Смяна лагер предна главина Г2

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
fantomasss
Автомобил:
Двигател:

Re: Смяна лагер предна главина Г2

Мнениеот fantomasss » Съб 13 фев 2010 8:56

Ама си и ти колега, на гол тумбак чифте пищови. :applause: Айде намери си точния лагер и пак пиши какво се случва. :deal

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Съб 13 фев 2010 10:37

PuShE_ написа:да,но се оказа че лагера който имаме май не е същия,а поради либса на финанси нема кинти за друг,някой може ли да даде размерите на лагера за да сравним дали този който имаме е същия или е за друга кола

Колега, всеки лагер си има размери, щамповани на гривната отстрани. Виж ги и ако са различни, значи не става. Интересно ми е, защо този лагер, който си намерил, е слаган на главина, а не е каран.

Потребителски аватар
PuShE_
Автомобил: Passat 3b5
Двигател: AFN 1997
Контакти:

Мнениеот PuShE_ » Съб 13 фев 2010 12:32

защо не е каран не знам,мене ме интересуват лагерите за моята главина с какъв размер са за да знаем дали да разлгобяваме и да сложим лагера който имаме или да изчакам да купя нов и тогава да сменяме,за да не се окаже че лагера който имаме е за друга кола,размерите на лагера който имаме са външно фи-72мм,вътрешно фи-37мм,широчина-37мм,нека някой да провери и да каже дали това са размерите които ми трябват

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Съб 13 фев 2010 12:47

Колега отива се тук :

келеш написа:ТУК

или в който и да е магазин за авточасти със свалената главина и бившия лагер В НЕЯ.Три страници язовир за един лагер-извинявам се,но аз бих постъпил така ако е толкова трудно намирането му.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Съб 13 фев 2010 13:32

PuShE_ написа:...нека някой да провери и да каже дали това са размерите които ми трябват

Колега, цени малко времето на другите! Сравни стария лагер с новия, който имаш и ще разбереш дали става. Ако не ти се сваля, отиди в магазин, както ти казват колегите, там имат каталози, веднага ще ти кажат кой е за твоята кола. Не е задължително да го купуваш. Погледни го, виж му размера и го сравни с този, който имаш.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 13 фев 2010 16:09

Понеже ние с Ивчо имаме преса,но важното е последователността,мисля,че мога да дам акъл :)
Процедурата е за Пасат,но няма значение...трябва да е едно и също.
1.развивате гайката на полуоската (ако е законтрена - разконтрете я и тогава).Ако джантата не позволява се сваля 1-во джантата,после един човек държи спирачка а друг развива гайката.
2.слагате си крик,развивате си гумата,вдигате колата и т.н...това е ясно на всеки.
3.след като вече колата е вдигната и без гума се вижда,че за ремонта е най-лесно да се свали целия шенкел от окачването. За целта :
1.развивате гайката на кормилния накрайник от шенкела.
2.развивате спирачния апарат от супорта така,че да си остане на маркуча и махате накладките,супорта и диска от главината.
3.тук е тънък момент - за да се запази накрайника а не да го извадите с "вилица" и после да се сменя с нов се прави следния фокус - слагате един крик или стойка точно под болта така,че да легне на него.И започвате да отпускате крика,който крепи колата.С известно почукване по самия шенкел в областта на накрайника ще се чуе "прас" и накрайника ще изскочи нагоре вече изваден.Хубаво е ако гайката му върви по-лесничко да си я оставите долу на болта за да може да не се нарани резбата от стойката.
4.развивате 3-те болта,който крепят шарнира за носача или при другия тип окачване - развивате самия шарнир от шенкела.
5.развивате 2-та болта които са горе към амортисьора (при другия тип окачване се откача по друг начин).
6.вече шенкела е свободен и може да се извади (ако колата има АБС се откача кабела му от възможното за това място и се вади шенкела,заедно с датчика и кабела му).
Оттук вече е ясно - избива се главината от лагера,избива се лагера от шенкела и после по обратния ред всичко се събира обратно.
След това се налага реглаж на предница заради откачането на шенкела от стеблото на амортисьора,което води до изместване на страничния наклон на колелото.
По повод избиването и набиването на лагерите - на пресичка си е благодатно и по-добре свали шенкела и отиди някъде да ти набият и избият лагера....едва ли ще ти вземат повече от 5-10лв а ще си спестиш много мъка и блъскане с чука.
Да,тези лагери редовно се разпадат,но се вадят макар и на части.
Успех!

Потребителски аватар
snickers_
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот snickers_ » Съб 13 фев 2010 17:44

супер само няма нужда да развиваш 3те болта на шарнира само тоя дето е на шенкела удряш с чука 1 пат по носача и се откача

Потребителски аватар
ivkata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivkata » Съб 13 фев 2010 23:32

snickers_ написа:супер само няма нужда да развиваш 3те болта на шарнира само тоя дето е на шенкела удряш с чука 1 пат по носача и се откача
Много си прав колега! :да: И накрайника се сваля по много лесен начин(без скоба или крикове) :wink:,и лагера се избива с подръчни средства,и се набива на менгеме(но от старите-българските!),но както и да е, да не спамя! :Mr Green Fun

Потребителски аватар
PuShE_
Контакти:

Мнениеот PuShE_ » Нед 14 фев 2010 2:47

след 3 часово търсене в нет-а най-накрая намерих размерите http://preciz2.com/data/cmb_auto.htm и се оказа че лагера който имам не е същия като за мойта кошница,ще изчакам няколко дена да видим до каде ще я докарам със финансите и да се надявам че другата седмища ще съм с нов лагер

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 14 фев 2010 10:10

Е така де ама е по-лесно да развиеш 3-те болта понеже са м6 и се развиват по-лесно...поне за мен :) Иначе е ясно,че има и други техники :)
Аз основно за последователността го написах,не че точно така се прави :) Всеки си има стил на работа :beer

Потребителски аватар
PuShE_
Контакти:

Мнениеот PuShE_ » Нед 14 фев 2010 10:23

аз лично колега когато свалям шенкела след като развия болта на шарнира осуквам шенкела на една страна и със по-широк секач и чук леко отварям скобата и шарнира си излиза сбободно без бой по носача

Потребителски аватар
sensho1980
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sensho1980 » Нед 14 фев 2010 12:27

колеги ето ви малко за четене с много картинки за пасат е ама то все там дано ви помогне http://volkswagen.msk.ru/forum/index.ph ... pic=117653

Потребителски аватар
PuShE_
Контакти:

Мнениеот PuShE_ » Нед 14 фев 2010 12:49

:да:

Потребителски аватар
zfa159