Гори масло + скапана компресия...РЕШЕН. Основен ремот :)

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Glove
Автомобил: VW Golf MK2 GTI
Двигател: AUM

Масло и горенето му

Мнениеот Glove » Нед 07 май 2006 18:45

Колеги до тук прочетеното никои не каза нищо!

1. Голфа е мотор, който е напражен да рабори с масло 10W40
2. Горенето на масло не само от едни флошки на клапаните,,понякога се спира до там а пониакога се слиза и по-надоло.
3. Когато цвета на маслото не се е променил също не е хубаво, маслото трябва да потумнее поне.
4. Духането през капачката за доливане на масло нищо не значи
5. Нагара по ауспоха с наще бензини ниама как да е друг освен черен.

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Re: Масло и горенето му

Мнениеот golfer » Нед 07 май 2006 19:38

Glove написа:Колеги до тук прочетеното никой не каза нищо!

1. Голфа е с мотор, който е направен да работи с масло 10W40
2. Горенето на масло не е само от едни вложки на клапаните,,понякога се спира до там а понякога се слиза и по-надолу.
3. Когато цвета на маслото не се е променил също не е хубаво, маслото трябва да потъмнее поне.
4. Духането през капачката за доливане на масло нищо не значи
5. Нагара по ауспуха с наще бензини няма как да е друг освен черен.

ами ти синтезира написаното в по-горните постове.чак пък нищо не написано?!

Потребителски аватар
Glove

Мнениеот Glove » Нед 07 май 2006 22:23

Е като пиша на кирилица така е

Добре:
1.Какви са характеристикаите на масло с параметри 10W40 и 15W40, да оставим научните дрънканици и да кажем просто че пуржото има по малик вискозитет от второто, т.е. е по рядко от другото. Хидравличните повдигачи са направени за масло с вискозитет на 10W40, за по рядко масло при което налягането в тях е определено от хлабините на основните и биелните лагери на мотора, ако се сложи масло с по голям вискозитет, т.е. е по-гъсто, какво се получава, видимо няма разлика но не е така, има. Мисля че с тожа отгооворих на въпроса с маслото защо да е 10W40.
2.Защо гори масло един мотор, защото е износен дали са сегменти на буталата дали а вложките , се остановява след като се отвори двигателя.
3.Потъмняването на маслото е свързано с окисляването на самото масло, а замърсяването му с така наречените сажди зависи от самия мотор колко е износен, когаро пропускането на сегментите се повиши, започне да духа в картера започва да се цапа повече и маслото, следва, че един нормално работещ двигател винаги трябва да си променя цвета на маслото, ако не това е признак че сегментите са прекалено плътни и мазането на цилиндъра не е добро.
4. Когато мотор работи и отжориш капачката за маслото винаги ще духа, ами нали отточните магистрали на маслото са свързани с картера а там се върти коляновия вал, движат се буталата по цилиндрите нали се сещате че е наормално да има поток от въздух.
5. Що се отнася до нагара на ауспоха, ако някои има вузможност да си зареди бензин извън БГ и да кара с него повече от 100км ще разбере че в БГ бензина не е бензин, когато аз си купих Golf-а пристигна с 25л бензин в резервоара, докато карах с него ни гореше 7/100 в града, а аз не карам бавно, когато заредих от нашенскиа , разхода ми се качи на 9/100 а смиатаи за какво си говорим

:D

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пон 08 май 2006 8:50

Ами разликата м/у 10/40 и 15/40 масло е точно никаква в момента в който загрее колата ;)
има лееееееека разлика докато е студена... и по-всяка вероятност едното е полусинтетика, и е по-издръжливо... имаше една много хубава тема за масла.. какво означават двете цифрички на маслата.. хубаво и било да я прочетеш...

Ами имам 2 коли ако искаш ела да ти покажа колко духа от капачките и на двете.. дето било нормално.. виж полъхване мисля,че е по-подходящата дума.. за едната за другата и толкова няма.. па дали е нормално не знам..

А по въпроса за цапането.. ами да трябва да е черно маслото.. но при всички коли е различно...

