Кажете кой какъв антифриз ползва?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
jtk
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jtk » Чет 07 юли 2005 12:15

Верила бълва антифриз, така че ако някой иска да пазарува може да го направи там на място. Това ще е гаранция, че никой после по веригата няма да го е разреждал

Потребителски аватар
imedarov
Автомобил: Passat B8
Двигател:
Контакти:

Мнениеот imedarov » Чет 07 юли 2005 13:07

Червен на AlDelco

Потребителски аватар
Boxer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Boxer » Чет 07 юли 2005 13:20

nii написа:червения антифриз се води G12 и не се сменя. т.е. вечен е.

Е ако е така значи че при цена 12 лв/литър за колкото ми предлагат такъв си заслужава :roll:

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Чет 07 юли 2005 13:43

ако не е менте-да.
Препоръчва се само за коли със изправна охладителна система - малко е кофти да сипеш тая скъпотия и след 1 месец да ти изтече отнякъде...
Не случайно го наливат такъв в завода.
Къде го има?

Потребителски аватар
Boxer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Boxer » Чет 07 юли 2005 14:38

nii написа:ако не е менте-да.
Препоръчва се само за коли със изправна охладителна система - малко е кофти да сипеш тая скъпотия и след 1 месец да ти изтече отнякъде...
Не случайно го наливат такъв в завода.
Къде го има?

В Ауто+ :)

stil
Автомобил: VW Polo 1991
Двигател: NZ

Мнениеот stil » Чет 07 юли 2005 18:12

Преди да се втурнете да купувате скъпи “червени” антифризи, я си погледнете разширителните съдове!
На моят пише G11 с една голяааааама удивителна след него.

Не се препоръчва да се използва G12 (карбоксилатен) в охл. системи, предназначени за G11 (етиленгликолов). Съществува несъвместимост между състава на антифриза и някой от материалите използвани за направата на охл. система (предимно неметални). Затова и протичат.

Колкото до разреждането – това, което е обелязано на опаковката. Преди време бях писал защо не трябва да се използва концентрат (неразреден антифриз), но в България масово се продава воден разтвор на етиленгликол с надпис “Концентрат”, така че – опаковката!

И още нещо:
- цветът не определя със сигурност свойствата на антифриза. Това е предупредителна окраска, защото повечето антифризи са силноотровни. Тенденция е световните производители да използват син цвят за етиленгликолов; зелен – за гликолов; червен – за карбоксилатен, но това не е правило и има много изключения (примерно жълт, оранж и др.).
- G12 не е вечен и също трябва да се сменя, обикновено на 4-6 години. За по-сигурно – виж опаковката.

Потребителски аватар
nasti
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот nasti » Чет 07 юли 2005 18:31

AC Delco - червен, той си е за VAG след 97г.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Антифриз

Мнениеот kris11 » Чет 07 юли 2005 20:38

Внимание!!
Не ползвайте български и "гаражен " антифриз.
Ще имате проблеми с главата - алуминият корозира бързо от него и се почва смяна на гарнитури ...Гледал съм такъв по различни коли -освен всичко прави и утайки.
Ползвал съм руски "Тосол" както и разреден така и концентрат.
Преди 2 месеца купих от "Метро" - 1 туба 4,5л около 12-13 лева. "Тосол - синтез А65".
С този антифриз не съм имал проблеми с няколко коли дори и при минус 25-27 градуса на Боровец.

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Чет 07 юли 2005 22:28

по руските сайтове четох много кофти отзиви за тосола. скапвал радиатори и тръби наред. не съм го пробвал но и не бих рискувал.
макар че мразя Шел, имам опит с техния Глико-незнамсиквоси антифриз на старата ми кола беше много добре никакви утайки, никакво замръзване абе супер.

Потребителски аватар
KILLER GTI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KILLER GTI » Чет 07 юли 2005 23:49

аз ползвам Г12 Ауди ФВ оригинален, малко скъп но има много предимства и си заслужава!!
Най-важно от тях е че бързо загрява и бързо изтива!!!

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 08 юли 2005 21:42

nii написа:по руските сайтове четох много кофти отзиви за тосола. скапвал радиатори и тръби наред. не съм го пробвал но и не бих рискувал.
макар че мразя Шел, имам опит с техния Глико-незнамсиквоси антифриз на старата ми кола беше много добре никакви утайки, никакво замръзване абе супер.

