Над 150 коня = данък лукс?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Petrolhead
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Над 150 коня = данък лукс?
.
Последна промяна от Petrolhead на Съб 18 май 2013 20:32, променено общо 1 път.
- mladvampirTDI
- Автомобил:
- Двигател:
Колега, нали правиш разлика между 200 000 евро и къщата, описана по-горе като 300кв. в село Долно Уино? Щото ако питаш мен, данък лукс много повече подхожда на мезонет 200кв. в центъра на София или Варна, отколкото на споменатата къща.
Не бъркайте боя със ситуацията. Данък лукс, няма да реши нито един от съществуващите проблеми с автомобилния парк.
Не бъркайте боя със ситуацията. Данък лукс, няма да реши нито един от съществуващите проблеми с автомобилния парк.
- Petrolhead
- Автомобил:
- Двигател:
.
Последна промяна от Petrolhead на Съб 18 май 2013 20:33, променено общо 2 пъти.
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
mladvampirTDI написа:Данък лукс, няма да реши нито един от съществуващите проблеми с автомобилния парк.
Не му е това целта според мен. По-скоро да понапълни изтънелите бюджетни сметки.
- groznika
- Автомобил: Bora 1.8T
- Двигател: AUM
Ето това пише едно електронно издание по повод въвеждането на същия данък но в Гърция:
В същото време ей сега по радиото поясниха, че според министър Дянков така нареченият данък лукс всъщност ще мине под шапката на местните данъци и такси като на края на всяка година когато ходиш да си плащаш данъка в общината за смет, за сгради, за автомобил... посредством размерът и мощността на имуществото с което разполагаш ще бъдеш допълнително чарджнат като луксопритежател (20 годишен изгнил VR6 чийто данък така или иначе е една торба пари)
Личното ми мнение е, че далеч по-добър резултат ще пожънат с пълненето на хазната ако оптимизират събираемостта на задълженията. Например от хората които познавам само около 1/5 плащаме данъците си за МПС.
Кога ще заработи прословутата обща електронна система м/у кат и нап за да хванат кокошкарите?
Пари както знаете се правят с оборот! Хазната няма да се напълни като обложат с данък 10 яхти. По-скоро трябва да погнат всички скатавки които хитреят на дребно
С данък "лукс" ще бъдат облагани в Гърция редица стоки според новите икономически мерки за намаляване на бюджетния дефицит, съобщи гръцкият вестник "Катимерини" в четвъртък.
Луксозните коли и джипове ще бъдат облагани с въпросния данък със ставка между 10 и 30%. Десет на сто ще бъде данъкът върху автомобили със заводска цена между 17 000 и 22 000 евро, 20% - за цени в диапазона 22 000-30 000 евро и 30% - за коли със заводски цени над 30 000 евро. Двадесет на сто на данък "лукс" ще бъде налаган на самолети, хидроплани и хеликоптери за частна употреба. Освен това с 10% ще бъдат облагани стоки от кожа на влечуги (обувки, колани, чанти, куфари), други кожени облекла, обувки и аксесоари, бисери, скъпоценни и полускъпоценни камъни, спортни уреди.
В същото време ей сега по радиото поясниха, че според министър Дянков така нареченият данък лукс всъщност ще мине под шапката на местните данъци и такси като на края на всяка година когато ходиш да си плащаш данъка в общината за смет, за сгради, за автомобил... посредством размерът и мощността на имуществото с което разполагаш ще бъдеш допълнително чарджнат като луксопритежател (20 годишен изгнил VR6 чийто данък така или иначе е една торба пари)

Личното ми мнение е, че далеч по-добър резултат ще пожънат с пълненето на хазната ако оптимизират събираемостта на задълженията. Например от хората които познавам само около 1/5 плащаме данъците си за МПС.
Кога ще заработи прословутата обща електронна система м/у кат и нап за да хванат кокошкарите?
Пари както знаете се правят с оборот! Хазната няма да се напълни като обложат с данък 10 яхти. По-скоро трябва да погнат всички скатавки които хитреят на дребно

