16V 74kW (101hp - доколкото знам).
П.С. Ако ви интересува общината става въпрос за Шумен.
Данък до 100 к.с. и 101 к.с.?
- vw_golf_4_tdi
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Данък до 100 к.с. и 101 к.с.?
BECK0 написа:Здравейте колеги,
трябва да регистрирам сега кола в КАТ, как определят там колко к.с. ми е двигателя? Според данъчните калкулатори когато въведа киловатите на колата ми излиза данък 36лв., а когато въведа конете излиза 142лв. Има ли как в КАТ да ми пишат, че колата е 100 к.с. а не 101 и по този начин да си спестя 100 лв от данъка за МПС или не. Аз като гледам документите на колата никъде не намирам колко К.С. е, а навсякъде пишат само киловатите.. 74 kW. Срещал съм из форума колеги с подобни проблеми, които са регистрирани с 1 кон по-малко. Как става това?
Двигателя е 1.6 16V 74kW (101hp - доколкото знам).
П.С. Ако ви интересува общината става въпрос за Шумен.
в талона на колата ти пише колко киловата е. 101 коня попадат в по - ниската група. да сме точни 74 кВ са 99,23 к.с.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Аз съм в Пловдив. Колата е регистрирана по kW - 74(3-ка, 1.6,8V, AFT).Плащам си ниския данък.предполагам и при теб ще е аналогично.
- gr_kanev
- Доктора
- Автомобил: VW Transporter T5 2006
- Двигател: AXD
Данъкът се определя на база мощността в kW, а не в к.с. "Малкият" данък (и отстъпката за катализатор) важат до 74 kW включително. Не гледай какво пише в разните му там данъчни калкулатори из Нет-а. Ако се опитат да те "прекарат" в данъчното, кажи им че не са прави, да си погледнат пак нормативната уредба; ако трябва, поискай разговор с висшестоящ (началник). Не мисля, че някой може (законно) да ти пише колата 100 к.с. - реално тя е 100,6 к.с.
-
- Low rider
- Автомобил: OLD
- Двигател: OTO
само да кажа че 74KW не са 99.23P.S са 74 по 1.36 прави точно 100.64 P.S
- vw_golf_4_tdi
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
golfmk1 написа:само да кажа че 74KW не са 99.23P.S са 74 по 1.36 прави точно 100.64 P.S
възможно е и да е така, има няколко варианта на конска сила.
в данъчното гледат информацията от декларацията която подаваш и от големия талон, а не си я измислят сами!!!
в КАТ гледат информацията от предният талон, дали е БГ или е от ЕС май няма значение.
-
- Low rider
- Автомобил: OLD
- Двигател: OTO
аз лично знам само един вариянт на конските сили и той е че 1 киловат е равен на 1.36 конски сили 

- vw_golf_4_tdi
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
golfmk1 написа:аз лично знам само един вариянт на конските сили и той е че 1 киловат е равен на 1.36 конски сили
http://en.wikipedia.org/wiki/Horse_power
чети повече!
- BECK0
- Автомобил: VW Passat B7
- Двигател:
Мерси колеги за бързите отговори, това ме успокои. Интересува ме още, дали трябва да си дам временните номера в КАТ или да си ги запазя. Колата я докарах от Швейцария с номера от Цюрих и тренера ми каза, че той винаги си запазва номерата, като докара кола от Швейцария, защото после от КАТ в Берн (Швейцария) му лепват нова лепенка на номера и не плаща 50 франка за нови табели... Дали ще настояват в КАТ Шумен да им дам номерата?
П.С. Какви са вариантите да карам 3 км до КАТ като нямам номера.. с платформа ли е задължително или временни номера от КАТ, защото швейцарските са само до декември?
П.С. Какви са вариантите да карам 3 км до КАТ като нямам номера.. с платформа ли е задължително или временни номера от КАТ, защото швейцарските са само до декември?
Последна промяна от BECK0 на Чет 07 яну 2010 13:28, променено общо 2 пъти.
