Висок разход на гориво Б3,1.8 моно инжекция,1990г.

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
gero_records
Автомобил: Alfa Romeo 156 2.0TS-16V-155hP
Двигател: AR 32301

Висок разход на гориво Б3,1.8 моно инжекция,1990г.

Мнениеот gero_records » Чет 18 мар 2010 22:01

Здравейте колеги,
от няколко дена съм притежател на Пасат Б3,1.8 моно инжекция,1990г.Немога да си обясня как може да гори толкова много тази кола.Минали са какви ли не коли (от среден клас) през ръцете ми ... тази ме хвърли в тъч.С 5 литра бензин минавам най-много 30-35км.И това е при положение,че не я гоня(До 2300-2500 оборота).Като я взех имаше газова уредба.После я върнах на собственика (срещу заплащане ) защото съм много против газта.Уредбата я свалиха в сервиз.Когато я взех не работеше на бензин а само на газ.Бензиновата помпа изобщо не работеше.След профилактика проработи обаче.Някой има ли си напредстава от къде идва големият разход.Според мен е прекалено много за двигател и купе като на Пасат.Имах Мондео то ми гореше кажи речи 2 пъти по-малко а конете с половината на Пасата отгоре.
Благодаря предварително ! :bowdown

red rider
Автомобил: virgine blue B3
Двигател:

Re: Висок разход на гориво

Мнениеот red rider » Чет 18 мар 2010 23:55

gero, на този модел пасат в един руски сайт му даваха близо 12/100 разход по каталог . Забелязал съм че извънградско гори малко като малолитражка ...но в града е ужас . Особенно ако караш колата студена и за кратко време бензина буквално тече през джоба ти :Mr Green Fun . Моя го карам сутрин и вечер до работа и обратно са около 4 км и в двете посоки . Средно ми излизаше над 14/100 бензин в студовете тая зима . В понеделника слагам за 25 лв и в събота се чудя вече да ли няма да спре някъде . За всеки случай ... може да си провериш дали нямаш друг проблем - ламбда , температурен датчик ...все едни и същи проблеми го глождят .И не на последно място ..не го оставяй с по 5 литра бензин , помпата да не захълца :drinking:

те го и сайта ..порови се вътре интересни работи има http://catalog.auto.ru/catalog/cars/card/12689.html

Последна промяна от red rider на Пет 19 мар 2010 20:50, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Чет 18 мар 2010 23:55

Най-евтино - въздушен филтър.
Най-вероятно ламбда-сонда.
НО само с мислене не става, трябва да се закачи на комп да си каже за сондата. Ако се кара само студена, работи повечко на място също си оказва влияние.

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Пет 19 мар 2010 0:51

1. Центровка/как е зацепен ремъка/вакум на делкото ако има
2. Температурен датчик на входящия въздух/температурен датчик на антифриза/клапата на кутията на въздушния филтър да не е зацепила в едно положение/състояние на въздушния филтър
3. Регулатор на налягането на бензина/дюзата да не "пикае"/горивен филтър състояние
4. Ламда сонда/свещи/капачка&палец/кабели

-провери си тези неща долу горе в този ред,
профилактично рестартирай еку-то (като откачиш акумолатора за 15 минути и после запалиш и оставиш да загрее).

На мен такъв Пасат ми гореше със зор 12 зимата, с климатроник лятото Софииско 10.5-11.
Не на последно място, пробвай друга бензиностанция - последно свалих от 15 на 12 сегашната ми кола просто като минах от Еко на една друга mhihi .
Също можеш да пишеш ЛС на Люси (vit_autosofia) - помня че неговото RP му гореше така като го взе, ама как го оправи не си спомням вече, но не беше 1 нещо със сигурност. Не е нормален този разход наистина.

Поздрави.

