категория б1

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Re: категория б1

Мнениеот theultimate » Пон 25 яну 2010 12:27

Голф със сигурност не може да караш.

Трабант е 650кг, полското фиатче пак някъде толкова.

Май с това Б1 нищо не може да караш...

Потребителски аватар
stan4o_mc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stan4o_mc » Пон 25 яну 2010 12:31

Колега, масово инструкторите не предлагат обучение за Б1, поради простата причина, че няма каква кола да си купиш => няма кандидати за тая категория. Може Aixam някюъв да караш - http://news.automedia.bg/read/4807.html но цените са далеч от тези за които говориш. Доста далеч! Имаш вариант с една коруба на Пиаджио мисля беше, модела е vetturette (ако не греша нещо) --> Изображение, но там цените също хич не са за теб, освен това, такива автомобили са меко казано ненамираеми. Предполагам може и подобна чикия да се вземе http://www.autolocate.co.uk/newcar/?DerivativeID=22105&viewall=true
До колкото видях може и G-wizz да се подкара по родните пътища Изображение

Тея глупости с махането на седалки и прочее са меко казано недомислени. Щом има нещата, които мислите да махате, значи е произведена с тях, т.е. се води с определен брой места и с някакво тегло. Най-малкото КАТ ти правят технически преглед през който няма да мине колата при липса на седалки, крик, резервна гума и сие. Ако искаш да мине, предполагам те чака технотест. И технотеста е с пари - не малко.

Ако случайно намериш нещо, което ти се струва, че може да караш (по закон да можеш) - внимателно провери техн. данни. Спецификации от производителя те интересуват, не думи на търгаш в авто борса!

Като цяло идеята с Б1 не е лоша, напротив, но при условие, че месечния ти доход от стипендия (като ученик) е поне 3-4 хил. евро, за да можеш да си позволиш моторизиран куфар или пазарска количка с двигател от "миксера на мама", година по-късно да изхвърлиш "нещото" и да си купиш кола. Стоте лева дето ги спестяваш с прехода от Б1 към Б - ще ти излезнат през носа. А година стаж в консерва за мен не е стаж в кола. Нито ти ще си адекватен в движението, нито другите шофери ще те броят за пълноправен такъв. Вземи си едно скутерче и не се занимавай с глупости, щом ти е толкова невъзможно да използваш обществен транспорт.

Пак казвам - не случайно никой не кара курсове за Б1. Живеем в ситуация и държава в която това е пълна загуба на време и пари. Да не говорим за непознаващите закона фуражки по пътя, които при всяко спиране ще те карат да им обогатяваш познанията по ЗДвП.

Прави ми впечатление, че варненска фирма предлага курс за Б1 на мини купър, който обаче не отговаря на изискванията за б1

Успех и догодина - с лачена каручка

п.п. не знам защо се бях заблудил, че има и ограничение за броя места (2бр), но никъде не намирам подобно.

Код: Избери всички

2. код 73 (подкатегория В1) - триколесни и четириколесни моторни превозни средства с електрозадвижване или с двигател с вътрешно горене с работен обем над 50 куб. см и с конструктивна максимална скорост над 45 км/ч, чиято маса без товар не надвишава 550 кг (в случай на електрозадвижване не се включва масата на акумулаторните батерии);

[i]изм. ДВ. бр.3 от 11 Януари 2008г.[/i]
...
5. за подкатегория "В1" - триколесно или четириколесно моторно превозно средство от подкатегория "В1", което може да достига скорост не по-малка от 60 км/час;

Последна промяна от stan4o_mc на Пон 25 яну 2010 12:50, променено общо 4 пъти.

theultimate

Мнениеот theultimate » Пон 25 яну 2010 12:36

И аз съм мислел да олекотя трабанта. Като махна разни глупости от интериора ще стане 550кг доста лесно . Да, ама в закона пише "конструктивна максимална маса". Т.е няма да ти качват колата на кантар, а гледат какво пише в талона. Единствения начин е да минеш през технотест, което е леко трудно като ти липсват елементи, а и е много скъпо.

los_tigros

Мнениеот los_tigros » Пон 25 яну 2010 13:06

Изображение

Ето тука ти е играта.Или нещо такова.
Аиксам - 500кг обща маса.Цялата е пластмасова.Само скелета е алуминиев.
Двигател-500 кубика.13 к.с.
Разход около 3л/100 км.
Дизел.
До около 90 км/ч върви нормално.