има коли, при които както го вкараш така го изкарваш, и това са новите автомобили..
Виж при дизелите.. след 20 тата минута работа, нещата си идват по местата, и е катран черно ;)

ААА и още нещо.. явно трябва да те запозная, с моята кола /бензиновата/.. да видиш дали има нагар по ауспуха... ;)

Потребителски аватар
tankishev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tankishev » Пон 08 май 2006 9:47

решението ще дойде тази седмица + след 900 км ... в петък долях 1 литър масло (за съжалени май дойде повече отколкото трябваше :( ....отбелязах си до къде е маркера на щеката и ще видя какво ще е положението след 1000км.... така ще сменя маслото на 9000 вместо на 8000 и ще преценя дали загубата е била от гарнитурата на капака или от друго ... + това няма да се набутам да правя смяна сега защото може да се окаже, че компресията е отишла и трябва да се прави ремонт (а така или иначе ще се сменя маслото при евентуален ремонт) ... последното ще го разбера или поне ще се ориентирам след като посетя ваското1 тази седмица да измерим компресията ... ако се окаже, че не е много скапана но върпреки това има разход на масло ще трябва да реша дали да се прави ремонт или да мина на по гъсто масло 15W50 ... надявам се да намеря някаква полусинтетика с такъв вискозитет ... ми това е ... ще чакам да видя какво ще стане :?

Потребителски аватар
kokovanev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kokovanev » Пон 08 май 2006 20:44

Здравей, колега. Според мен 10/40 полусинтетика /с произход/ за нашите коли и условия е оптимално. Включително - откъм цена. Мааалко се чуват повдигачи на студено. Следи му нивото, но не го препълвай над максимума - почва да го гори бързо. Може за това да ти се струва прекомерен разходът на масло. Ако става дума за малко количество масло, можеш да изсмучеш откъм щеката с голяма спринцовка и дълъг маркуч от система. Двигателя трябва да е топъл.

Маслото не го дръж повече от 9-10 000 км /нищо, че на полусинтетиката дават 15 000/. Като направи 12 месеца го сменяй, ако ще и само 5 000 км да си навъртял. Не бих карал с 15/40 минерално, но и 5/50 синт. не бих сипвал - неоправдано е за ABU. Мойта е 1994 на стъкла, 1995 - първа регистрация, дойде на 151 000 км /уж.../ и ми гори 300-350 гр. масло за 8-9 000 км със 70% - 80% от тях - градско. Нямам газова уредба и съм доволен от разхода на бензин и на масло... :-)

П.П. Вече е споменавано доста пъти /вкл. и от мен/ - почисти си вентилацията на картера.

Потребителски аватар
Glove

Мнениеот Glove » Пон 08 май 2006 21:16

wili98, не ми се спори, като потрошиш 10 -20 мотора като ги направиш като се позанимаваш, се научава това онова, как мислиш кое е по лошо сухиа двигатем при студен старт или мазния!
Айде със здраве и с AAU-то ли искаш да ме запознаеш дето му знам и кътните зъбки даже, слочайно да ти трябва една джанта с гума за такова че ми е истанала от мойто. :D

Потребителски аватар
tankishev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tankishev » Вто 09 май 2006 9:48

.... дамммм ... вчера посетих ваското1 и за няма и 5мин ми се сринаха надеждите :( ... мерихме компресията и ето резултата 10, 10, 8!!!, 11 ... васко каза, че за моят мотор трябва да е м/у 15 и 10 т.е в момента явно е яко зле ... следват няколко въпроса ....

1. освен от сегменти от какво друго може да е паднала толко компресията ???

2. какъв ремонт се изисква, какви части и какви пари горе долу ???
(предполагам: сваляне; стружка; сегменти - надявам се не бутала; гарнитура; нещо по клапаните ако трябва; масло)

3. каква ще стане компресията след ремонта и колко очаквате да ми падне разхода (в момента гори към 10.5 - 11 на сто градско) ???

.... последният въпрос е основен тъй като карам колата само на бензин и си правя сметка да започна ремонта само ако за 10,000км спестя поне толкова колкото ще дам за ремонта... :oops:

Потребителски аватар
°niksi°
Бай Брадър
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот °niksi° » Вто 09 май 2006 11:41

tankishev написа:1. освен от сегменти от какво друго може да е паднала толко компресията ???

2. какъв ремонт се изисква, какви части и какви пари горе долу ???
(предполагам: сваляне; стружка; сегменти - надявам се не бутала; гарнитура; нещо по клапаните ако трябва; масло)

3. каква ще стане компресията след ремонта и колко очаквате да ми падне разхода (в момента гори към 10.5 - 11 на сто градско) ???