Абе не знам но е слаган на Фиат 125Р 12години, Опел кадет 1,6Ми 2 год, опел Вектра 1,6Ми- 2 год,на Голф 2 1,6 на жена ми 3год., на Опел Омега 2,5 ТД- 3 год., Тойота Хиаце 2,0л бензин -4 години- служебна,
Алфа 155 ТS 2,0l - лужебна и сега на Голф 3 1,6 МПи и не е имало проблем.

Потребителски аватар
DimoNN
Автомобил:
Двигател:

Re: Кажете кой какъв антифриз ползва?

Мнениеот DimoNN » Вто 02 мар 2010 22:02

днес си подмених антифриза- червен G12++

В ауто+ продават червен Fuchs 14лв/л
Във порше софия е 27лв за 1,5л (G12++)

При тези цени, отидох в Еуратек в Надежда :banana - 11,83лв./литъра G12++! На него има нарисувано логото на шкода и пише, че е произведен за VW концерна. 1:1 се разрежда за -38 градуса. Уредих се с 35лв (взех си 3 литра)

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Re:

Мнениеот fox_vt » Сря 03 мар 2010 13:14

stil написа:Преди да се втурнете да купувате скъпи “червени” антифризи, я си погледнете разширителните съдове!
На моят пише G11 с една голяааааама удивителна след него.

Не се препоръчва да се използва G12 (карбоксилатен) в охл. системи, предназначени за G11 (етиленгликолов). Съществува несъвместимост между състава на антифриза и някой от материалите използвани за направата на охл. система (предимно неметални). Затова и протичат.

Колкото до разреждането – това, което е обелязано на опаковката. Преди време бях писал защо не трябва да се използва концентрат (неразреден антифриз), но в България масово се продава воден разтвор на етиленгликол с надпис “Концентрат”, така че – опаковката!

И още нещо:
- цветът не определя със сигурност свойствата на антифриза. Това е предупредителна окраска, защото повечето антифризи са силноотровни. Тенденция е световните производители да използват син цвят за етиленгликолов; зелен – за гликолов; червен – за карбоксилатен, но това не е правило и има много изключения (примерно жълт, оранж и др.).
- G12 не е вечен и също трябва да се сменя, обикновено на 4-6 години. За по-сигурно – виж опаковката.

Добре де бях питал напреди ама никой не каза жълтия какво "G" е? Не ми казвайте виж на етикета точил съм го от 200 л варел има бандерол холографен пише маде ин германия пише и на руски и никъде не пише какво е G то му.
пп наливан е на камиони както стари така и нови :Mr Green Fun
ппп на етикета има и картинка показваща налепите на блока със друг антифриз и със тоя няма налепи mhihi mhihi рекламно ша да е :D

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Сря 03 мар 2010 13:37

Прочетете няколко поста нагоре, какво е писал колегата stil

Аз ще допълня само технически неща, които съм срещал във литературата и Форума. Останалото са приказки на продавачите:

Наименованието антифриз е придобило разговорна популярност, защото една от основните му добавки е против замръзване. Правилно е да се говори за охлаждаща течност с прибавки.

Хубавата охлаждаща течност (така нареченият "антифриз") има достаъчно прибавки и против замръзване ,и против корозия, и против кавитация, и куп други добавки.

Компаниите, производители на двигатели, знаят състава на металите и гумените уплътнения и затова имат точна спецификация, на която отговарят охлаждащите течност.

Например: Фирмен антифриз на Фолксваген
зелен G10(до 91 г.) ,
син G11 (91-97) ,
розов G12 (97-2003) ,
виолетов-лилавG12+(2003-.....).

Антифриза влияе върху алуминиевите части на двигателя. Неправилен антифриз ще ги „изяде”, а доливането на друг антифриз може да доведе и до пресичане.

Така, че четете какво изисква производителят за вашата кола (обикновено го пише на разширителното казанче, или пък в документацията), и си вземете течност, която отговаря на тези изисквания.

Потребителски аватар
dragozow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dragozow » Чет 04 мар 2010 16:26

Червен на Петрол от скъпия.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”