Има ли някой опит със светодиодни лунички?!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
mucho
Палячо
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Има ли някой опит със светодиодни лунички?!

Мнениеот mucho » Сря 24 мар 2010 22:40

Здравейте хора,

Пак аз и пак на строителна вълна. Та историята е следната - имам баня от 3 квадрата, която ще облицовам с много светли (почти бели) плочки, което е огромен плюс за осветеността, и окачен таван (гипсокартон), който обаче ще е много близко до реалния таван (~7cm) ... Та поради тези причини размишлявам тук над идеята луничките на тавана да са светодиодно изпълнение (не се нуждаят от особено охлаждане, за моя нисък таван това е важно, много по-икономични и дълготрайни са и т.н. и т.н.). Порових се доста из нета и както винаги не останах напълно убеден ЗА или ПРОТИВ. Та поради таз причина искам да попитам дали някой от вас има реален, практически опит със светодиодните спотове. От всичко изчетено оставам с дълбоките съмнения за най-важните неща, а именно количество и качество на светлината. Попаднах тук http://www.fincom2.com/index.php?option ... duct_id=68 на нещо, което звучи добре, даже толкова добре, че чак ми се струва че има някаква грешка (ще им звънна утре да ги препитам) ... но Beam Angle от 150° и Luminous flux(lm) 294 при 3 светодиода от по 1W нещо ме кара да повдигам едната си вежда (разбира се аз не съм експерт и може и да бъркам) ...

Предварително благодаря за всякакви коментари и идеи

п.п. мислех си и евентуално за някакъв такъв вариант: http://www.led.omega-light.com/Lamps/lamps.htm - но пък така на прима виста това ми изглежда още по слабо като за основно осветление

Потребителски аватар
EliPavlova
Автомобил:
Двигател:

Re: Има ли някой опит със светодиодни лунички?!

Мнениеот EliPavlova » Сря 24 мар 2010 23:18

Ами точно това не е съвсем светодиод, а едни нови щуротии ето туk може да се видят самите светещи елементи: http://www.dotlight.de/products/fr/LEDs ... white.html
Ако наистина спота е направен с такива елементи е напълно реално да си отговаря на описанието.
Ако са нормални светодиоди, ще имаш проблеми. У дома сме с 3 лунички с по 36 нормални светодиода ... свети по слабо от 3 свещи :) а и проблема на нормалните диоди е, че правят точка на пода и нищо повече.

Потребителски аватар
mucho
Палячо
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mucho » Сря 24 мар 2010 23:36

от това което виждам са си баш светодиоди само конструкцията им е малко по различна от познатия конвенционален светодиод ... 10х за линка ;)

Потребителски аватар
freshenero
Автомобил: Sharan
Двигател: ADY 2000

Мнениеот freshenero » Сря 24 мар 2010 23:37

И според мен тези диодните са повече за декорация,отколкото за основно осветъление.Сложи си лунички за баня,те са влагоустойчиви,аз съм слагал такива 2 са напълно достатъчни около 20 лв.Успех

Потребителски аватар
oSViRePql
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот oSViRePql » Чет 25 мар 2010 1:19

И аз в банята съм с лунички 5 броя по 25W и е супер ;)

п.с. В хола на тавана имам 25 лунички :screwy по 35W на 7см е и няма проблеми с охлаждане и т.н. ;)

Потребителски аватар
mucho
Палячо
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mucho » Чет 25 мар 2010 1:23

oSViRePql написа:И аз в банята съм с лунички 5 броя по 25W и е супер ;)

п.с. В хола на тавана имам 25 лунички :screwy по 35W на 7см е и няма проблеми с охлаждане и т.н. ;)

при теб явно не са светодиодни луничките, а банята ти колко квадрата е и с какви плочки (тъмни или светли, гланцови или матови?!)

Uneek
Автомобил: 1998 VW Polo Variant
Двигател: APQ

Мнениеот Uneek » Чет 25 мар 2010 1:42

Трябва целия таван да ти е в лунички за да получиш някакво осветление от тези светодиодните.
И като разбереш цената сам ще се откажеш. Има и евтини варианти от ибеи например, но стават само за акцент, не става за основно осветление. Аз бих си сложил енергоспестяващи лунички, от 5 или 7 вата, верно малко по-скъпички са но пък няма да изгорят след няколко месеца.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 25 мар 2010 7:02

Банята ми е с тъмно сини плочки и окачен растерен таван, 5 лунички по 20 вата се справят чудесно с осветлението. Обаче са 12 волтови, защото тия които сложих на 220 волта изгоряха в един ден след 2 седмици работа

Потребителски аватар
mucho
Палячо
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mucho » Чет 25 мар 2010 7:39

Uneek написа: Аз бих си сложил енергоспестяващи лунички, от 5 или 7 вата

чесно да си призная за енергоспестяващи лунички не бях чувал :oops: това по същество компактни луминисцентни лампи ли са (приели народното наименование "енергоспестяващи") щото аз нещо не мога да си представя, че може да има толкова малки по размери, че да влязат в тялото на една луничка или са си халогенни лампички, но просто по икономични и предлагат същата осветеност дори при 5-7W ...

... апропо аз колкото повече се ровя, чета и мисля, толкова повече започва да си мисля изощбщо да зарежа тез лунички и да ся плясня един готин плафон за баня вече има такива ... примерно нещо подобно http://www.sirius.bg/articles.php?ArtGrp=127&ArtID=598

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Чет 25 мар 2010 8:19

Я поразгледай тук http://www.dealextreme.com/products.dx/category.907
Аз също мисля че по добре е да ги използваш за фоново осветление.По принцип повечето лунички са с насочена осветяемост и като се има предвид че и повечето диоди са така .....доста ще трябва да накичеш

Потребителски аватар
drago_doikov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот drago_doikov » Чет 25 мар 2010 9:56

Виж тук в раздел апартаменти http://www.ledslighting-bg.com/galerija.php
Без да се хваля но това ми е работата мога да ти нправя и визуализация и да разбереш реално колко осветеност мога да постигна със светодиоди.Ако имам размерите на помещението,цвета на стените и пода ще ти напрвя проект,не за друго а за да покажа на теб и колегите,че това е възможно със светодиоди. :beer

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Чет 25 мар 2010 9:58

Шефче, не се забърквай с трансформатори, че ще ти лудне главата.....взимай нещо на 220В.... :012:

Потребителски аватар
Luciano
Автомобил: Golf IV
Двигател: 1.9TDI AHF
Контакти:

Мнениеот Luciano » Чет 25 мар 2010 10:16

Чефи, в хола ми съм с 14 лунички. От начало бяха на 220в и за месец ги сменях по 1 път всички. Сложих трансформатори и за година и половина е изгоряла 1.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 25 мар 2010 10:18

на 12 волта 5-та година не съм сменял крушка!
на 220 волта сменях всяка седмица
същото и в банята
10 санта стигат за охлаждане отвсякъде

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Чет 25 мар 2010 10:19

Luciano написа:Чефи, в хола ми съм с 14 лунички. От начало бяха на 220в и за месец ги сменях по 1 път всички. Сложих трансформатори и за година и половина е изгоряла 1.

При мен пък трансформаторите пляскат.... mhihi

Върни се в “ОФФ-Топик - други”