Замръзнал или блокирал амортисьор?-Замръзва!

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
GRUEL
Автомобил: 1995 Golf III GT
Двигател: AEK

Мнениеот GRUEL » Пон 05 яну 2009 19:59

След консултация с майстор, разтопяване на амортесиора i минаване на шок стигнахме до извода, че най-вероятно още от завода си е излязъл с калпаво масло. Иначе не е изпуснал, работи си на 100%, ама едва след като го разтопихме с пароструйката. Та засега колата си остава пред блока докато намеря време за смяна.
Моя всяка зима си ми замръзваше, ама принципно я карам рядко...

Потребителски аватар
disela
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот disela » Пон 05 яну 2009 20:10

и при мен се е случвало преди няколко години, зимата замръзваше заден
ляв амортисьор - вода ли, какво е имало вътре незнам, маншона беше скъсан, оправия няма освен с нов амортисьор, иначе няколко пъти на пароструйка го размразявах, но като я оставех 2-3 часа и пак замръзваше.

Потребителски аватар
ostavime
Автомобил: Мазда
Двигател:

Мнениеот ostavime » Пон 05 яну 2009 20:57

Да питам тук.
А може ли да замръзват и спирачките отзад, или нещо такова. Преди като се качих (не бях карал колата от сутринта, отидох на работа с нея, тоав са около 9 часа на студа) и като натиснах спирачката, първо все едно почти не действаше. Абе спираше зле, бявно и т.н. В последствие почна да ми носи отзад на една страна при натискане. И след време се оправи. След няколко натискания (20-ина).
Сигурно нещо е било замръзнало. Странно какво?

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Пон 05 яну 2009 21:00

ако си с дискове - спрачния апарат

Потребителски аватар
ostavime
Автомобил: Мазда
Двигател:

Мнениеот ostavime » Пон 05 яну 2009 21:07

Барабани са на задните, ако не греша. Може ли разни течности или самите барабани да речем да замръзват?
Отделно има и доста натрупан боклук в калниците, но не вярвам да е от това.

Последна промяна от ostavime на Пон 25 яну 2010 21:02, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 05 яну 2009 21:57

Миналата зима преден амортисьор ми замръзна, предишната зима задните и двата. Като минах през една дупка задния мост се отлепи сигурно на 50 сантима от земята и подскачаш като топка на седалката.
Веднага смяна на амортисьора и от чиста любопитство с флекса по средата. Това което излизаше отвътре може да е всичко, но не и някакъв вид масло. С цвят на боза и кой знае какви гадости вътре в него.

gnustera
Автомобил:
Двигател:

Re: Замръзнал или блокирал амортисьор?-Замръзва!

Мнениеот gnustera » Пон 25 яну 2010 8:43

Драги Колеги

Тази сутрин паля автомобила на -20, тръгвам всичко точно, след около 30 метра почнах да усещам всяка дупчица с бъбреците си. Слизам и гледам задната лява част на Голф мк2 се е слегнала,така че не е се вижда горния край на гумата, колата вози изключително твърдо от тази страна.От другата страна всичко е ОК, но тия студове май ще и видят сметката. Като цяло стигнах от Лозенец то Младост 4 както обиновено, обаче доста подскачах :-)

Какво означава това - изпуснал амортисьор, за смяна ли? В двата случая сигурно ще ходя да ги сменят и двата - вчера направих 200к и май му е време. Моля препоръчайте ми марка амортисьори и сервиз в района на Младост 4, защото оставих колата там и не искам да я карам в подобно състояние.

Мнения за D&N там имате ли? Колко време отнема? Горе долу какви пари (с горе долу сносна макрка амортисьори).Предварително Ви благодаря!

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пон 25 яну 2010 14:48

gnustera написа:Драги Колеги

Тази сутрин паля автомобила на -20, тръгвам всичко точно, след около 30 метра почнах да усещам всяка дупчица с бъбреците си. Слизам и гледам задната лява част на Голф мк2 се е слегнала,така че не е се вижда горния край на гумата, колата вози изключително твърдо от тази страна.От другата страна всичко е ОК, но тия студове май ще и видят сметката. Като цяло стигнах от Лозенец то Младост 4 както обиновено, обаче доста подскачах :-)

Какво означава това - изпуснал амортисьор, за смяна ли? В двата случая сигурно ще ходя да ги сменят и двата - вчера направих 200к и май му е време. Моля препоръчайте ми марка амортисьори и сервиз в района на Младост 4, защото оставих колата там и не искам да я карам в подобно състояние.

