niikoo_1 написа:А значи твойта мазда е дизел с механичен комресор

баси за първи път виждам дизел с комресор.
Не точно :
http://forum.mazdabg.com/viewtopic.php?f=31&t=5508Здравейте, тъй като се бях навил да взема Mazda 626 2.0 D Comprex, ми се наложи да се поразровя и да проуча някой неща, защото колата много ми харесва...но... в крайна сметка се отказах най вече заради основната слабост - Comprex системата за свръхпълнене...като общ поглед мога да кажа, че двигателят като конструкция е много здрав и има огромен моторесурс, като се следи работата на охл. система - като двигател е повече от добър, но компрекс системата води до малфункция на целия агрегат. А в България са много малко или почти липсват хора, които успешно да се справят с ремонта на Comprex...това което научавам почти отвсякъде, че компрекс не се ремонтира...е кофти...ама не може да бъде - ремонтира се и тук във форума има координати на човек, който се справя, доколкото разбирам добре с тази задача. В тази връзка рекох да се поразровя и да видя какво има писано по въпроса...а най-вече - да разбера принципа на действие на т.нар Comprex...та - по темата:
COMPREX е явно "юзърското" наименование (не знам кой го е въвел първи) на Pressure-wave supercharger - малко непреводима на български комбинация от термини, ама горе долу - вълнов обменник на налягане, би трябвало да е превод с достатъчна точност.
В предходния си пост безсрамно нарекох Comprex - "механично турбо - на майсторски език", за което много се извинявам на системата , защото тя няма почти нищо общо с класическите механично задвижвани компресори.
Това, което аз разбрах е, че comprex е устройство за нагнетяване на въздух към цилиндрите на буталните двигатели:
Този разрез е на Comprex от Mazda 626, ясно се вижда клапана за промяна на потока на отработилите газове.
Сгъстяването обаче не се осъществява от въртенето на ротора (той се задвижва от коляновия вал на двигателя)...ротора заедно с разположените по диаметъра му ламели и външния цилиндър (в който ротора лагерува) образуват при въртенето си всъщност определено количество (в зависимост от конструкцията) линейни затворени обеми, в които се осъществява предаване на енергията (в статиите са писали енталпията, но за мен е по разбираемо да е “налягането”) от газа с по-високо налягане, към газа с по-ниско налягане и понеже клапаните на буталния двигател се отварят и затварят на тласъци, се получават "вълни" на налягането във формираните от ротора с пластините и обвивката му затворени обеми - от там и името на системата "вълнов обменник на налягане.
В процеса на пренасяне на вълните се получава смесване на потоците на изходящите и входящите газове, като по-този начин се получава рециркулация на отработилите газове - т.е. двигателя става по-екологичен, защото в някаква степен се осъществява доизгаряне на неупотребените на първо четене молекули гориво. Пропуснах да кажа, че задължително има "gas pocket valve", чрез който се регулира налягането и оттам (потока) количеството на отработилите газове, които успяват да преминат за рециркулация
Comprex се задвижва чрез ремък от колянови вал на автомобила, като загубите са доста малки, защото на практика се преодолява единствено триенето между частите (лагерите) и малка част пневматичното съпротивление на потоците въздух (логично е това съпротивление да е много малко и пропорционално на площта на преминаващите пред входните/изходните тръби, пластини - а те са тънки). Това е доста хубаво, но кофти момента тук е че (за мен де ) - част (не знам какъв процент) от свежия въздух който постъпва в пространството на вълнов обмен изфучава директно към ауспуха като изтласква отработилите газове навън и по-този начин подобрява и работата на катализатора (чист ауспух на дизел – няма такова нещо

:))...ето от това и от процента на отр. газове, подадени за доизгаряне в цилиндъра се понижава мощността на двигателя като цяло (626 - 2.0D - 75к.с. ) (сравненo с аналогичен двигател с механичен или турбокомпресор). За да се подобрят параметрите е почти задължително да се монтира интеркулер след нагнетяващия изход на обменника - няма какво да обяснявам за ефекта от него и начина му на действие, но тук е още по-наложителен - все пак превъртаме доста горещички отработили газове. Факта си е факт - намалени са мощността и въртящия момент но пък няма турбо лаг (много приятна липса:)) и двигателя е доста по-екологичен, освен това би трябвало (по аналогия с турбокомпресорите) да има по нисък разход на гориво в сравнение с аналогичен двигател с механичен компресор. Т.е Comprex системата съчетава предимствата на механично задвижван и класически турбокомпресор, но няма много общо с тях - както казах освен въртящите се части
В една от статиите, го бяха окачествили като “top of the top” за осъществяване на свръхпълнене на бутални двигатели.
Това разбрах аз, като принцип на действие на вълновия обменник, мисля че е правилно, но почти нищо не открих като снимки и публикации за фактическото устройство и ремонта на реални системи и специално за Comprex-а на Mazda 626.
Молбата ми е, ако намерите линкове с описания, снимки, начин на работа при ремонта да ги постнете в темата, като допълнение...защото просто нямам толкова време да търся.
P.S. Основния мотив, който ме подтикна да започна темата, е че ама наистина много се дразня - тази разкошна модификация на Мазда с този разкошен като конструкция двигател да има такова, кофти слабо място, за което пък и майстори не се намират...е аз казвам да викаме неволята и да се учим сами, ако не на практика - то поне теоретично
И признавам - няма да се сдобия с такова бижу, само и единствено заради тази му слабост, защото и на километрите на които идват колите - едва ли вече може да се намери 626 дизел, чиито компрекс не е тръгнал към ремонт.