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Пет 19 мар 2010 7:50

предния който му е висок разхода ,защото не знае как да го измери с голяма точност mhihi ,
пълниш резервоара,минаваш 500км и пак пълниш резервоара,литрите делиш на 5-това е
я кажи как установи че с 5 литра минаваш 30 километра :dummy:
интересно защо на мен разхода ми все 6/100 в града по тая методика mhihi
http://catalog.auto.ru/catalog/cars/card/12611.html-ето данни за модела 1.8/90коня
и все пак щом е имала газова провери центровката,че газаджийте имат навика да я центроват да работи добре на газ,а на бензин става ужас

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 19 мар 2010 7:55

moimoimoi написа:предния който му е висок разхода ,защото не знае как да го измери с голяма точност mhihi ,
пълниш резервоара,минаваш 500км и пак пълниш резервоара,литрите делиш на 5-това е
я кажи как установи че с 5 литра минаваш 30 километра :dummy:
интересно защо на мен разхода ми все 6/100 в града по тая методика mhihi

Колегата е адски прав. Така не се засичка колко харчи една кола.. Не се стискайте напълнете резервоара и карайте, сметнете колко километра сте минали и ще разберете. С 5 литра бензин пак много си минал в града, ако я караш полу загряла! Пример: ОТ работа до нас 3км и обратното 6км така ми дава разход 14л/100км ма като загрее резултата е друг. Колега първо пробвай да засечеш разхода после мисли дали да пипаш по колата, че да не ти я прецакат повече :да:

Потребителски аватар
gero_records

Мнениеот gero_records » Пет 19 мар 2010 8:05

Благодаря ви на всички за компетентността :) Ще разгледам в неделя като почивам какво мога да свърша по нея.Наистина я карам само студена.Сутрин до работа 2-3 км( надолу по байр на енерция) и вечер нагоре.Колата като я взех беше обслужена.Беше на един старец който си я къткаше.Обслужвана е навреме и с качествени части.Може би разхода го е стреснал затова е сложил газовата.
Благодаря отново !

Потребителски аватар
ВидиМС
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ВидиМС » Пет 19 мар 2010 22:34

Геро проблема е в теб.Кощунство е да се кара такава кола на бензин.Аз съм с 2Е и за 15 лв газ от Еко(Шумен) днес минах 120 км :applause: :applause: :applause: .Е все пак ти си решаваш и своите пари харчиш.Колегите са те ориентирали добре щом си решил да караш на бенз.
Успех.

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Пет 19 мар 2010 23:15

moimoimoi написа:предния който му е висок разхода ,защото не знае как да го измери с голяма точност mhihi ...

Правилно :да:
5литра е трудно да се хваната с нивомера при 100л резервоар :)
Най-точно е докато угасне, но така не е добре за помпата. Другия вариант е пълниш догоре и след това допълваш :да:

Потребителски аватар
Lifeguard
Автомобил: Passat B5 TDI_Lupo SDI
Двигател: AHU_AKU

Мнениеот Lifeguard » Пет 19 мар 2010 23:39

ВидиМС написа:Геро проблема е в теб.Кощунство е да се кара такава кола на бензин.Аз съм с 2Е и за 15 лв газ от Еко(Шумен) днес минах 120 км :applause: :applause: :applause: .Е все пак ти си решаваш и своите пари харчиш.Колегите са те ориентирали добре щом си решил да караш на бенз.
Успех.

120 км градко или извънградско?а инъче за разхода-зависи от 1001 неща за съжаление!

Потребителски аватар
ВидиМС
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ВидиМС » Пет 19 мар 2010 23:46

Ми 80 км "магистрала"(със 130 км/ч) и 40 Варненско.Мисля че за 2Е автомат е супер.

