Ръчната замръзна - какво да правя?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Re: Ръчната замръзна - какво да правя?

Мнениеот rokera671 » Нед 31 яну 2010 10:29

kachakov написа:
Pachko написа:колега карай 20 , 30 метра на задна ако можеж и ще освободи ръчната

КОЛЕГА ми ако не може трабва да се гръмне ли кво , нещо станахме много разбирачите

Не казвам ,че съм голям разбирач ,обаче при мен винаги е дало резултат.Каравелето скоро замръзна ,макар ,че съм казвал на колегата да не я дърпа ама и тои като някои тука спореше ,че никога не е правила проблем.Да ама винаги има първи път и точно пак по този начин отпусна ама голям тормоз на машината.Е тя все пак е служебна!! :D

kachakov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kachakov » Нед 31 яну 2010 12:58

добре бе колеги защо при мен ни се получава този номер най редовно "инстинктивно" си дърпам ръчната, ще цитирам един колега " трабва да се търси източника на проблема а не да маскираме последствията" дотук чета само некомпетентни предложения за маскиране или как да се набутаме с пари които можем да спестим купувайки нови механизми при положение ,че голяма част от въпросните резервни части са изработени така че да избутат гаранциония срок това не са философски изблици а наблюдения от опит :|

Потребителски аватар
Green_Madness
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Green_Madness » Нед 31 яну 2010 13:20

Колеги, какво се карате в тази тема толкова? :) Днес следобед ще ми трябва колата и ще видя каква е ситуацията, искренно се надявам да се е отмразило каквото трябва и да е в движение. Ще пиша после как е положението и как евентуално съм решил проблема.

Потребителски аватар
hobsy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hobsy » Нед 31 яну 2010 14:03

Аз вчера си смених жилата , не е никак сложно и сега нямам никакви ядове ползвам си ръчната без проблеми.Другия вариант е да си свалиш старите и замръзнали жила , да ги оставиш някъде на топло такаче да изсъхнат напълно и да няма влага вътре , да модифицираш нещо като маншончета (един приятел ми даде идея с маркуче от катетър , било силиконово и разтегателно) които също не е сигурно колко ще изкарат и след това пак да си монтираш жилата и да се чудиш всеки път като дръпнеш ръчната дали ще сработи или пък както аз направих , дадох 24лв за нови жила , монтирах си ги за 30мин и работата заспа.:)

Рошко
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Рошко » Нед 31 яну 2010 14:50

XmUrF написа:За тия дето карат по 20-30 метра и се "оправяло" ще кажа само, че аз я карах поне два километра с тая надежда и накрая трябваше пак да дърпам жилото, въобще не си се оправи. Така че може и да се оправи, може и да не се оправи. Гаранции няма. Най-добре щом температурите са минусови да се избягва употребата на ръчната.

Колега, забрави я тая топла вода! Просто недей! ще ти свърши работа, но след това имаш още повече лед по жилата, защото никой не прави сметка, че тая вода не седи топла завинаги, а даже в тоя студ преди да се е стекла ще замръзне!

Добре де, колега, и какво като има още повече вода по жилото след това? След като ръчната не е дръпната и да замръзне, голям праз. Да си замръзва, беля няма да стане, защото ще замръзне в ненатегнато положение.

Ами, колега, замисли се, все някога може да ти се наложи да я използваш въпреки, че е зима!

Рошко
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Рошко » Нед 31 яну 2010 14:53

kachakov написа:добре бе колеги защо при мен ни се получава този номер най редовно "инстинктивно" си дърпам ръчната, ще цитирам един колега " трабва да се търси източника на проблема а не да маскираме последствията" дотук чета само некомпетентни предложения за маскиране или как да се набутаме с пари които можем да спестим купувайки нови механизми при положение ,че голяма част от въпросните резервни части са изработени така че да избутат гаранциония срок това не са философски изблици а наблюдения от опит :|

Пич, ти какво искаш? Хем без пари, хем всичко да ти е наред? Ами като се е развалило или скалъпваш положението или го оправяш с каквито части има, като не ти харесват си ги произвеждай ти...Средно положение няма!

kachakov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kachakov » Нед 31 яну 2010 16:59

Рошко написа:
kachakov написа:добре бе колеги защо при мен ни се получава този номер най редовно "инстинктивно" си дърпам ръчната, ще цитирам един колега " трабва да се търси източника на проблема а не да маскираме последствията" дотук чета само некомпетентни предложения за маскиране или как да се набутаме с пари които можем да спестим купувайки нови механизми при положение ,че голяма част от въпросните резервни части са изработени така че да избутат гаранциония срок това не са философски изблици а наблюдения от опит :|

Пич, ти какво искаш? Хем без пари, хем всичко да ти е наред? Ами като се е развалило или скалъпваш положението или го оправяш с каквито части има, като не ти харесват си ги произвеждай ти...Средно положение няма!

