Акумулатор Доливане Въпрос

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
borledo
Автомобил:
Двигател:

Re: Акумулатор Доливане Въпрос

Мнениеот borledo » Вто 09 фев 2010 1:14

А все пак ако го заредя както трябва ще искара ли месец два или да се запътвам към някои магазин и да товаря нов? :)

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Вто 09 фев 2010 10:15

Колега, един месец няма да ти облекчи положението. Ако имаш възможност, тичай и взимай нов. И внимавай какво ще избереш.
Ето ти една изгодна оферта /шегувам се/:
viewtopic.php?f=45&t=185154

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Вто 09 фев 2010 10:56

Ljubon написа:Колега, един месец няма да ти облекчи положението. Ако имаш възможност, тичай и взимай нов. И внимавай какво ще избереш.
Ето ти една изгодна оферта /шегувам се/:
http://cs.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=45&t=185154

Не се шегувай с колегата. По запитване на колега, който прояви интерес го пробвахме след обслужването и пали сутрин след престой под капака на една вектричка инжекцион.

Та колега, този акумулатор който е в обявата ми разказа игричката. От лятото на 2001 е в голфа ми. Доливана му е вода и е зареждан след това. От почти година не го бях пипвал и проблеми много през последната седмица. Свалих го, долях вода със спринцовка (събра по 15 кубика в клетка) и го зареждах достатъчно. Сега има признаци на живот (след престоя тази нощ в колата тока сутринта беше 12.04 волта). Но понеже е зима и е студено няма да разчитам на него (въпреки, че може да няма ядове). Иначе ако никой не го иска лятото ще си го ползвам.

Пробвай да долееш и да заредиш после поне 14-16 часа без спиране.

mi6un4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mi6un4o » Вто 09 фев 2010 11:34

Колега акумулатора след доливане се зарежда задължитело!Доливане до опред. ниво се прави само с дист. вода -в никой случей с елек-т , това е за обслужваем а-р. Заряда се прави с1/10А и 14-14.5В.Зарежда се до постигане на 1.28 гъстота за ел-та.След зар.-то се оставя да престои около 1 час и му се прави тест с товарна вилка - напр. не трябва да пада под 12.5В така се преценява дали е годен или не.Това най-добре би направил специалист и той да прецени за смяна ли е.НЕ е толкова елементарно колкото изглежда на пръв поглед!Човек без елементарни познания и без необходимата ап-ра и защитни средства би увредил не само батерията но и себе си!

Последна промяна от mi6un4o на Вто 09 фев 2010 12:50, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Вто 09 фев 2010 12:32

mi6un4o написа:Колега акумулатора след доливане се зарежда задължитело!Доливане до опред. ниво се прави само с дист. вода -в никой случей с елек-т , това е за обслужваем а-р. Заряда се прави с1/10А и 14-14.5В.Зарежда се до постигане на 1.28 гъстота за ел-та.След зар.-то се оставя да престои около 1 час и му се прави тест с товарна вилка - напр. не трябва да пада под 12.5В така се преценява дали е годен или не.Това най-добре би направил специалист и той да прецени за смяна ли е.НЕ е толкова елементаро колкото изглежда на пръв поглед!Човек без елементарни познания и без необходимата ап-ра и защитни средства би увредил не само батерията но и себе си!

Колега, не си споменал, че презареждането е пагубно за акумулатора. За да стане по-ясно, 1/10А е от капацитета на акумулатора, т.е. ако той е 75Аh, се зарежда 10 часа с ток 7,5 Ампера, но при условие, че е бил напълно разреден. Също много вредно е престоя на акумулатор в разредено състояние, а и ако е на студено такъв, то той може да замръзне.

mi6un4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mi6un4o » Вто 09 фев 2010 13:46

Колеги,не съм написал всички подробности, защото в няколко реда няма да се поберат за това казвам, че е необходима компетентност. Параметрите ток на заряд и време са взаимно зависими, но не са константни за една батерия,a те се определят от режима на заряд.Определящ параметър е гъстотата на ел-та, като тя се определя при температура 20 гр.Когато се изравнят всички клетки на батерията в рамките на 1.27-1.28 плътност се спира заряда.Спазвайки това изискване презаряд няма!Колеги специлноста ми е съобщителна техника през ръцете ми за 30 години са преминали тонове акумулатори за това Ви предупреждавам, че това не е елементарно и безопастно!

