Няколко въпроса/проблема за Поло 1.9SDI

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
dodo2000
Автомобил:
Двигател:

Няколко въпроса/проблема за Поло 1.9SDI

Мнениеот dodo2000 » Съб 20 фев 2010 20:25

Здравейте, колеги. Имам следните неясноти с Поло 1.9SDI 99год.:
1. Взех нов горивен филтър с цел да сменя стария, но той се оказа на такова място, че не знам как да извърша смяната. Филтъра се намира до предния десен калник, заключен между фара и въздушния филтър. По какъв начин става въпросната смяна?
2. Забелязах, че чистачките нещо се шашкат - случва се както карам без да съм ги пускал те да се включат и аз по какъвто и начин да местя лостчето не спират. Спирането става сякаш от само_себе си след около 2-3 мин. работа. А ако реша да ги ползвам и ги включа после пак не мога да ги спра връщайки лостчето в положение за изключване - те продъжават да си работят и спират когато те решат. Каква е причината за това чудо?
3. Гумите, които са в момента са 14-ки 185x60. Един познат е закъсал с парите и продава почти нови 4 зимни Вреденщайн 14-ки 185x75. Въпроса ми е може ли да ги сложа като са 185x75?
4. До сега никога не съм имал автомобил дизел и карайки това Поло в купето се чува и усещат много странни вибрации и бучене ако мога така да кажа, които се променят в зависимост от това колко газ подавам. Усещането е все едно се возя в трамвай или в някой зил. Чудя се дали това нещо е нормално и ако не от какво може да е? Ако има някой колега от Плевен може да се видим и да го повозя за да разбере за какво говоря.
5. Трябва ли да светят врътките на таблото за вентилатора, парното и настройката от къде да духа въздуха? До сега на всички коли, които съм имал са светели, а тук не светят.
6. Колко литра има в резервоара, когато стрелката сочи червената скала?

Ами това е за момента това, което ме вънува за Полото. Със сигурност ще изникнат и други въпроси, но за момеnта ако може да помогнете да реша тези.
Благодаря предварително на отзовалите се.

Последна промяна от gr_kanev на Пет 26 фев 2010 13:03, променено общо 1 път.
Причина: Лосчето е малкото на лоса - Alces alces. Едва ли може да включва-изключва чистачки. Виж, лосТчето е друго нещо.

Потребителски аватар
Dizel_fen
Автомобил:
Двигател:

Re: Няколко въпроса/проблема за Поло 1.9SDI

Мнениеот Dizel_fen » Нед 21 фев 2010 9:10

1- Иди в сервиз да ти го сменят-10 лева труд :012:

2.Смени си релето на чистачките!

3.Можеш!

4.Нормално е за дизел,да има вибрации в купето,ако ти пречат вдигни си малко оборотите,и провери тампоните на двигателя дали са наред!

5.Вадиш средната врътка дето нагласяш топло или студено да духа,в нея има една бяла пластмаса дето предава светлината към врътките-под нея е крушката-сменяш я .Врътките за парното -СВЕТЯТ

6.Резервоара е 45 литра! Едно деление на стрелката е 6 литра,така че резервата е 6 литра!

Карай си полото спокойно-здрава машина е :012: .Това са бели кахъри! Ако има нещо питай пак :beer

dodo2000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dodo2000 » Нед 21 фев 2010 9:55

Колега благодаря за отговорите. Бъди жив и здрав.

Потребителски аватар
Milanski
Автомобил: VW Golf 4 110
Двигател:

Мнениеот Milanski » Нед 21 фев 2010 10:34

Колега не се лъжи да взимаш гумите с размер 185/75 R 14 . Няма как да станат , твоят размер ( ако не искаш да те лъже километража ) е 185/55 R 14 , в момента си с 185/60 R 14 , и аз до скоро имах такова поло и го карах с този размер понеже 185/55 R 14 е значително по скъп , и пак лъже километража , но с малко ( показва 96 км /ч когато караш със 100 км/ч ). Бях си намерил две зимни гуми за миналата зима с размер 185/65 R14 и при пълен ляв или десен волан ми опираха в под калника .

Потребителски аватар
Fen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Fen » Нед 21 фев 2010 11:31

1. Свали кутията на въздушния филтър (1 мин. работа) и ще имаш достатъчно място

2. Тук най - вероятно е от реле-то

3. Не можеш или поне не е препоръчително. Ще имаш 10 км/ч разлика в показанията на километража. Ето линк с калкулатор, където можеш да си ги смяташ http://www.avtogumi.bg/oscommerce/

4. По - принцип е нормално да има вибрации и бучене, но в рамките на нормалното. Намери някой колега с подобна кола и я сравнете или просто помоли майстора в сервиза, в който ходиш да се качи малко и да си каже и той мнението

За 5 и 6 колегата ти е казал по - горе

dodo2000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dodo2000 » Нед 21 фев 2010 20:45

Колеги благодаря, че ми казахте за гумите, че щях да дам 100 лв. на вятъра. Относно осветлението на парното - оправено след смяна на крушката. Тези дни ще се заема със смяната на горивния филтър. Видях, че кутията се държи на някакви гумени ластици.
Днеска ходих при един човек, който поназнайва това-онова за колите и според него чистачките се шашкат не от релето а от лостчето дето е на кормилото. Днес на няколко пъти се включваха след като минех през дупки и копки по пътя. Но ми каза, че много трудно се сваля лостчето, защото се маха волана, а той е с аирбег и щял да се прецака при махането.
Относно бученето в колата според него е или от заминал тампон на двигателя или пък някоя част от двигателя се опира в купето и от там се създава този шум. Като за начало ми каза да махна кората, която е от долу под двигателя да не би някоя ролка да се търка в нея. Но след като се повози ми каза, че със сигурност не е нормален този шум.

Потребителски аватар
Fen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Fen » Пон 22 фев 2010 10:20

Аз съм имал вибрации заради двата случая: кофти тампон на двигател и скъсана връзка по изпускателната система. Относно чистачките възможно е да е от ключето, като се замисля до сега не съм виждал реле на чистачки, което се е скапало.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 22 фев 2010 12:31

Аербека да не те притеснява - няма какво да му стане, смъква се без проблем. Само трябва да се прави на изваден акумулатор и да не се дава контакт докато е откачен аербека, че трябва после да ходиш да ти трият грешката. Проблем ще е волана - на моя като се махне има една втулка, която трябва да се махне, за да се смъкнят лостчетата, а тя е малка и трябва доста малка скоба. Но нз дали при теб ще има такава втулка.

dodo2000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dodo2000 » Пон 22 фев 2010 14:22

Първо ще пробвам да го почистя както си е така без да разглабям каквото и да било. Като гледам колко мъх и боклуци се е насабрало ще поизчистя каквото мога пък може и да се оправи работата само с това.

Потребителски аватар
Kung_Fu_Panda
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kung_Fu_Panda » Сря 24 фев 2010 21:35

за съжаление с почистване няма да пожънеш успех, трябва да го смениш това лостче, мене до толкова ме подлуди че го изкормих по време на движение, и се наложи смяна :Mr Green Fun

dodo2000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dodo2000 » Чет 25 фев 2010 16:50

А, от къде си взел ново такова лостче? Предполагам от някоя морга ?

Върни се в “Дизелови агрегати”