еми пич ако четеш внимателно аз този проблем го нямам от 6 години защо ли :screwy

Потребителски аватар
Green_Madness
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Green_Madness » Нед 31 яну 2010 17:03

Здравейте колеги, току що бях при колата. Ситуацията е следната - качих се, запалих, тръгнах и ръчната пак държеше :shock :evil: Тъй като времето е меко, реших да пробвам нещо. Хванах лоста и 6-7 пъти го дръпнах плътно догоре и връщах плътно до долу. Странното е, че в началото половината ход на ръчната беше празен - т.е. не се усещаше зацепване, но постепенно се оправи, чу се нещо като прищракване. След това изкарах колата и тръгнах без проблеми, пробвах и на наклон - пуснах я леко назад и нямаше проблеми, нищо не я спира и върви както преди да стане белята. При първа възможност все пак ще отида и на майстор да я погледне и ако трябва да се сменят жилата и каквото друго има, защото определено неща се е прецакало. Според вас сега дали има някакъв проблем да шофирам? Както казах, колата е освободена в момента.

P.S. Жилата ги видях, но дефакто с тях нямаше какво да направя - много здраво седят опънати и няма как да ги раздвижа, както някои от вас ме посъветваха. Може и от тях да е станало нещо.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Нед 31 яну 2010 18:15

Green_Madness написа:Здравейте колеги, току що бях при колата. Ситуацията е следната - качих се, запалих, тръгнах и ръчната пак държеше :shock :evil: Тъй като времето е меко, реших да пробвам нещо. Хванах лоста и 6-7 пъти го дръпнах плътно догоре и връщах плътно до долу. Странното е, че в началото половината ход на ръчната беше празен - т.е. не се усещаше зацепване, но постепенно се оправи, чу се нещо като прищракване. След това изкарах колата и тръгнах без проблеми, пробвах и на наклон - пуснах я леко назад и нямаше проблеми, нищо не я спира и върви както преди да стане белята. При първа възможност все пак ще отида и на майстор да я погледне и ако трябва да се сменят жилата и каквото друго има, защото определено неща се е прецакало. Според вас сега дали има някакъв проблем да шофирам? Както казах, колата е освободена в момента.

P.S. Жилата ги видях, но дефакто с тях нямаше какво да направя - много здраво седят опънати и няма как да ги раздвижа, както някои от вас ме посъветваха. Може и от тях да е станало нещо.

Нямаш проблем да караш, само след някой по-бърз курс помириши колелата дали не лъхат на заварка, може да не е пуснало до край. Може да провериш само на крик, колелото не трябва да е съвсем свободно но като го засилиш, половин оборот трябва да прави, да не заковава на място. Слагаш камъни пред другите гуми вдигаш и пробваш ;)

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Нед 31 яну 2010 22:18

Green_Madness написа:Здравейте колеги, току що бях при колата. Ситуацията е следната - качих се, запалих, тръгнах и ръчната пак държеше :shock :evil: Тъй като времето е меко, реших да пробвам нещо. Хванах лоста и 6-7 пъти го дръпнах плътно догоре и връщах плътно до долу. ....

Добро утро д'ет се вика mhihi , споменах ти преди седмица в темата ! Браво ... то добре че времето омекна .

Ръчна ползвам често , но никога не паркирам за дълго колата така .... всъщност не ми се е случвало на мен лично до сега :) .

Потребителски аватар
Ludiq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludiq » Нед 31 яну 2010 22:33

Ръчната ти не е замръзнала. :wink: Има едни уплътнения(гумени)на буталото на апарата.Като се прецакат и пропускат вода...от там става една гняс....буталото спира да се движи с лекота.....ръчната ти е с един винтов механизъм...и при амортизирани пружини на петлетата или липса на такива ръчната ти забива.
Следващия път просто се мушни под колата и върни петлетата с една отверка..... :mrgreen:

Рошко
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Рошко » Нед 31 яну 2010 23:00

kachakov написа:
Рошко написа:

еми пич ако четеш внимателно аз този проблем го нямам от 6 години защо ли :screwy

Ми като си такъв разбирач, дай решение, а не само да мрънкаш, че с нови части не ставало, било тъпо да се закрепва положението! Ни така, ни иначе. Форума е за да си помагаме, а не да си чешеш пръстите!
Извинявам се за спама, ако колегата има нещо да казва, да го направи на лични!

Потребителски аватар
Green_Madness
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Green_Madness » Пон 01 фев 2010 16:37

Колеги, както казах, проблема го реших малко "на късмет". Не се карайте, все пак темата може да е полезна на някой, който изпадне в моето положение. Колата в момента върви без проблеми, но скоро ще ходя на сервиз да сменям други неща и при всички положения ще сменям жилата или каквото трябва по ръчната. Ще пиша дали е имало нещо счупено или заяло и какво съм сменил.

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Съб 06 фев 2010 19:56

То веднъж става!!Аз не опъвам ръчна зимно време пък всеки сам си преценя.Особенно онзи ден като замръзна и на Ивекото а е на 20 000км.

XmUrF
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот XmUrF » Съб 06 фев 2010 20:27

Да, хубаво е зимата да се има едно на ум. Това да не се дърпа ръчната през зимата си е правило и всеки трябва да го знае. Не става въпрос за проблем с жилата. Не че не може и такъв да има, но принципно винаги може да влезне вода и да замръзне и да създаде проблем. И на чисто нова кола. Това са нормални неща и много трудно може да се избегне. Кал, киша, големи температурни амплитуди, не знам защо се драматизира толкова. Едно време на ладата никога не ми е замръзвала ръчната, сега на голфа замръзва, ама честно казано въобще не го смятам за дефект това.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”