Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Re: Актове, давности закони - разяснения

Мнениеот hooligans » Нед 31 яну 2010 7:07

Hertz написа:Къде мога да проверя дали са ме снимали някъде в нарушение

Никъде

Hertz написа:и къде мога да проверя колко точки са ми останали,

В КАТ , гишето беше като влезнеш отдясно в ъгъла , таксата беше 4 лв мисля.
Отиваш и казваш искам справка колко точки имам , дават ти лиХче , отиваш , плащаш и пак на гишето.Дават ти пълна справка с нарушенията досега и колко точки имаш.

Hertz написа:или са ми свършили точките при проверката ще кажат " А ДОБРЕ ЧЕ СИ НИ ДОШЪЛ, точно ти ни трябваше - остави си и акта за раждане"

Напълно е възможно , един приятел го спряха и след справка си му взеха книжката , след това бая зор видя докато изкара психотеста :screwy

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Нед 31 яну 2010 11:48

Много е просто. Като ти излезе наказателно постановление ти се пресмятат точките. Ако след пресмятането си на "0" или "-" като отидеш за постановлението ти казват да си върнеш книжката. Няма вариант, при който да имаш син талон (освен ако не е някой фалшив) и да нямаш точки или да караш с презаверен акт при излязло наказателно постановление и без точки.

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Нед 31 яну 2010 11:51

Barboukov написа:Много е просто. Като ти излезе наказателно постановление ти се пресмятат точките. Ако след пресмятането си на "0" или "-" като отидеш за постановлението ти казват да си върнеш книжката. Няма вариант, при който да имаш син талон (освен ако не е някой фалшив) и да нямаш точки или да караш с презаверен акт при излязло наказателно постановление и без точки.

няма как да ти отнемат точки преди да си се подписал на постановлението. ако ги смятат, ще ги смятат след влязло в сила постановление за отнемане на точки и глоба.

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Нед 31 яну 2010 13:00

Колеги нещата с това обжалване много сериозно се закучиха и ще последвам съвета на Pichaga. Написал съм нова жалба. Тоя път ще я внеса директно в деловодството на съда. Става въпрос някой запознат с процедурата ако може да микаже дали ще издържи защото ме притискат срокове, а не мога да чакам тия от районното да я пращат 1 година до съда. Просто искам да си оправя по-бързо документите.

ДО
Районен съд гр. Сандански

Ж А Л Б А
От

Господин съдия,
На 11.01.2010г. в КАТ София ми бе връчено наказателно постановление с номер 1500/09 издадено на 25.03.2009г. от РУМВР гр. Сандански. На 12.01.2010, съгласно сроковете предвидени по чл. 59 от ЗАНН съм завел в РУМВР гр. Сандански, жалба с входящ номер 415. Чрез РУМВР гр. Сандански адресирана до районен съд гр. Сандански за назначаване на дело. До 1.02.2010г. жалбата още не е изпратена в деловодството на съда за разглеждане и назначаване на дело, с което РУМВР гр. Сандански нарушава чл. 60 ал. 2 от ЗАНН, който гласи

Чл. 60. (2) В седемдневен срок от получаване на жалбата наказващият орган я изпраща заедно с цялата преписка на съответния районен съд, като в съпроводителното писмо посочва и доказателствата в подкрепа на обжалваното постановление.

Поради което сроковете за назначаване на самото дело се удължават значително, което за мен е недопустимо. Също така ми предстои пътуване в чужбина възпрепятствано от отлагане на делото и невъзможността да си възстановя иззетите документи от КАТ София.

Към настоящата прикрепям и копие на внесената с входящ номер 415 12.01.2010г. в РУМВР жалба.

Моля уважаемия съд да вземе в предвид изложеното от мен в настоящата жалба. Да изиска от РУМВР гр. Сандански внасяне на жалба 415 от 12.01.2010г. за по-бързо назначаване на дело или да отмени наказателно постановление с номер 1500/09 издадено на 25.03.2009г.. За което се отнася и самата внесена от мен жалба. Съответно в най-кратък възможен срок да ми бъде издадено решение на съда, което да послужи пред органите КАТ София, за да ми бъде върнато СУМПС и контролен талон към него.

