занасяне по снега...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Re: занасяне по снега...

Мнениеот tisho_psg » Сря 17 фев 2010 16:16

Ixidor написа:Абе дано след всичко изписано тук и друго хора (освен мен) каращи със задни летни да си вземат поука. :012:

:да:

Потребителски аватар
svetlin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот svetlin » Сря 17 фев 2010 17:31

Колега най-добрия вариант е да отидеш на широко и пусто място и да тестваш. Ако има и до теб някой който да ти казва какво да пробваш ще е най-добре. Относно гумите с 4 зимни си е най добре, но ако караш само в града и се съобразяваш дали да караш когато е навалял много сняг и имаш достатъчно опит и добра преценка можеш да си позволиш да спестиш от задни гуми. А за тези които казват че колата става неконтролируема със задни летни гуми мога да им покажа как се изправя колата при занасяне от 90 градуса с прецизно подаване на гас нещо което ми се е налагало да правя единствено при тестове които сам съм си предизвиквал а не защото съм се докарвал заради гумите до такава инфарктна ситуация

Потребителски аватар
DimoNN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DimoNN » Сря 17 фев 2010 22:14

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Сря 17 фев 2010 23:59

tisho_psg написа:
Ixidor написа:Абе дано след всичко изписано тук и друго хора (освен мен) каращи със задни летни да си вземат поука. :012:

Аз карам вече втора зима с летни гуми отзад вярно нови са но летни,но няма пари за зимни се събирам събирам и се искача нещо.Миналата седмица ходих до София през Плевен точно гогато валеше големия сняг и беше бедствено положение-11 часа отиване и връщане на отиване 5 човека на връщане двама.Е връщането беше по гадно той пътя замръзнал бабуни колата ходи къдет си иска,на няколко места ми се изправи косъма.Но златното правило е караш винаги на 2000 об не по малко щото ако ти се наложи да дадеш газ да има вътък иначе ще е късно.Друго при приближаване на насрещно МПС съвсем леко се отпуска газта плавно и при приближаване на 5-10 метра на двете МПС та се подава газ и колата се стабилизира.В такива случаи много помага АБС ако случайно се завърти колата е хубаво когато се направи завъртане на 180 градуса да се натисне педала до долу АБС а си върши останалото(това в случай че не си се фраснал вече).Всичко това е за коли с предно задвижване със задно е съвсем различно-друго важно нещо на баир се дава газ щото предното там умира просто но после на спускането вероятноста за завъртане скача двойно поради спиращото действие на двг.Има и друг принцип мн важен никой не се е родил научен-една зима две зими и на третата вече ще се свикне :012:

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Чет 18 фев 2010 10:10

fox_vt написа:
tisho_psg написа:

Аз карам вече втора зима с летни гуми отзад вярно нови са но летни,но няма пари за зимни се събирам събирам и се искача нещо.Миналата седмица ходих до София през Плевен точно гогато валеше големия сняг и беше бедствено положение-11 часа отиване и връщане на отиване 5 човека на връщане двама.Е връщането беше по гадно той пътя замръзнал бабуни колата ходи къдет си иска,на няколко места ми се изправи косъма.Но златното правило е караш винаги на 2000 об не по малко щото ако ти се наложи да дадеш газ да има вътък иначе ще е късно.Друго при приближаване на насрещно МПС съвсем леко се отпуска газта плавно и при приближаване на 5-10 метра на двете МПС та се подава газ и колата се стабилизира.В такива случаи много помага АБС ако случайно се завърти колата е хубаво когато се направи завъртане на 180 градуса да се натисне педала до долу АБС а си върши останалото(това в случай че не си се фраснал вече).Всичко това е за коли с предно задвижване със задно е съвсем различно-друго важно нещо на баир се дава газ щото предното там умира просто но после на спускането вероятноста за завъртане скача двойно поради спиращото действие на двг.Има и друг принцип мн важен никой не се е родил научен-една зима две зими и на третата вече ще се свикне :012:

Мерси за разяснението Шуми mhihi

Потребителски аватар
Ixidor
Автомобил: VW Bora 2.0 -- Honda CB500-R
Двигател:

Мнениеот Ixidor » Чет 18 фев 2010 14:10

svetlin написа:...
мога да им покажа как се изправя колата при занасяне от 90 градуса с прецизно подаване на гас нещо което ми се е налагало да правя единствено при тестове които сам съм си предизвиквал а не защото съм се докарвал заради гумите до такава инфарктна ситуация

Както казваше един инструктор: "Боя си е бой, каратето си е карате".
Горното мисля важи и за такива симулирани ситуации - нямат почти нищо общо с the real life. Поне от моя опит. И аз съм ходил доста пъти да симулирам....

Потребителски аватар
Mo0ny
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mo0ny » Чет 18 фев 2010 15:24

При спиране или намаляне в този случай не е ли по добре да се използва ръчната?

Потребителски аватар
svetlin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот svetlin » Чет 18 фев 2010 15:26

Ixidor написа:
svetlin написа:...
мога да им покажа как се изправя колата при занасяне от 90 градуса с прецизно подаване на гас нещо което ми се е налагало да правя единствено при тестове които сам съм си предизвиквал а не защото съм се докарвал заради гумите до такава инфарктна ситуация

Както казваше един инструктор: "Боя си е бой, каратето си е карате".
Горното мисля важи и за такива симулирани ситуации - нямат почти нищо общо с the real life. Поне от моя опит. И аз съм ходил доста пъти да симулирам....

Естествено че става въпрос за симулирана ситуация. До сега от толкова години не съм допускал да стане реална

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Чет 18 фев 2010 16:43

hooligan_sk написа:
fox_vt написа:
tisho_psg написа:

абе колегата е прав как се удържа кочината, ама нужни ли са тези морафети като със зимни няма нужда от такива изпълнение и вместо да трепериш постоянно и да се товариш... със зимни освен това ще можеш да карах и с някоой и друг км по-бързо, когато преходите са дълги е много важно, още помня как карах с 20-30 една зима и пътувах 11 часа и спах 6 в колата heavy metal zork

Потребителски аватар
Ixidor
Автомобил: VW Bora 2.0 -- Honda CB500-R
Двигател:

Мнениеот Ixidor » Чет 18 фев 2010 19:29

svetlin написа:Естествено че става въпрос за симулирана ситуация. До сега от толкова години не съм допускал да стане реална

Mo0ny написа:При спиране или намаляне в този случай не е ли по добре да се използва ръчната?

:не: HE

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Чет 18 фев 2010 19:34

pakumba написа:ама нужни ли са тези морафети като със зимни няма нужда от такива изпълнение и вместо да трепериш постоянно и да се товариш... със зимни освен това ще можеш да карах и с някоой и друг км по-бързо, когато преходите са дълги е много важно, още помня как карах с 20-30 една зима и пътувах 11 часа и спах 6 в колата heavy metal zork

:да: Това е смисъла - не че не може и иначе, но така получаваш спокойствие и сигурност. Подобна е ползата и от ABS, ESP и т.н, а не че са задължителни или че с тях може да се кара по-бързо и да се спира по-рязко.

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Пет 19 фев 2010 15:38

На заледен участък караш ли бързо ако щеш с 15 зимни да си няма оправия. Аз съм с летни гуми отзад и с чисто нови зимни отпред и за 2 зими ми се е случило да занеса 1 път. Но ми се случи тази зима на заледен път Трявна - Габрово при влизане в завой и съответно свиване на волана колата продължи да си върви напред и не благоволи да завие :shock Това всичкото става при изкачване и натиснат педал на газта. Веднага натиснах съединителя и тя полеека си сви. Но ситуацията беше на косъм да се метна в канавката. Но интересното е че не се занесе изобщо задницата. Това всичко се случи при скорост с 40 км.ч. След това спусках на 2 ра без газ...