1. Освен от сегменти може и от клапани да ти е такава компресията /разбити водачи, лошо легла, нагар по клапаните и т.н./ А тия 160 000 не мога да се съглася че са реални, но знае ли се.

2. Зависи какво ще се окаже - ако са клапани - пак зависи какво им е положението, може да трябва клапани, може да трябва видачите им а да се сменят, гумички на клапаните задължително.
Цени горе-долу - клапани около 70-80 лв комплекта, гумички около 10 лв. за работа зависи какво точно е...
Ако проблема е от цилиндрите/сегментите - мери се износване на цилиндъра, гледа се ръб на цилиндъра и в зависимост от тези неща се решава какво ще се прави. Там вече сметката е дебела освен ако не се мине ссамо със сегменти, което е малко вероятно, но не и невъзможно. Само сегментите са около 100 лв.

3. Каква ще стане компресията след ремонта е божа работа, а разхода хич не очаквай да падне - принципно бензиновите мотори на VW са много лакоми /лични наблюдения които може да не са верни/. Според мен максимума който може да се постигне е 10/100 градско

Успех...

Потребителски аватар
meltin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот meltin » Вто 09 май 2006 11:42

Колега моя мотор е 1.3 на 220 х.км. и не гори масло от смяна до смяна(не гори толкова че да се забелязва по щеката и да се налага да се долива).

Подухва съвсем леко от картера, но не мисля че му пречи.

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Вто 09 май 2006 11:46

Разхода ще падне защото КПД-то на мотора ще се повиши след ремонта, а и като разработваш ще караш само в ниските обороти и няма да се режеш :wink: Сегменти задължително, може и буталата, в зависимост от това дали са износени(като се отвори всичко ще се разбере).Ще трябват доста гарнитури, глава, картер, капак, смукателен и изпускателен колектор.Вие с Васко капахте ли масло да видите дали проблема е в самото бутало и сегментите или в клапаните на цилиндъра :?: Ако повърхността на някои от цилиндрите е "наранена" ще трябва шлайф и там :roll: Дълга и широка става, но поне ще имаш "нова" кола, стига да не се изтарикатиш да сменяш само най-най наложителното :evil:

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Вто 09 май 2006 11:51

wili98 написа:Ами разликата м/у 10/40 и 15/40 масло е точно никаква в момента в който загрее колата ;)

:да:
Като палиш с тия масла през зимата, това с вискозитетния клас 10 ще е "по-рядко" от това с 15, и ще палиш по-лесно и смазването ще е по-добро, в работната температура на мотора всичко се изравнява :wink:

Потребителски аватар
tankishev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tankishev » Вто 09 май 2006 12:38

NovobranecGT написа:....Вие с Васко капахте ли масло да видите дали проблема е в самото бутало и сегментите или в клапаните на цилиндъра ....

... масло не сме капали :banghead: ... тъй че незнам дали е от сегменти ...

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Вто 09 май 2006 14:26

Докато не се отвори мотора няма как да се разбере какво трябва да се сменя :wink: Моя съвет е да се подготвиш психологически и финансово за основен ремонт, а всяко здраво нещо ще е добре дошло и ще се радваш :D Инъче ще си приготвиш пари за сегменти и още нещо, а ще се наложи нещо повече и ще се ядосваш :lol:

Потребителски аватар
kokovanev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kokovanev » Сря 10 май 2006 8:10

Колега, за психологическата подготовка не мога да помогна, за финансовата - може би бутала /сегменти със сигурност/, без да забравяме клапани /нови?, припасване/, болтове-глава, гарнитури, гумички, масло /филтър/, антифриз, шлайф-глава... Често излизат и непредвидени - водна помпа, ремъци, ролка, някой датчик, някой маркуч, семерини, свещи, кабели, капачка и палец, тампона на моното, около коляновия вал не коментираме...

Списъка може да расте безкрай и да прехвърли 400-500 лв. без труда. Пожелавам ти да се разминеш с минимум ядове и разходи. Разхода на гориво много трудно съм го смъквал под 9 градско /лятото/, дори да карам като германска бабичка. Зимата прави и над 12 градско, особено с къси разходки и изстиване на ДВГ.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”