С уважение:

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Чет 11 фев 2010 23:57

регистрирал съм си колата в данъчното,оня ден отивам да плащам /имам 4 коли/ и едната не излиза, в смисъл че излизат ми данъците само за 3 коли а едната я няма :Mr Green Fun ,касиерката ме пита за номера на колата ама аз и казах че не го знам , та конкретно след като съм си изпълнил задължението да я регистрирам а от тяхна страна е проблема мога ли да не и плащам данъка?колата не е регистрирана и в кат на мое име
скоро мисля да ходя да я регистирам в кат и вече с новите номера и талони да отида пак да я запиша в данъчото

Потребителски аватар
eras3r
Автомобил: Citroen C5 2014г
Двигател: 2 0hdi 163hp
Контакти:

Мнениеот eras3r » Пет 12 фев 2010 9:13

moimoimoi написа:регистрирал съм си колата в данъчното,оня ден отивам да плащам /имам 4 коли/ и едната не излиза, в смисъл че излизат ми данъците само за 3 коли а едната я няма :Mr Green Fun ,касиерката ме пита за номера на колата ама аз и казах че не го знам , та конкретно след като съм си изпълнил задължението да я регистрирам а от тяхна страна е проблема мога ли да не и плащам данъка?колата не е регистрирана и в кат на мое име
скоро мисля да ходя да я регистирам в кат и вече с новите номера и талони да отида пак да я запиша в данъчото

При смяна на собственик а и на номера (щом вече има БГ номера) за смяната ти искат бележка за ПЛАТЕН данък. Без тази бележка НЕ МОЖЕШ да буташ нито номера нито собственици. Иди я регистрирай в данъчното (ще отнесеш някой АКТ {от 20 до 200 лева} само ако не са минали 2 години от регистрацията с БГ номера, а ако са минали, мисля, че няма да ти направят АКТ). Аз чакам мойта кола тази година да направи 2 години и да и сменя собственика и да я заведа в данъчното.
Това е за което се сещам. Ако греша, моля да ме поправи някой колега.

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Пет 12 фев 2010 13:13

тя колата е регистрирана в данъчното, имам си документ за това,даже и акт в данъчното ми направиха че бях закуснял с 3 месеца
ама оня ден като реших да плащам данъка на въпросната кола и не излиза на компютъра в данъчното че се води на мое име

Потребителски аватар
eras3r
Автомобил: Citroen C5 2014г
Двигател: 2 0hdi 163hp
Контакти:

Мнениеот eras3r » Пет 12 фев 2010 16:42

Ами..следователно не е на твое име :) Какво му се чудиш тогава. Бягай да търсиш на кой е колата :screwy

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Пет 12 фев 2010 17:00

eras3r написа:
moimoimoi написа:регистрирал съм си колата в данъчното,оня ден отивам да плащам /имам 4 коли/ и едната не излиза, в смисъл че излизат ми данъците само за 3 коли а едната я няма :Mr Green Fun ,касиерката ме пита за номера на колата ама аз и казах че не го знам , та конкретно след като съм си изпълнил задължението да я регистрирам а от тяхна страна е проблема мога ли да не и плащам данъка?колата не е регистрирана и в кат на мое име

При смяна на собственик а и на номера (щом вече има БГ номера) за смяната ти искат бележка за ПЛАТЕН данък. Без тази бележка НЕ МОЖЕШ да буташ нито номера нито собственици. Иди я регистрирай в данъчното (ще отнесеш някой АКТ {от 20 до 200 лева} само ако не са минали 2 години от регистрацията с БГ номера, а ако са минали, мисля, че няма да ти направят АКТ). Аз чакам мойта кола тази година да направи 2 години и да и сменя собственика и да я заведа в данъчното.
Това е за което се сещам. Ако греша, моля да ме поправи някой колега.

бе да ти кажа това с бележката е формалност при нотариуса. достатъчно е да представиш НЯКАКВА си бележка за платено НЕЩО и толкова.