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пет 19 фев 2010 16:15

Аз лично винаги съм карал с 4 зимни, тая зима реших само с предни да изкарам защото съм пробвал и знам че с града няма проблем, обаче по планински път заснежен и заледен просто е наказание... за другата зима мятам тея отзад и слагам Ултрагрип 7 отпред :012:

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пет 19 фев 2010 23:26

hooligan_sk написа:
fox_vt написа:
tisho_psg написа:

Аз карам вече втора зима....

Е колега това беше съвет към автора на темата и към всички нови шофери които сега се учат.За съжаление някои ще ги нарека "деца" си мислят че като са превъртели НФС няколко пъти и знаят всичко за управлението на хафтомобила :bishop .Паметниците и некролозите по пътищата за съжаление не подлежат на "рестарт" както НФС пистата :evil: .

Потребителски аватар
stan4o_mc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stan4o_mc » Съб 20 фев 2010 23:54

Въпреки, че се спомена вече, аз да си кажа.
Всяко натискане на спирачка, по сериозно отнемане на газ и натискане на съединител води до пренасяне центъра на тежеста на колата към предницата => задницата улеква значително. Натискането на съединител не предизвиква толкова силно въпросните събития, стига да не се движи човек по повечко сняг или стягаща киша. Тея две гадости направо спират колата. Тааа... в зимни условия улекне ли ни задницата, то тя неминуемо ще се опита да ни изпревари от външната за маневрата ни страна :eyecrazy . Вариантите това да се избегне е внимателно подаване на газ по вереме преминаване на опасния участък (т.е. ние си дърпаме гъза, а не той нас) и дебнене за въртеж, че да контрим с волана.

Наличието на 4 нови зимни гуми е много хубаво нещо, нека обаче не разчитаме само на тях. Със или без тях, тиквата зад волана си е тиква. :banghead:

Потготовката за зимни условия е въпрос на личен избор (!да се разбира - задължителна!). Аз не съм съвсем оборудван и няма и да бъда. Основна причина е, че колата която карам не е моя и не казвам аз какво ще се случи с нея. Докато си карах моя котур... изкарах 2 зими само с летарки, че чак като сликове бяха :beat_butt2 . Едната зима не посмях така да излизам от града. За това пък бая народ със зимни гуми гледах как се млатят, "'щото със зимарките са им много стабилни колите...". Мойта шейна не ми оставяше миг покой и винаги дебнех за завъртане.

Не обичам да не знам как ми реагира колата при различни обстоятелства, както и да не знам как реагирам аз в този скапан момент. За това при всеки удобен случай ходя (на подходящи места, разбира се) да дерча себе си и автомобила. Тая зима малко ми остана да чукна стоте километра, навъртяни с вратите напред (къде за натрупване на опит, къде от келешлък, къде инцидентно). Това което ми направи впечатление (гледам е основния акцент в темата) при момента със зимни гуми отзад / съответно с летни - при ниски скорости (20 - 50)км/ч имането на зимни гуми води до взимането на яко заснежени завои, без да си гоним задницата по цялата дъга. При по-високи скорости обаче, отдалечава момента на занасянето с не повече от секунда (с над 90км/ч не съм пробвал) - после пак си гоним задника :drive . Има я и разликата, че като си засечем пърдялника, той по-трудно тръгва да ни изпреварва от другата страна, автомобила се стабилизира по-лесно и с по-малко усилие (т'ва пак кат' сме със зимни патъци).

Ако попадна на лед... тая зима на един завой - два пъти в една и съща преспа влизам :024: . Единия път не разбрах, че има лед, завъртях се, хапнах сняг. Върнах се, да го пробвам пак завоя - в същата посока. Втория път завъртях колата предварително, че като кацна в завоя да не завивам, а само газ да давам, ам ни фатя - она са лизга и пак ядох сняг. Стигнах до изввода, че леда е прекалено хлъзгав за моите възможности, тези на колата и тези на гумите :climb . Трети път не го пробвах.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”