Mihail_Dimov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mihail_Dimov » Пон 25 яну 2010 16:27

Абе мамка му да *** на колко километра си от училището и нямате ли градски транспорт. Споко ще имаш време да караш като пораснеш.

На колегата дето каза че с кола до 550кг неможе да се направи беля ще му препоръчам да види това клипче -->
http://vbox7.com/play:3c709945&al=1&vid=

Толкова много хора са чакали да станат на 18 години за да вземат книжка и вие ще изчакате ;)

Потребителски аватар
damqnski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот damqnski » Пон 25 яну 2010 20:50

тва че някоя въшка е мн по опасна от нормалната ми е ясно, а някои знае ли как седи въпроса с подмяна на талона при изменения в купето или конструкцията на колата щот съм чувал че даже да сложиш неон трябва да се вади нов талон и така мога да по олекотя някоя ладичка или голф и за това че полицаите не знаят всички подробноси съм чувал мн такива дет са попадали на куки дет не знаят, също ако сте се заглеждали в книжките си ще видите че в горния десен ъгъл пише 109 а на б1 пише 108 тва е единствената разлика и понякога куките не го виждат :wink:

:неграмотно

theultimate

Мнениеот theultimate » Вто 26 яну 2010 0:38

За да "олекотиш" някоя ладичка трябва да е перфектна. Разбирай могат да те върнат ако парното не работи всички степени. Т.е до тук поне 2000лв за да е всичко перфектно. Още ~1000лв за регистрация, технотест и .н. Накрая ако изобщо стане, ще караш не кола, а сапунерка, дето понеже е прекалено лека няма да спира и зимата ще е трагедия, няма и да има абсолютно никакви екстри понеже тежат. Вземеш ли 18 ще я продадеш за.....някакви смешни пари. Сам си прецени струва ли си за една година...

Потребителски аватар
viko_90
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот viko_90 » Вто 26 яну 2010 1:57

Колега Летиш във въздуха, не мисли, че всичко което лети се яде, както ти казаха някой колеги изчакай още 1 година да направиш 18 и си изкарай всичко както трябва да е. Няма смисал да се замиваш с глупости да олекотяваш или да махаш - загуба на време средства и пари. Всички сме чакали да станем на 18 за книжка, изчкай и ти не губиш нищо. :да:

Потребителски аватар
stan4o_mc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stan4o_mc » Вто 26 яну 2010 12:13

Пак ти казвам - за каквито и да е промени, които биха могли да се счетат за конструктивни - технотест.
За да направиш конструктивни промени по колата и да я регистрираш по каналния ред след това, ще ти трябва толкова време, колкото ти остава до 18г и Б категория. Ако няма да минаваш технотест и да маркираш измененията, то изобщо не прави такива. Да не мислиш, че като те спрат някъде и има кжеш "ми аз я олекотих" и ще те пуснат да си ходиш. Не осакатявай автомобил защото си нетърпелив.

Чичко полицай не му дреме какво му казваш, а какво пише на китапа дето му даваш (в някои случаи - на парите дето даваш).
Т'ва дето понякога не виждали... Понякога виждат и тея дето виждат, ще ти покажат неща дето и ти не си видял, после и такива к'вито не си и искал да видиш.

Че ти е зор - зор ти е, че ти се кара - кара ти се, ама замисли се малко. Долу вляво пише, че форума има 50661 регистрирани потребители и ни един от тях не сметна идеята ти за разумна, та да те подкрепи в тая тема. Не се заяждам, нито пък искам да те поучавам или нещо такова. Само си премисли внимателно нещата преди да действаш, че най-малкото което може да се омаже е да излезеш без книжка, без кола и без пари.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 26 яну 2010 13:14

Виж сега...

В момента си ученик на 17 години и още не си се научил едно мнение във форума да напишеш грамотно!

