arrougance написа:А защо трябва да маха чипа ??? Разхода му е висок, но все пак е зима, не може да му харчи 5/100 градско. Покарай я колата и лятото и вероятно ще е друга работата. Не прибързвай с махането на чипа.
Да прав си, но човека до колкото разбрах няма особено добра информация кой и как е правил чипа. Затова го посъветвах да с еобърне към съответния тунер чието дело е чипа. Съвета е не да го махне завинаги, а просто да покара известно време (1 седмица примерно) с оригинален софтуер. Ако има съществена разлика в разхода настъпила непосредствено след слагането на оригиналния софтуер , то тогава проблема на 100% е в чипа. Ако обаче няма съществена разлика в разхода то значи че чипа е Супер и се отхвърля като варянт. По този начин ще се елеминира много съществена причина.
Един сериозен тунер винаги бил предложил безплатна временна смяна за оригиналния софтуер като така ще има възможност да докаже на клиента си че разхода с оригинален и с тунинг софтуер е еднакъв и ще го убеди в качеството на продукта за който е взел пари. Ако ли не или да си върне парите или да си поправи работата. Ако се окаже че проблема НЕ е в чипа колегата няма да гадае на БОБ а ще е сигурен че проблема (ако има такъв ) трябва да с етърси на друго място.
Съгласен съм обаче че при студ, на къси разстояния, в градски условия това може да бъде нормален разхода за 190-200 коня мотор (170 плюс чипа) Все пак съм нямал собствен такъв автомобил за да знам как върви разхода.
Най лошия сценарии ше е ако разхода е нормален ,чипа е добър, а собственика си втълпи че има проблем и почва да "лекува" здрава кола при всевъзможни майстори
Затова трябва да се подходи сериозно и стъпка по стъпка. Ако се окаже че с оригиналния софтуер разхода си е същия, ще е добре да се консултира с няколко собственика на такъв автомобил за да се види дали разхода е в норми и ако е много извън нормите ,тогава да търси евентуален проблем.