Последна промяна от groznika на Пон 22 мар 2010 12:13, променено общо 1 път.
- Petrolhead
- Автомобил:
- Двигател:
.
Последна промяна от Petrolhead на Пон 20 май 2013 9:21, променено общо 1 път.
- groznika
- Автомобил: Bora 1.8T
- Двигател: AUM
Petrolhead написа:groznika написа:
ти нали караш 1.4, защо се оплакваш
Щото живея в 10 000 квдрата замък за тва

- chefito
- Автомобил:
- Двигател:
groznika написа:Пари както знаете се правят с оборот! Хазната няма да се напълни като обложат с данък 10 яхти. По-скоро трябва да погнат всички скатавки които хитреят на дребно
За мен това е истината!

- kakyra
- Автомобил: VW Passat B5
- Двигател: 1.6
ОПЕЛ ОМЕГА 2000КУБИКА 150КОНЯ- колата струва 1000лв. а данъка да и е 200-300лв. по тези изчисления вашите. Къде е смисъла. Човека си е плащал като грешник 10 години данъци глупости, карал е на безобразни пътища и сега да дава толкова. Ако пътищата ни бяха нормални, ако получавахме съответните услуги за заплащането ни с удоволствие ще дам и аз с моя АБФ 200лв. данък, но да карам в дупките и да карам на път и 20м. след знам ВИНЕТКА да има яма половин метър даже не обозначена, е не МЕРСИ!!!
-
- Автомобил:
- Двигател:
И на мен ми е много интересно как ще си изчислява данъка. Както е писал колегата - на конете не може да се начислява данък. Как ще се обвържат конете със сума и кой ще определи тая връзка? 

що да не може.
примерно до 74kw е от 0.54ст до 1.62
ще стане над 120kw да е по 5 лв на киловат направо.
в България всичко може,ама става само което им отърва.
примерно до 74kw е от 0.54ст до 1.62
ще стане над 120kw да е по 5 лв на киловат направо.
в България всичко може,ама става само което им отърва.
- mladvampirTDI
- Автомобил:
- Двигател:
Както е писано - Гърците пак са по-умни от нас. И аз съм за ценова диференциация, а не коне, крави, квадрати и други. Слагат данък на база на цената - или покупната, или моментната по някой сертифициран по БДС доцумент, и това е.
Колкото до това, че не можем да се справим с корупцията, а къде са мерките, дето ще помогнат да се справим. По лесно е да се прехвърли проблема от болната глава на здравата, ама какво става, ако всички глави станат болни? Имам чувството, че ББ и компания не са експерти а сбирщина от улицата. Криза с кръчмарски мерки не се бори, или аз съм в грешка...
Колкото до това, че не можем да се справим с корупцията, а къде са мерките, дето ще помогнат да се справим. По лесно е да се прехвърли проблема от болната глава на здравата, ама какво става, ако всички глави станат болни? Имам чувството, че ББ и компания не са експерти а сбирщина от улицата. Криза с кръчмарски мерки не се бори, или аз съм в грешка...
- RoadRunner
- Автомобил: VW Golf
- Двигател: ASZ 2003
Наще миналата година си купиха чисто нов Нисан X-Trail 2.0dci 150hp и мамето миналата седмица беше да плаща данъка (436лв)... а някакъв си с КАМАЗ плаща 100лв... Как става това ? В нормалните държави колото по нова ти е колата толкова по малък данък плащаш, а в нашата пародия на държава е напълно обратно.... 

RoadRunner написа:...
Да ,но на Камаза винетката е 1300лв. а на Нисана 67лв.
П.П. Във Варна данъка на нашия Камаз е 500лв. а на Шкода Европа 1000лв.

- RoadRunner
- Автомобил: VW Golf
- Двигател: ASZ 2003
И все пак мисля, че на новите автомобили данъка трябва да е по малък.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”