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Съб 20 мар 2010 9:18

Абе ако зарежда от деление до деление, т.е. примерно точно като завлиза в оранжевото пълни 15 литра и кара докато стигне пак до оранжевото, не виждам какво му е неточното, или поне е почти толкова точно, колкото резервоара до горе. Пистолета не изключва всеки път на едно и също ниво, така че не е проверка и това. А RP мотора му се случва да гори адски много при комплекс от дребни неизправности/недонастройки. Дори да не е точно измерено така, пак е стряскащо да изгори 20лв за 35 км, поне 80 трябва да кара. Колега провери си поне центровката и си измери температурните датчици. Откачи ламбдата при работещ мотор и виж променя ли се нещо. Най се дразня на такива мнения, които при очевиден проблем се опитват да успокоят човека че нищо му нямало, само защото те самите са мърлячи и не им пука за колата, и виждаш ли, той бил карал така от една година и нямало проблеми (примерно).

Успех.

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Съб 20 мар 2010 10:41

dj_tuhla написа:Абе ако зарежда от деление до деление, т.е. примерно точно като завлиза в оранжевото пълни 15 литра и кара докато стигне пак до оранжевото, не виждам какво му е неточното, или поне е почти толкова точно, колкото резервоара до горе. Пистолета не изключва всеки път на едно и също ниво, така че не е проверка и това. А RP мотора му се случва да гори адски много при комплекс от дребни неизправности/недонастройки. Дори да не е точно измерено така, пак е стряскащо да изгори 20лв за 35 км, поне 80 трябва да кара. Колега провери си поне центровката и си измери температурните датчици. Откачи ламбдата при работещ мотор и виж променя ли се нещо. Най се дразня на такива мнения, които при очевиден проблем се опитват да успокоят човека че нищо му нямало, само защото те самите са мърлячи и не им пука за колата, и виждаш ли, той бил карал така от една година и нямало проблеми (примерно).

Успех.

И аз съм асичал с нивомера, но няма как да е точно. При малък наклон, в зависимост накъде е, нивомера показва доста различни стойности. В движение е абсурд да разбереш точно колко бензин имаш. Единствения вариант е да спреш на точно определено място и да чакаш 5 мин за да отчете вярно. Също така трябва в резервоара да не се получава вакум защото също оказва влияние.
И тука става въпрос за 10лв/35км, а не 20лв 35км :wink:
Засичането на разхода с нивомер може да е точно но при по голям пробег. На 300км +/– 1л разлика в изразходваното гориво може да даде отклонение от 0,33л/100км, докато при 30км отклонението е 3,3л.
В конкретния случай ако литрите са 4 разхода си е напълно нормален :да:

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Нед 21 мар 2010 8:38

Гледам че разхода ти е около 16/100 за пасата ти,а той е доста стара кола,като включим факта че е била карана само на газ ме навежда мисълта за два проблема които може да оказват влияние на разхода ти:
1.Ламбда сонда-мисля че беше неподгреваема с една жичка и докато не загрее колектора колата харчи едно към гьотере/леко богата смес/.Освен това сигурно е за смяна 100% щото стария собственик дето е джиткал на газ едва ли ще даде 100...лв за нова.Напълно и най-вероятно е това проблема.И разхода се движи там при умряла такава.Отиди задължително да я проверят ако си решил да караш на бензин.
2.Центровка на запалването.След като е карал на газ онзи юнак има вероятност да е врътнал 7-8градуса на делкото ако са му са досвидяли някакви си 30-40лв за ТАП.Отиди да я закачат и тя ще си каже.Малко вероятно да окаже чак толкова влияние на разхода ама знам ли.
За протокола: Моят е RP мотор и трябва по каталог да гори 11.9 в града ,6.2при скорост 90км,8при 120.
ABS мотора е с два литра по-икономичен в града/и е с подгреваема ламбда сонда/,и по-висока степен на сгъстяване 10:1 май беше,тоест го дават около 10л,извън е като RP-то
Така като гледам годината на производство твоят сигурно е RP,всеки разход над 12л бензин е отклонение от нормите
Хич да не е моторите са близнаци по конструкция с леки незабележими за неопитен човек разлики,

Потребителски аватар
gero_records

Мнениеот gero_records » Нед 21 мар 2010 12:18

Danny boy благодаря за съветите.Ще отида в сервиз да я закачат на компютър да видим какво ще покаже.

Върни се в “Passat”