Покупка на бойлер

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
POLO PAVLETI
Автомобил:
Двигател:

Re: Покупка на бойлер

Мнениеот POLO PAVLETI » Чет 04 мар 2010 21:47

Ние в къщи от 30 години сме на бойлер.... Дългият опит показва следното:
2бр. Аристони 50 литра , купени от чужбина/ единия даже беше с цвета на плочките/порцеланови ,протекоха през 2 години.
1 бр. панекъв Варненски, но не беше Елдом мисля- 4 години
1 бр . Елдом инвест 80 л. алпака Не помня от колко време работи без да спира :bowdown не е изключван дори от захранването, освен когато отсъстваме за по дълго.
За мен правилният избор е Елдом Инвест :да:

Потребителски аватар
amikus
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот amikus » Пон 08 мар 2010 20:55

На дипломат след 5тата година като му изтече гаранцията и терморегулатора му се спомина.

Потребителски аватар
petarkolev
Автомобил: Jetta II 1.8
Двигател: RP

Мнениеот petarkolev » Вто 09 мар 2010 13:28

POLO PAVLETI написа:Ние в къщи от 30 години сме на бойлер.... Дългият опит показва следното:
2бр. Аристони 50 литра , купени от чужбина/ единия даже беше с цвета на плочките/порцеланови ,протекоха през 2 години.
1 бр. панекъв Варненски, но не беше Елдом мисля- 4 години
1 бр . Елдом инвест 80 л. алпака Не помня от колко време работи без да спира :bowdown не е изключван дори от захранването, освен когато отсъстваме за по дълго.
За мен правилният избор е Елдом Инвест :да:

Още един глас за Елдом, моя е и със серпентина и работи безотказно и на нагревателя и на нея вече 4 години.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Вто 09 мар 2010 22:57

Абе точно в размирните години нашия 15 годишен емайлиран 80л Елпром се пукна. Тогава нямаше пари за нов и башата взе един казан от неръждавейка. Изкорубихме стария и махнахме изолационната пяна (която се оказа, че в горния край на бойлера изобщо липсва). Увихме неръждаемия казан в стъклена вата, която пък увихме в широко индустриално тиксо. Сега 15 години по-късно съм сменил само един нагревател.

Та поради доста по сериозната изолация нашия DIY бойлер държи водата топла доста по-дълго. Също така съм се убедил, че пари бойлер с казан различен от неръждаема стомана са хвърлени в кофата.

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Чет 11 мар 2010 7:20

През годините винаги съм взимал все най-евтините бойлери които се продават в магазина- с емайлирано покритие, най-често произведени от Елдом инвест. Обикновено са с гаранция 5 години и издържат още една :D

Потребителски аватар
vit_autosofia
Автомобил: Мерцедес W210 2002г
Двигател: 2700CDI
Контакти:

Мнениеот vit_autosofia » Нед 02 май 2010 6:00

Благодаря на всички :bowdown
От близо един месец се къпя с TESY.

Потребителски аватар
levonik
Автомобил: T3 Caravele D
Двигател: CS 1985

Мнениеот levonik » Чет 06 май 2010 18:31

Доминатор, хасковско производство. Топли добре.Топлоизолацията ме съмнява, защото като го пипна е топъл, а по логика би трябвало да не преминава топлина./ база за сравнение нямам/. Термометъра не показва вярно и то работи само във включено състояние. Още от началото се прецака ключа с лампичката. После термозащитата. Взех го след консултация с познат заваркаджия - не бяха идвали при него за ремонт, въпреки чме се купуват много. години пълна гаранция.

Потребителски аватар
vladtod®
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот vladtod® » Чет 13 май 2010 8:30

radi_nrj написа:Завърти картинката на 90 градуса и нещата ще ти станат ясни.

Само не съм показал, че над тръбата за топла вода остава един "балон" въздух.

Тука не се заблуждавайте,че хоризонталните са същите от вътре.Ако бяха така щяха да са универсални за монтаж, и КПД щеше да е 0.Аз имам 2 на Теси 100 лт .със серпентина за двата колектора две години ги ползвам ,но само зимата се налага да ги включвам и един на Елдом пак със серпентина за котлето.

didko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didko » Пет 09 юли 2010 21:49

Да съживя малко темата на колегата, а и да не пускам нова (просто няма смисъл, защото главаната тема е една избор на бойлер), понеже и аз съм пред такава дилема: бойлер но какъв? Идеята ми е зимата да ползвам топлината от парното, а лятото евентуално слънчеви колектори. От изчетеното из нета достигам до извода че болера трябва да е:
1.100-120л със серпентина и мантел (защото тези с две серпентини са били неефективни или по-точно работата на едната серпентина-понеже е разположена в горната част на бойлера затопля само половината количество вода).
2. неръждавейка (не ме притеснява прословутия проблем с горенето на нагревателите защото смятам да го ползвам в краен случай);
3. такива варианти на бг пазар се предлагат само на сън систем и татрамат(ама и те държат едни цени :screwy )
Инвестицията никак не е малка и за това се чудя дали да се мятам на варант на сънсистем или.... може би нещо друго?

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Пет 09 юли 2010 22:49

didko написа:Да съживя малко темата на колегата, а и да не пускам нова (просто няма смисъл, защото главаната тема е една избор на бойлер), понеже и аз съм пред такава дилема: бойлер но какъв? Идеята ми е зимата да ползвам топлината от парното, а лятото евентуално слънчеви колектори. От изчетеното из нета достигам до извода че болера трябва да е:....

Тези на Tesy или Елдоминвест със серпентините не ти ли вършат работа, те не са скъпи около 300 лв май бяха някъде.Скоро гледах в един познат някакъв такъв бойлер със серпентина направен да работи и на парно и на слънчев панел.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Съб 10 юли 2010 7:01

По принцип може и само с една серпентина и с кранове или с диференциален терморегулатор да се управлява топлото, дали от парното или от колектора.
Иначе цените на тия със серпентина и мантел бойлери са високи заради това че са неръждаеми! Потърси същите само че да не са неръждаеми и цената е почти два пъти надолу. Иначе знам един пич който от 4 години има монтиран 200 литров на сън систем със серпентина, мантел и рециркулация на топлата вода и няма оплаквания за сега.

didko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didko » Пон 12 юли 2010 15:10

Как става номера една серпентина - два източника на топлина (котел и слънчев колектор). При това положение в слънчевия колектор си циркулира водичка, интересно ми е зимата като се източи системата по разбираеми причини, какво се случва с колектора...

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 12 юли 2010 18:14

С кранове или термостат, като е източена системата и няма нищо

Потребителски аватар
KORANDE
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KORANDE » Вто 28 авг 2012 12:44

здрравейте колеги,та да изтупам темата от прахта.Имам проблем с боилер на прослолутата немска фирма STIEBEL ELTRON.спука му се водосъдържателя на 3 година,а е в гаранция 10г.на балона.така и сервиза не иска да го подмени.Иначе е с сервизна книжка за монтаж от фирмата и мината валидна профилактика.А кажете каде да се оплаквам или каде да пускам жалби ? maikomila

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Вто 28 авг 2012 13:05

КЗП ..http://www.kzp.bg/index.php?mode=viewd& ... ment_id=19
Сканираш и качваш документите,обясняваш всичко ииии чакаш.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”