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Вто 09 фев 2010 14:23

mi6un4o написа:...Когато се изравнят всички клетки на батерията в рамките на 1.27-1.28 плътност се спира заряда.Спазвайки това изискване презаряд няма!...

Да, ама малко са тези, които могат да си замерят плътността.
Иначе, масово се ползуват разни китайски зарядни, които са пълни боклуци. Аз използувам лабораторен генератор на ток, слагам напрежението на 50V, а тока фиксирам на нужната стойност.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 09 фев 2010 15:52

mi6un4o написа:... му се прави тест с товарна вилка - напр. не трябва да пада под 12.5В ...

С другото съм съгласен , но тук не си съвсем прав .
Номиналното напрежение на оловен акумулатор е толкова . При товар е нормално да пада под 12 V , че и под 11V ... зависи от товара :wink: .

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Вто 09 фев 2010 16:22

milmar написа:
mi6un4o написа:... му се прави тест с товарна вилка - напр. не трябва да пада под 12.5В ...

С другото съм съгласен , но тук не си съвсем прав .
Номиналното напрежение на оловен акумулатор е толкова . При товар е нормално да пада под 12 V , че и под 11V ... зависи от товара :wink: .

Имаше и нещо за времето за, което възсртановяван номинално напрежение след като приключи теста с вилката. Трябваше за няколко секунди да се възстанови ама колко беше съм забравил.

Потребителски аватар
nikolai_an
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikolai_an » Вто 09 фев 2010 17:32

колега,свършил ли ти е акумулатора ништо неможе да го оправи,освен нов....

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Вто 09 фев 2010 17:42

nikolai_an написа:колега,свършил ли ти е акумулатора ништо неможе да го оправи,освен нов....

Тук си абсолютно прав! И за да няма неприятни изненади в неподходящ момент, още при първите признаци го сменяй, за да не береш ядове!

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Вто 09 фев 2010 22:53

mi6un4o написа:Колеги,не съм написал всички подробности, защото в няколко реда няма да се поберат за това казвам, че е необходима компетентност. Параметрите ток на заряд и време са взаимно зависими, но не са константни за една батерия,a те се определят от режима на заряд.Определящ параметър е гъстотата на ел-та, като тя се определя при температура 20 гр.Когато се изравнят всички клетки на батерията в рамките на 1.27-1.28 плътност се спира заряда.Спазвайки това изискване презаряд няма!Колеги специлноста ми е съобщителна техника през ръцете ми за 30 години са преминали тонове акумулатори за това Ви предупреждавам, че това не е елементарно и безопастно!

ех , колега защо никой не се вслушва в професионалните мнения?! :applause:

Потребителски аватар
borledo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот borledo » Съб 13 фев 2010 21:52

Благодаря за иформацията и съветите. Заредих го 12 часа но до последната минута не бълбукаше не излизаха никакви балончета опитах да запаля, успях но с много мъка... :) решението е НОВ! Благодаря ви още веднъж!

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Съб 13 фев 2010 22:22

borledo написа:... Заредих го 12 часа но до последната минута не бълбукаше не излизаха никакви балончета ...

Това че след дългото зареждане не е имало "бълбукане" е само положителен признак , зависи и от зарядния ток разбира се . Ако си го зареждал с ток равен на 1/10 от капацитета в Ah , то всичко изглежда перфектно . А ако си го зареждал с малък ток - просто не се е заредил .

Потребителски аватар
borledo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот borledo » Чет 18 фев 2010 0:58

еми в крайна сметка си купих нов това май беше най-добрия вариант...

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”