Потребителски аватар
Vanu
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vanu » Чет 18 фев 2010 4:44

Здравейте, чудя се дали има адвокати тук. Случаят е следния - преди около 2 години ми писаха акт за превишена скорост. Аз реших, че съм в правото си да обжалвам поради обстоятелствата и свиделите, затова написах жалба, отидох на дело, всичко по законоописания ред. 2 години господин полицая не идва на делата, аз с това нямам проблем, понеже давността на акта е 3 години. Наложиха му първо глоба от 500лв, после още една и също толкова на неговия началник, че не го задължава да отиде на делото. Казаха ми, че делото не може да завърши без неговите показания и подпис. И ето, че преди 1 месец най-после дойде на делото, каза че не ме помни и няма представа какво е било, подписа се и излезе. Съдийката каза, че отменя глобите, поради невъзможност на полицая да дойде поради засичания с други дела или еди какви си причини, ей така. 2 години не дойде този човек, а аз чинно си ходех!

След това ме разпита и мен. Каза ми индиректно, че няма шанс да се обори акта. Аз поисках документ, който удостоверява, че полицаят е трябвало да бъде там и че радарът е бил тариран, както и настоях да бъде разпитан моят свидетел в колата (каза ми да доведа 1, въпреки че бяха 3ма). Делото е отложено за 20ти Април. Тук идва моят въпрос:

Може ли на някакво основание да отлагам делото или явяването на свидетеля, да поискам време за удостоверяване на правотата на документите, които съм поискал и прочие? Фактите са такива, че скоростта не е моя, но се съмнявам, че съдията ще ги признае, въпреки наличието на свидетели в колата. Може ли да поискам намаляване на санкцията? Въобще има ли какво да се направи? Освен това вярно ли е, че радарът засича колите подред? Понеже моята теза е, че засечената скорост е на друг автомобил. Реално полицаят каза, че дори да съм последен в колона ще бъде засечена моята скорост. Радарът е от старите, който показват само скорост и време. Благодаря предварително за помощта.

mysho99
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mysho99 » Съб 20 фев 2010 17:57

Здравейте бихте ли ми казали каква е глобата по акт за нарушение на чл 23 ал (1)

Благодаря

Последна промяна от Pichaga на Съб 20 фев 2010 20:03, променено общо 1 път.
Причина: това не е коректния текст

MiroslavStanchev
Автомобил:
Двигател: AHF 2000

Мнениеот MiroslavStanchev » Вто 02 мар 2010 19:14

mysho99 написа:Здравейте бихте ли ми казали каква е глобата по акт за нарушение на чл 23 ал (1) Благодаря

Аз това намерих :да:

Чл. 23. (1) Водачът на пътно превозно средство е длъжен да се движи на такова
разстояние от движещото се пред него друго превозно средство, че да може да избегне
удряне в него, когато то намали скоростта или спре рязко.

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Вто 02 мар 2010 20:34

MiroslavStanchev написа:
mysho99 написа:Здравейте бихте ли ми казали каква е глобата по акт за нарушение на чл 23 ал (1) Благодаря

Аз това намерих :да:

Чл. 23. (1) Водачът на пътно превозно средство е длъжен да се движи на такова
разстояние от движещото се пред него друго превозно средство, че да може да избегне
удряне в него, когато то намали скоростта или спре рязко.

(2) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Който поради движение с несъобразена скорост, неспазване на дистанция или нарушение по ал. 1 причини пътнотранспортно произшествие, се наказва с глоба от 100 до 200 лв., ако деянието не съставлява престъпление.

nobody_lbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nobody_lbg » Чет 04 мар 2010 16:56

да питам и аз по просветените колеги,

имам един акт за неправилно паркиране от преди 3-4 години, и един за затъмнени стъкла отптреди 5-6 години.

Дали съществуват още или давноста е изминала. При акта отпреди 3-4 години ми взеха талона, не си го потърсих защото си имам и друга книжка немска и си карам с нея. Сега се сетих и искам да питам мога ли да си взема талона от КАТ и дали трябва да плащам нещо ?

Потребителски аватар
paagrio
Автомобил: голф 1K
Двигател:

Мнениеот paagrio » Чет 04 мар 2010 17:12

давността е 5 години от получаване на нак. постановление

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”