значи искам да попитам 1 КГ метан колко КУБИКА МЕТАН Е
или обратното колко КУБИКА МЕТАН е 1 КГ
защото във нас се отопляваме на метан и 1 кубик е 0.64лв. а 1 кг е 1лв. на газостанцията
и искам да ги сравня ако някои знае пропорцията
мерси :П
въпрос метан КГ срещу кубик метан
- mitkobombata
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- wili98
- Щраусолог
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Зависи от налягането..респективно от газообразното състояние..
НЕ знам, дали ще можеш да намериш такава зависимост... някъде...
защото на практика съпоставяш обем срещу тегло.. при газове, което сравнение много се влияе от тъемпература, налягане прочее...
Според мен логиката за сметка на бензиностанциите е много крива, защото лично на мен ми се вижда странно, да засичаш флуид газ, на кило, без да кажеш при какво налягане и каква температура е това удоволствие...
НЕ знам, дали ще можеш да намериш такава зависимост... някъде...
защото на практика съпоставяш обем срещу тегло.. при газове, което сравнение много се влияе от тъемпература, налягане прочее...
Според мен логиката за сметка на бензиностанциите е много крива, защото лично на мен ми се вижда странно, да засичаш флуид газ, на кило, без да кажеш при какво налягане и каква температура е това удоволствие...
- mitkobombata
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- mitkobombata
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- wili98
- Щраусолог
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
mitkobombata написа:При каквото и да е налягане ще се промени ли тежината на газта? на 5.8литра газ т.е 1гк
Ами нали точно това описвам..
Значи хващаш един литър бутилка..
Пълниш я с газ... тя е под налягане 1 атм...
пълниш с още един литър... вече налягането е по-голямо.. и така.....
разбираш ли каква е хавата...
Аха 1кг газ е 1.40лв се ама на 4-5 атм..
а 1 кг Метан е на 40-50 или там на колкото е....
- mitkobombata
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- wili98
- Щраусолог
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
mitkobombata написа:wili98 написа:mitkobombata написа:Аха 1кг газ е 1.40лв се ама на 4-5 атм..
а 1 кг Метан е на 40-50 или там на колкото е....
недей намесвай газ-та ПРОПАН БУТАН със природен газ МЕТАН
нали това обясних преди малко
Е та тъй де... различни са...
Въпроса е че на база налягане, можеш да вкараш повече флуид в единица обем т.е. повече килца...
- Sunny
- Дезертьор
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Съвсем се омешахте с тия налягания и т.н.
Ето ви малко инфо за налягането и обема
A конкретно за относителното тегло или иначе казано, колко тежи 1 м3 - чакаме колегата Ivcho да се произнесе като специалист в областта
Съдейки по горната формула и по това, че в моята 80л бутилка при налягане 220 атм хващам 12,5 кг (при 200 атм около 11 кг) и след малко сметки на ум, излиза че:
1. ми продават 1 м3 за ~0,69 лв.
2. 1 м3 метан тежи ~0,69 кг.
Ето ви малко инфо за налягането и обема
www.avtogaz.com написа:В бутилка с обем 50 литра се събира 10 м3 метан под налягане 200 атм.
A конкретно за относителното тегло или иначе казано, колко тежи 1 м3 - чакаме колегата Ivcho да се произнесе като специалист в областта
Съдейки по горната формула и по това, че в моята 80л бутилка при налягане 220 атм хващам 12,5 кг (при 200 атм около 11 кг) и след малко сметки на ум, излиза че:
1. ми продават 1 м3 за ~0,69 лв.
2. 1 м3 метан тежи ~0,69 кг.
Последна промяна от Sunny на Вто 02 май 2006 8:42, променено общо 1 път.
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
Затова го продават на КИЛОГРАМ - защото ГРАМ-а е мярка за маса, а не за обрем - може един литър да тежи 1 килограм, може да тежи и 10 грама - зависи под какво налягане е.
А обема зависи много от налягането - на различните метанстанции е различно - може да варира от сто и няколко до двеста и петдесет атмосфери и съответно на едното място да ти налеят 5 килограма, а на другото 15 в една и съща бутилка
За да сравниш цените, понеже в къщи си плащаш на ОБЕМ, е нужно да разбереш под какво налягане ти е домашната инсталация - 100-200 атмосфери примерно и тогава да се сметне евентуална разлика в цената.
А обема зависи много от налягането - на различните метанстанции е различно - може да варира от сто и няколко до двеста и петдесет атмосфери и съответно на едното място да ти налеят 5 килограма, а на другото 15 в една и съща бутилка

За да сравниш цените, понеже в къщи си плащаш на ОБЕМ, е нужно да разбереш под какво налягане ти е домашната инсталация - 100-200 атмосфери примерно и тогава да се сметне евентуална разлика в цената.
- Ivcho
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: въпрос метан КГ срещу кубик метан
mitkobombata написа:значи искам да попитам 1 КГ метан колко КУБИКА МЕТАН Е
или обратното колко КУБИКА МЕТАН е 1 КГ
защото във нас се отопляваме на метан и 1 кубик е 0.64лв. а 1 кг е 1лв. на газостанцията
и искам да ги сравня ако някои знае пропорцията
мерси :П
Освен това само да вметна колега че ти плащаш 64 стотинки за отопление, на Черноморската компания, а газстанцията го плаща на около 38 стотинки на същата компания.
Върни се в “Автогазови уредби”