Иди в училище и се концентрирай над учението - за автомобилите има време!

Боже, боже...

Потребителски аватар
peppoo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот peppoo » Сря 27 яну 2010 18:25

stan4o_mc, от тези 50661 ще се намери един да го подкрепи и това съм аз. Главният принцип на форума е да споделяме личния си опит. До колкото разбирам никой от гореизказалите се "колеги" не е карал с Б1. Аз съм... даже някой ме спомена - "един колега карал Лупо с б1" ... това съм аз.
И мен така ме подиграваха и се заяждаха. Истинската причина е, че ми се налага да пътувам 25км в едната посока към училище и прецених, че ми трябва кола. Внесах си Лупото от Германия, издържах си изпитите и си карах, да чукам на дърво, безаварийн от 29/09/2008 до приблизителни 15/07/2009, когато си взех от КАТ-Варна СУМПС, кат. Б.
Инетересен случай беше, когато веднъж Януари 2009 (все още с Б1) към 23:00 на път за вскъще ме спряха за рутинна проверка. Трябва да допълня, че колата е регистрирана на мое име - въпреки че бях на 17, колата е регистрирана на мое име. Та другаря "Иванов" ми взема документите, гледа номера на колата, гледа мен, гледа книжката ми, гледа талона и ми казва:
"Бре, не стига, че на 17 кара, ами и колата негова! Айде заминавай!"
Общо с Б1 са ме спирали 4 пъти за рутинна проверка и един път ме удариха отзад на кръстовище и сам си извиках кат - проблем за Б1 не съм имал ...
Това е личния ми опит по въпроса. Не знам от полза ли е, дразнение ли е за някого, но с удоволствие ще отговарям на въпроси :)

Потребителски аватар
stan4o_mc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stan4o_mc » Сря 27 яну 2010 19:07

peppoo, това, че си карал Лупо само и единствено показва некадърността на системата, защото по закон то НЕ отговаря на изискванията за категория Б1.
Лошо няма да се дава съвет и да се помага. Най-малкото - погледни за какъв ценови диапазон говори (или по-скоро си представи, че цифри не е дал, но по моделите може да се ориентираш). Освен това посоченото местожителство е Плевен. Както в 99% от градовете в страната, над 5 - 6 километра до училище звучи налудничево. Не, че не може да стане, но досега автора не е показал подобно нещо. Продължавам да твърдя, че тънка лайсна с Б1 няма и ако няма много належаща причина да пътува с кола, намирам за глупаво да си чука главата. Евтино чесане на краста няма. Разбира се, това си остава моя гледна точка.

Поздрави :beer :beer :beer

theultimate

Мнениеот theultimate » Сря 27 яну 2010 19:37

Колегата искаше са олекотява Лада или Голф2, едва ли има пари за Лупо или някоя нова малка корейска количка...

Потребителски аватар
peppoo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот peppoo » Сря 27 яну 2010 20:23

Търсихте мнение за Б1 - дадох Ви. Какво ще си реши момчето, колко му се кара, и до колко това му е необходимост - две абсолютно различни позиции.
Отностно колата - по същия начин - казах мнение, дадах примери с полицаи и казах моя опит.
В крайна сметка нали това е целта на форума - да обменяме опит, не да се контрираме ...
Лек ден

Потребителски аватар
damqnski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот damqnski » Сря 27 яну 2010 20:57

peppoo :bowdown месси за отогвора пич е тва исках някои да ми каже начи луппото е между 800 и 900 кг начи мога да си карам голф и като се има предвид че ша спазвам правилата надали ще ми правят проблеми а и сега в този студ докат чакам някав транспорт и после още толкова време иам пеша да варва после да не ти казвам каде около бъбреците си търся наследството ще трбва да отидо до сба в плевен за да проверя някои предлага ли този курс ако иам въпроси щи пиша на лично или в темата наи накрая поне един да ме подкрепи :да:

:неграмотно

Последна промяна от Vlad777 на Чет 28 яну 2010 14:13, променено общо 1 път.
Причина: Доста дълго изречение си написал... Направо да се неначуди човек, защо ти е кола да ходиш на училище, като там нищо не научаваш!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”