- vw_golf_4_tdi
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
BECK0 написа:Мерси колеги за бързите отговори, това ме успокои. Интересува ме още, дали трябва да си дам временните номера в КАТ или да си ги запазя. Колата я докарах от Швейцария с номера от Цюрих и тренера ми каза, че той винаги си запазва номерата, като докара кола от Швейцария, защото после от КАТ в Берн (Швейцария) му лепват нова лепенка на номера и не плаща 50 франка за нови табели... Дали ще настояват в КАТ Шумен да им дам номерата?
има два вида транзитни номера. едните са срочни за лек автомобил, другите са търговци с които да прекарват колите до КАТ и т.н. въпроса е ти с какви си
- ivo penkov
- Автомобил:
- Двигател:
golfmk1 написа:само да кажа че 74KW не са 99.23P.S са 74 по 1.36 прави точно 100.64 P.S

- BECK0
- Двигател:
vw_golf_4_tdi написа:има два вида транзитни номера. едните са срочни за лек автомобил, другите са търговци с които да прекарват колите до КАТ и т.н. въпроса е ти с какви си
Номерата ми са срочни от средата на декември до 31 декември 2009, но всичко на всичко има една червена лепенка на която пише 12 (декември), която без проблем може да се подмени..
- vw_golf_4_tdi
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
BECK0 написа:vw_golf_4_tdi написа:има два вида транзитни номера. едните са срочни за лек автомобил, другите са търговци с които да прекарват колите до КАТ и т.н. въпроса е ти с какви си
Номерата ми са срочни от средата на декември до 31 декември 2009, но всичко на всичко има една червена лепенка на която пише 12 (декември), която без проблем може да се подмени..
http://bg.wikipedia.org/wiki/Регистрационен_номер_на_МПС_(България)
Временен транзитен номер (годишен) за нови автомобили, който се издава на фирми официални вносителки на марка автомобили за нуждите на фирмата при тестово шофиране или при транспорт между различни офиси на фирмата на ход, при транспорт до Пътна полиция за рег. и т.н. Издават се и за Автокъщи с удостоверение от АВА (Асоциация на вносителите на автомобили.)
В
Нов внос, временен, за употребявани автомобили, докато трае проучване от Пътна полиция и т.н.
The license in Switzerland relates to the owner of the vehicle, not the vehicle itself. On selling and purchasing a car, the plates are moved from the old to the new vehicle. One owner can keep many vehicles and move the plates as required from car to car.
http://www.pariteni.bg/Calcs/5/1ff1de774005f8da18.html
Изчисли си данъка от тук. Ползвай киловати, не к.с. В талона ще си пише 74 kW, а това е точно в границата. 74 kW са 101 к.с. и е малкия данък. 75 kW са 103 к.с. и там важи големия данък.
За 3 км по-добре накарай някой да те дръпне с въже, мисля че можеше така. Няма смисъл за такова малко разстояние да си вадиш временен номер.
Изчисли си данъка от тук. Ползвай киловати, не к.с. В талона ще си пише 74 kW, а това е точно в границата. 74 kW са 101 к.с. и е малкия данък. 75 kW са 103 к.с. и там важи големия данък.
За 3 км по-добре накарай някой да те дръпне с въже, мисля че можеше така. Няма смисъл за такова малко разстояние да си вадиш временен номер.
- BECK0
- Двигател:
Колеги благодаря ви за информацията! Сега се прибирам от КАТ всичко мина като по вода, но с помощта на един познат.. отидох само да питам какво ще ми трябва и той каза "карай колата след 20мин..", колата я закарах на ход, но след друг автомобил, че да не се виждат номерата ми и нямаше проблем. Питах там за данъка, прави сте, че попадам на границата и ще ми е евтин данъка. Екотаксата е 173лв ако някой се интересува (от 5-10 годишен автомобил), като на съседното гише ако я бях направил при служители на КАТ щеше да е 218..
Поздрави,
В.Минев
П.С. Забравих да кажа, че ми оставиха швейцарските номера, но писах, че ще ги върна в Швейцария..
Поздрави,
В.Минев
П.С. Забравих да кажа, че ми оставиха швейцарските номера, но писах, че ще ги върна в Швейцария..
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”