Срок на валидност
Свидетелството за управление на МПС се издава със срок на валидност- 10 години, а на лица с физически недостатъци – до 5 години. За начална дата на срока на валидност се счита датата на издаването му.

Подмяна на документи
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- vw_golf_4_tdi
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Подмяна на документи
Uneek написа:По скоро са безсрочни за възрастните. По презумпция че може да
това е за лични карти, аз питам за книжката
- Bobi_S13
- Der Polizist
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Сега питах дедото. За 5год.
да де ама на колко е дедото ти.
демек след каква възраст почват да ги дават по 5г.
демек след каква възраст почват да ги дават по 5г.
- Bobi_S13
- Der Polizist
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
цитирам го "ами мисля, че след 70год. възраст я правят на 5год."
а мене ми се върти в главата за след 65год.
иначе той е на 72
а мене ми се върти в главата за след 65год.
иначе той е на 72
- simo
- Автомобил: VW Passat B2 1986
- Двигател: DT 1600
Я да разровя темата... Четох доста, но не разбрах дали новите шофьорски книжки ще имат биометрични данни.
Някой от вас знае ли (и ако да - за това пък какъв е нелепият аргумент
)?
Дано отговорите по-скоро, че май не остана време
Някой от вас знае ли (и ако да - за това пък какъв е нелепият аргумент

Дано отговорите по-скоро, че май не остана време

- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
simo написа:Я да разровя темата... Четох доста, но не разбрах дали новите шофьорски книжки ще имат биометрични данни.
Някой от вас знае ли (и ако да - за това пък какъв е нелепият аргумент)?
Нямам представа дали и книжките ще имат биометрични данни, но ако имат аргумента вероятно е свързан с новата идея шофьорската книжка да стане офциален документ за легитимиране в България, както си е в щатите например
-
- Автомобил: 1998 VW Polo Variant
- Двигател: APQ
Момчета аз тия дни си изкарах от последните лични карти и шофьорски книжки от старите, и са ми валидни до 2020. Предполагам ще са ми валидни, все пак е официален документ и държавата стои зад него
Да не ми кажат че трябва да ги подновявам с биометрични
Зора да ги издам беше че ми изтекоха и пътувам чат пат в чужбина и за това ги издадох... Та мисълта ми е да не би някой слънчев ден да не ме върнат на границата заради това че не са биометрични... А и за книжките при каране в чужбина как стои въпроса също се интересувам живо 

- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Биометричните данни са точно заради чужбина!
- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
Uneek написа: А и за книжките при каране в чужбина как стои въпроса също се интересувам живо
Колега спокойно можеш да си шофираш в чужбина със текущата шофьорска книжка, няма кой да ти направи проблем...
п.п Относно темата, знам че одължиха срока за подмяна на документите с 5 или 6 месеца... така че има време..
- неодачник
- Автомобил:
- Двигател:
биометрични данни ще има само за международен паспорт, шоф. книжки и лични карти няма да имат биометрия !!!!!
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
книжките нямат
личните карти имат
личните карти имат
- неодачник
- Автомобил:
- Двигател:
vw_golf_4_tdi написа:Срок на валидност
Свидетелството за управление на МПС се издава със срок на валидност- 10 години, а на лица с физически недостатъци – до 5 години. За начална дата на срока на валидност се счита датата на издаването му.
въз основа на кое решение се издава за 5 год. книжката ---това от телк иили трябва друго от транспортна лек . комисиия?моля те колега питай дядо ти , защото много мме интересува , тъй като и аз съм с такава съдба, ще ти бъда благодарен за информацията , пък и на много други хора може да бъде от полза.

-
- Автомобил: VW MK4
- Двигател: ATD PD TDI
Pichaga написа:книжките нямат
личните карти имат
Последно кои нови документи са с биометрични данни / за международния паспорт е ясно /
ЛК - ?
Ш.книжка - ?
- vwfena
- Автомобил: VW passat
- Двигател: PB 1991
- Контакти:
√ Издаването на новите българските лични документи стартира на 29.03.2010г.
√ Подаването на заявленията за новите български лични документи ще се осъществява по досегашния ред, а именно – в РУ на МВР, СДВР, ОД на МВР по постоянен адрес и ДБДС.
√ Не е необходимо да получавате служебна бележка за това, че валидността на изтичащата през 2010г. лична карта или СУМПС е удължена с 6 месеца.
√ Изтичащите през 2010г. лични карти и свидетелства за управление на МПС ще важат още 6 месеца след изтичане на валидността им и то само на територията на Р България.
√ ПРИМЕР: ако личната Ви карта е валидна до 15.05.2010г., нейната валидност се удължава автоматично до 15.11.2010г. и за този период няма да дължите глоба, ако не я подновите, но сте длъжeн в срок до 15.12.2010г. да подадете заявление за издаване на нова лична карта.
√ Не трябва да се подменят предсрочно документите от стария образец.
√ Документите от стария образец са и ще бъдат валидни за страната, ЕС и чужбина до срока на тяхната валидност.
√ Валидността на паспорта за деца е 5 години.
√ Пръстови отпечатъци се снемат на лица над 12 г. възраст.
√ С паспорт в срок на валидност можете да преминавате държавната граница и да пребивавате извън страната.
√ С лична карта в срок на валидност можете да напускате страната и да се завръщате с нея през вътрешните граници на Република България с държавите - членки на Европейския съюз, както и в случаите, предвидени в международни договори.
До колкото прочетох отпечатаци ще има само във Паспортите тъй като те само ще са с чип.Лична карта и книжка, като биометрични данни ще има само снимка и подпис.
Източник:http://www.mvr.bg
√ Подаването на заявленията за новите български лични документи ще се осъществява по досегашния ред, а именно – в РУ на МВР, СДВР, ОД на МВР по постоянен адрес и ДБДС.
√ Не е необходимо да получавате служебна бележка за това, че валидността на изтичащата през 2010г. лична карта или СУМПС е удължена с 6 месеца.
√ Изтичащите през 2010г. лични карти и свидетелства за управление на МПС ще важат още 6 месеца след изтичане на валидността им и то само на територията на Р България.
√ ПРИМЕР: ако личната Ви карта е валидна до 15.05.2010г., нейната валидност се удължава автоматично до 15.11.2010г. и за този период няма да дължите глоба, ако не я подновите, но сте длъжeн в срок до 15.12.2010г. да подадете заявление за издаване на нова лична карта.
√ Не трябва да се подменят предсрочно документите от стария образец.
√ Документите от стария образец са и ще бъдат валидни за страната, ЕС и чужбина до срока на тяхната валидност.
√ Валидността на паспорта за деца е 5 години.
√ Пръстови отпечатъци се снемат на лица над 12 г. възраст.
√ С паспорт в срок на валидност можете да преминавате държавната граница и да пребивавате извън страната.
√ С лична карта в срок на валидност можете да напускате страната и да се завръщате с нея през вътрешните граници на Република България с държавите - членки на Европейския съюз, както и в случаите, предвидени в международни договори.
До колкото прочетох отпечатаци ще има само във Паспортите тъй като те само ще са с чип.Лична карта и книжка, като биометрични данни ще има само снимка и подпис.
Източник:http://www.mvr.bg
Върни се в “ОФФ-Топик - други”