лампата на маслото премигва

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: лампата на маслото премигва

Мнениеот maslinkov » Съб 06 мар 2010 15:03

Ако не пише тотал над километрите, прибави още 300 000 км и е време за смяна на помпата. Ако няма записани грешки след светлинната индикация - също най - вероятно е помпа-налягане. Ако имаш много конденз - същото. И мене ме пратиха извънградско да го "продухам" и добре го продухах. :lol: Най - добре вържете един манометър на мястото на масления датчик на главата и виж при 2000 об.мин дали имаш 2 бара налягане, което НЕ НАМАЛЯ като задържиш известно време оборотите.Всякакви стойности под 2 по- добре направо сменяй помпата, за да не си игпаеш да отваряш 2 пъти картера за 1 година. Поздрави!

Потребителски аватар
teodo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот teodo » Пон 08 мар 2010 8:24

Колега, виждам че си препатил от същия проблем и всичко което казваш е така, но при мен нещата са малко по различни за разлика от колегата който е пуснал същата тема малко по-горе. Може би трябваше да спомена, че преди да светне изкачвах баирче с ляв и десен завой и лек наклон. Между двата завоя разтоянието беше 100 м. и след като първия го взех на 3-та останах на същата скорост за да не сменям само предавки а и колата да не губи мощност за следващия. Едва следкато ислязох от десния сложих 4-та и то след след ускорение до 2700 оборота. Моето обеснение е , че при продължително каране на високи обороти нивото на маслото в картера е намаляло и при по висока скорост се е лашнало в страни , при което помпата е засмукала въздух. Съответно датчика е регистрирал спад на налягането в системата. Дано да е това...

Потребителски аватар
McLarena1976
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот McLarena1976 » Пон 08 мар 2010 9:45

Колеги внимавайте защото и при мен премигваше лампата на маслото рядко когато сменях масло и филтри уж се оправяше.Колата я карам като баба.
И сега от нищото лампата за маслото светна почти постоянно.Продължи се с датчик маслен.А след проверка за налягане през масления датчик се оказа че няма компресия.
При отваряне на картера се оказа че помпата е заминала и духа през нея и т.н. и сега търся маслена помпа............
мотор АЕР 50к.с. бензин

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Пон 08 мар 2010 10:41

Ако на диагностика не отчете грешка - най- вероятно е налягане на маслото, но над 2000 об/мин. А най просто се проверява : почва да мига и веднага спираш и без да чакаш да се стича, вадиш щеката - ако нивото е почти същото каквото е когато си го видял преди да запалиш колата - помпата не работи като "хората". :bishop

Потребителски аватар
teodo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот teodo » Пон 08 мар 2010 11:05

После съжалих, че не направих това. Но пак повтарям при мен примигването беше еднократно. Дай боже пповече да не премигне, но ако това стане ще го проверя веднага.

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Пон 08 мар 2010 11:09

teodo написа:После съжалих, че не направих това. Но пак повтарям при мен примигването беше еднократно. Дай боже пповече да не премигне, но ако това стане ще го проверя веднага.

Какво значи че съжаляваш? Ако не си рестартирал компа то грешката си седи записана.

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Пон 08 мар 2010 11:19

Не случайно отворих тема за маслата отново за кой ли път. То голямо нахалство стана - пишат само вискозитета по SAE и готово. Внос Германия - какво повече искат тия с Поло? Да, ама в Германия е достатъчно да издържат на +15 гр., ама тук не е. За 1,0 AER аз съм се спрял на 502.00, 505.00 А3, В3, В4, АРI SL/SJ. и да пише - "за бензинови и дизелови двг." В противен случай маслото старее по - бързо от спецификациите за колата ми, променя се от жегите през лятото и това става на конденз през зимата и ни съсипва моторите.

Потребителски аватар
teodo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот teodo » Вто 09 мар 2010 8:00

На един колега голфа лампичката така си мигала. Вика датчика бил зацапан от гнусутии в картера. Нещо като конденз и какволи не.