Мнения за D&N там имате ли? Колко време отнема? Горе долу какви пари (с горе долу сносна макрка амортисьори).Предварително Ви благодаря!

От младост 4 ти е близо Герман, където работят клубните майстори Ники и Мишо. Виж раздела Сервизи, там има координати ;)

ПП: Здрав изправен амортесьор нито ще замръзва нито ще си промени поведението при студ ;)

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Съб 13 фев 2010 8:47

И моите задни амортисьори (или поне единия) замръзват. При -5 отзад все едно имам греди вместо окачване. Колко горе долу струва шок тестер и струва ли си изобщо да се минава или със сигурност трябва смяна?

Потребителски аватар
GRUEL
Автомобил: 1995 Golf III GT
Двигател: AEK

Мнениеот GRUEL » Съб 13 фев 2010 11:40

Не ти трябва шок. Директно гледай да го смениш, че ако караш така със замръзнал може да сцепиш някое бомбе. Преди време и аз бях така, ходих на шок по скоро от любопитство. Със замръзнал ме изкара че едва ли не нямам заден десен аморт., като го размразихме с пароструйката всичко си влезе в норми. Аз си изкарах и лятото с тях(зимата почти не я карам колата) и на есен си смених и 4-те. Ако е топло времето може да си караш с тези още сумати време. Проблема е само при минусови темп.

П.П. Ако някой има проблем със замръзващ заден аморт. , а няма излишни кинти за нови (криза си е :banghead: ) на мен ми останаха задните(единия си замръзва и е за боклука, но другия си е ок) и здравия го давам на символична цена....

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Пон 26 апр 2010 14:39

Днес свалих амортисьора - за нищо не става - никакво усилие няма. А странно е че поне 10 човека пробвахме амортисьорите с клатене и не изглеждаше да има проблем :screwy Явно замръзването е симптом за скапан амортисьор.

Zlobomir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlobomir » Пон 26 апр 2010 21:45

Трябва да се включи и подгряване на амортисьорите като екстра на ел пакета. mhihi

Потребителски аватар
NikMar55
Автомобил: Golf 4
Двигател: TDI 1900 101 к с 2003 г

Мнениеот NikMar55 » Съб 10 май 2025 14:31

Да не отварям друга тема реших да се оплача тук. Днес както си карах и изведъж усетих как колата започна да усеща със задницата си всяка неравност по пътя. Извадих късмет, че се случи след един легнал полицай и след него завих надясно. След завоя усетих блокировката на заден амортисьор. Скоростта ми най-много да е била 10-15 км/ч. Огледахме я и установихме, че дясната страна беше по-ниска. После отидох при един приятел на канал и наистина десния не помръдваше за разлика от левия. Не съм вярвал, че главния път от Севлиево към Габрово да е толкова неравен, усещах го много добре, а карах с 40-60 км/ч. Ще се сменят, поне са лесни за смяна, 3 болта и са долу. Завчера пък смених заден десен апарат и той беше блокирал. От спортна страст се заех да раздвижа стария, с голяма мъка и с ключа за ъглошлайфа успях да сваля буталото. Няма да се мъча да го възстановявам, алуминия е корозирал яко.
А бе, стара кола и млада жена искат подръжка.

Потребителски аватар
NikMar55
Автомобил: Golf 4
Двигател: TDI 1900 101 к с 2003 г

Мнениеот NikMar55 » Сря 14 май 2025 11:10

Продължава сагата с колата. Сменихме амортисьорите, но като взех да паля ми светна лампата на ABS. Оказа се че куплунга на заден десен почти се извадил. Наместихме го и пак греда. Един отворко каза да изключим акомулатора да изчисти грешката, но пак греда. Майсторът вдигна ръце и каза, че неможе да ми помогне з/о няма комп за диагностика. Тръгнах си и се чудих къде да отида, но по врема на движение, бях минал около 500 м, нещо отзад в дясно изщрака и лампата угасна. Може ли някой да каже какво се случи. Имам идея, че ABS-a се е тествал и като не намира грешка е сработил и се е оправил. Дали е така?

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Сря 14 май 2025 17:59

Ако всичко е ок, след като развиеш над 20км/ч системата се чеква и лампата гасне. Подозирам, че имаш изгнили кабели преди буксата. Отзад е всичката мизерия.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”