Дизел + отработено олио?????

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Re: Дизел + отработено олио?????

Мнениеот fox_vt » Сря 27 яну 2010 17:01

Хора недейте да четете между редовете.Темата е за дизел+олио никой не говори да караш само на олио.За това са тея скъпи системи по 1000 лв.

Потребителски аватар
Tedo-
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tedo- » Сря 27 яну 2010 18:37

в мобиле.де попаднах на обява за БМВ 530д с инсталация за олио от рапица...

Най-големия проблем с "наливните" горива, дори с нафта в туби е, че се вкарват боклуци, утайки и т.н. Особено пък с отработеното олио...

Потребителски аватар
MAKAROW
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MAKAROW » Чет 28 яну 2010 21:40

здравейте отново
Вече карам в съотношение 30 към 70% в полза на нафтата
Взимам отработено олио от едни приятели с ресторант
на 1 резервоар сипах 20 литра олио(прецедено през крачол от дънки) ,другите 42 литра нафта.
Т.е. платих около 80 лева за 62 литра гориво което е около 40 лева по-малко ,и тва е за около 960 километра
Няма разлика във вървенето,паленето (дори и при -22 не замръзна) а за миризмата -болен съм и нямам обоняние
:)
А лятото колеги за 60 лева цял резервоар а???????????
1:1
Цялата далавера е:
1000 километра 40 кинта
10000- 400
100000 4000
да продължавам ли
или пак да сипвам нафта за 2 кинта :)

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 29 яну 2010 10:56

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пет 29 яну 2010 11:52

Ако има откъде да вземаш олио си е далавера откъм пари,всичко друго си е лаф моабет.

milenski_77
Автомобил: Passat B7 variant
Двигател: CFFB

Мнениеот milenski_77 » Сря 03 фев 2010 16:57

fox_vt написа:Ако има откъде да вземаш олио си е далавера откъм пари,всичко друго си е лаф моабет.

Намерих нерафинирано олио на 1,20 лв/л. Ще взема 100 литра за проба.Ако е добро качество сигурно ще продължа да купувам.
Иначе търся да купувам олио от фритюрници ако някой има оферта да свирка.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Сря 03 фев 2010 17:42

Има хора, които си правят експерименти с колите си, а те не са евтини по нашите стандарти. Сипват смело олио от фритюрници и пържена риба, направо в резервоара, без да имат никаква инсталация за целта. Може също да се пробва и с мазут или корабно гориво.
Лошото е, че българите все още са скъпи на триците и евтини на брашното...

Потребителски аватар
mirkata 4020
Автомобил: vw mk3
Двигател: 1996

Мнениеот mirkata 4020 » Сря 03 фев 2010 17:56

просто спрете с това олио защото след малко,ама наистина малко време ще си :banghead: това,че автомобила си върви не значи и че му е натаман.Но колегата над мен го е казал;българина си е българин; :bowdown

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Сря 03 фев 2010 18:01

mirkata 4020 написа:просто спрете с това олио...
... българина си е българин; :bowdown

Спестените пари от горивото определено няма да стигнат за ремонта след това.

Потребителски аватар
kiko946
Автомобил: GOLF 3
Двигател: AAZ 1992 g

Мнениеот kiko946 » Сря 03 фев 2010 19:27

Kalin72 написа:На разбирачите дето казват, че така се троши колата, искам да кажа да попрочетат малко от световния опит, и тогава да правят задълбочени умозаключения :)
Разбира се, че след определена обработка на отпадъчното олио, то може да се ползва като гориво, дори на 100%. Но не се препоръчва ,поне засега, на по-модерните PD и комън рейл двигатели. Тези с обикновена роторна помпа могат да го ползват, но пак казвам, има си технология на обработката, не е просто като фасул, да сипваш директно в резервоара, дори и след прецеждане.

98 година сестра ми си kупи голф 4 на мен ми продаде нейната тройка и започнала да кара с био дизел /по ефтин е/ и си прецака помпата... след година и бях на гости /живее в германия/ и трбваше да преместя за късо место нейната кола и побръза да ми каже да натисна педла-газ до край и тогава да паля иначе не пали...после ми обясни ,че влизала в сервиз за рмонт и повече никога не сипвала био дизел защото повреждал помпите .

Последна промяна от kiko946 на Чет 04 фев 2010 7:44, променено общо 2 пъти.

milenski_77
Автомобил: Passat B7 variant
Двигател: CFFB

Мнениеот milenski_77 » Сря 03 фев 2010 20:35

Да ама тук гошорим за олио, а не биодизел.
От прочетеното в нета ми стана ясно че биодизела е сгресивен към гумените уплътнения и маркучи в системата, но олиото не, обаче пък с чисто олио неможеш да караш при температури под 5-10 градуса, защото става гъсто.Така че или си слагаш уредба или караш на смес олио нафта.
В крайна сметка колата ми е ТД най-обикновен предкамерен дизел.Дори и да протече помпа ремонта хич не е толкова пари и като цяло частите не са скъпи.
Мисля че на фона на спестените пари от гориво евентуалните ремонти няма да са много голям процент.Още повече че си ги правя аз, а не плащам на майстори.

Потребителски аватар
dr.76
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dr.76 » Сря 03 фев 2010 22:31

И 5лв да стане нафтата пак ще си я сипвам...не съм толкова богат,че да гоним далавера за некви стинки...не си мразя чак толкова колата.. :Mr Green Fun

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Сря 03 фев 2010 22:36

dr.76 написа:.....

:bowdown :bowdown :да: Егати икономията като трябва да кисна по сто часа в мазето да филтрирам някво си олио,щото ми е по-ефтино. :screwy Достатъчно ни е скапано горивото и си скапваме двигателите,че да им помагаме и с олио.

gogovaseev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gogovaseev » Чет 04 фев 2010 7:18

rosen79 написа:
dr.76 написа:.....

:bowdown :bowdown :да: Егати икономията като трябва да кисна по сто часа в мазето да филтрирам някво си олио,щото ми е по-ефтино. :screwy Достатъчно ни е скапано горивото и си скапваме двигателите,че да им помагаме и с олио.

абсолутно сте прави колеги но не вси4ки мислят като нас.като знам вав балгария каква е нафтата вав саотно6ение сас олио направо :horror: .лятото колата ми стана като багер сас нафтата от бг.каде ли не зареждах и пак са6тото пу6е6е пове4е не варве6е и тропа6е,така 4е е много ло6о положението.успех :beer

Kalin72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kalin72 » Чет 04 фев 2010 9:45

Не мога да разбера хората, дето се оплакват от нафтата в България, откъде зареждате, колеги? От както карам дизел, не съм имал проблеми с нафтата, зареждана от наши бензиностанции. Разбира се, това са само ОМВ, чат-пат Шел, Лукойл и това е.
Относно карането с биодизел или преработено отпадъчно олио, това се прави не само за да се спестят пари, но и за да се спаси природата. Така че не само икономията на $$$ е водеща. И на колата нищо няма да й стане, ако всичко е както трябва изпълнено. Спрете да говорите глупости, че това увреждало двигателя!!!

Върни се в “Дизелови агрегати”