Потребителски аватар
4i4o-dido
Автомобил: POLO 1.6 6N
Двигател: AEA 1995
Контакти:

Мнениеот 4i4o-dido » Сря 10 мар 2010 16:13

Вместо да гадаеш и се успокояваш с "влизане на въздух" и "на колегата с голфа така си му мигала лампата" прежали един ден и си отдели време за колата!
Сондата на маслената помпа е достатъчно ниско за да не "глътне"въздух дори при ниво "min".
Така че по-добре ако е необходимо си измери налягането,провери датчика,свали картера и почисти мрежата на сондата,но не подценявай нещата!

Потребителски аватар
teodo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот teodo » Пет 12 мар 2010 11:10

Изобщо не съм се успокоил. просто сондирам мнения. Дори съществува вероятност да се събере конденз на цетката и зимата да замрязне , тогава се сещаш какво става. Ще си говорив за смяна на биелни лагери на колянов вал и т.н. Така, че със сигурност ще обърна внимание.

Потребителски аватар
4i4o-dido
Контакти:

Мнениеот 4i4o-dido » Пон 15 мар 2010 10:36

teodo написа:Изобщо не съм се успокоил. просто сондирам мнения. Дори съществува вероятност да се събере конденз на цетката и зимата да замрязне , тогава се сещаш какво става. Ще си говорив за смяна на биелни лагери на колянов вал и т.н. Така, че със сигурност ще обърна внимание.

Ще си позволя да не се съглася с теб относно кондеза на "цедката"
Майонезата е винаги в горната част на мотора/капачката на маслото и по маркуча за вентилация на картера/ по законите на физиката.
Аз карам предимно на къси разстояния и при -15* не ми е замръзвало нищо.
А лампата на маслото си гасне още преди да я запалила/на стартер/

Потребителски аватар
teodo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот teodo » Вто 16 мар 2010 8:01

Тъкмо смятам да продължа темата. При първо палене сутрн чукат повдигачите за 3-4 сек. и заглъват. След като загрее мотора се чува едно чаткане. От начал е неравномерно , а след това е равномерно. Съмнявам се , че налягането на маслото е ниско и затова така тракат. Може ли да е от маслото. Кое е по добре да отида на комп или да ми замерят налягането на маслената помпа, а може би първо трябва да си сменя маслото и филтъра, макар че е Мобил на 4000 км.

Потребителски аватар
4i4o-dido
Контакти:

Мнениеот 4i4o-dido » Сря 17 мар 2010 16:56

teodo написа:Тъкмо смятам да продължа темата. При първо палене сутрн чукат повдигачите за 3-4 сек. и заглъват. След като загрее мотора се чува едно чаткане. От начал е неравномерно , а след това е равномерно. Съмнявам се , че налягането на маслото е ниско и затова така тракат. Може ли да е от маслото. Кое е по добре да отида на комп или да ми замерят налягането на маслената помпа, а може би първо трябва да си сменя маслото и филтъра, макар че е Мобил на 4000 км.

Преди 3г.бях сложил масло "КОФРАН"10-40.Между 4-5000км след смяната се разтракаха повдигачите като шевна машина/и топла и студена.От тогава Кастрол10-40/утихна на 3та.секунда след палене/.Така че може и да е от масълцето.Преди с какво масло е била?
Аз бих те посъветвал да ти измерят налягането-на моята съм откачвал кабела на датчика на маслото,лампата на таблото светва ,включвам си VAG-COMа и не дава записана грешка,а като махна буксата на датчика за водата веднага цъфва.Така че най добре смяна на филтър и хубаво масло и мерене на налягането.

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Сря 17 мар 2010 19:28

Аммм.. 4и4о дидо, някой да не ти е разменил буксите на датчика и темп. датчика? :D

Потребителски аватар
4i4o-dido
Контакти:

Мнениеот 4i4o-dido » Чет 18 мар 2010 9:26

maslinkov написа:Аммм.. 4и4о дидо, някой да не ти е разменил буксите на датчика и темп. датчика? :D

Не е!!!
А и нали освен грешката като номер, ми го изписва и текстово/на руски/.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”