проблем с волана на В3-91г

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
skiper
Автомобил:
Двигател:

проблем с волана на В3-91г

Мнениеот skiper » Нед 28 мар 2010 1:21

От доста време имах някъкво тракане на волана,което се усещаше при неравности на пътя.Свалих волана и се указа,че лагера на кормилния прът е износен,извадих планката с лагера,но се указа,че лагерът е пресован към планката,а на нея е и патрона на контактния ключ-сменя се целият елемент.Не го смених,а го монтирах на мястото си,след което воланът ми стана много стегнат въпреки че съм с хидравлика.Въпросът ми е някой има ли идея,каква може да е причината?

Потребителски аватар
danielmihov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: проблем с волана на В3-91г

Мнениеот danielmihov » Нед 28 мар 2010 9:11

Брат споко ще се разпусне.
Лагерчето трябва да се манипулира с хирургическия инструмент наречен накратко - "ЧУК".връзката между хирургическия инструментг и мястото което трябва да се манипулира се осъществява посредством груб скалпел или т.н късо секаче.Процедурата е следната.
Взимаш си една бира за кураж.Сваляш волана.Наместваш скалпела(секача) там където лагерчето контактува с ключалката и почваш технично да налаш с чукчето.ама само по края да не изиграеш лагерчето че волана ептем ще ти се одърви.
Тракането се получава не защото легерчето се разбива ами защото му се рабива леглото.Затова с къси бързи, резки удъри го наместваш обратно.Като се загледаш се вижда къде трябва да удряш.Ама се загледай в началото на ремонта а не след 5-тата бира.След интервенцията можеш да кажеш на близките че е оцелял и е ще може да кара още поне 20 г.
На моя след операцията преди 2г. още няма тракане.Възтанови се още същия ден и веднага го подкарах по разбрицаните пътища.
Хайди успех и да знаеш от мен - Ако волана ти остане в ръцете докато караш значи си забравил да сложиш гайката. heavy metal zork :012:

Потребителски аватар
skiper
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот skiper » Нед 28 мар 2010 10:03

мерси колега,но това с чукчето го направих,леко го поначуках с един център и лагера се уплътни към леглото.Съмнява ме,че тегавия волан не е от лагера,а от нещо друго защото като въртя волана пружината леко скърца,възможно ли е много да съм натегнал конусната втулка със шлиците,защото пружината под нея е свита почти до край?

Потребителски аватар
danielmihov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот danielmihov » Нед 28 мар 2010 11:09

Като покараш малко ще се намести няма страшно.И луфта изчезна ли след операцията?

Потребителски аватар
skiper
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот skiper » Пон 29 мар 2010 15:04

луфта изчезна напълно,но не знам до кога няма да го има,защото лагерчето се оказа медно или от някаква много мека сплав.Не бях виждал лагер с толкова мек сепаратор.Чудя се как е издържал толкова време и не се е разбил,а се е разширило леглото на лагера.

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Пон 29 мар 2010 17:02

Не е бил сглобен както трябва преди това :roll:

Потребителски аватар
danielmihov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот danielmihov » Вто 30 мар 2010 11:05

Прощавайте за безпокойството ,но бих казал че аз го пребих моето лагерче още преди 2 години и още му държи страх. :beat_butt2 :beat_butt2 :beat_butt2

Потребителски аватар
danielmihov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот danielmihov » Сря 31 мар 2010 9:40

Колего,
зини кажи оправи ли ти се проблемацията и дали ще ме черпиш една дъвка? heavy metal zork heavy metal zork :drinking:

Потребителски аватар
skiper
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот skiper » Сря 31 мар 2010 10:15

Проблема с луфта на лагера го реших с чука,но все още ми е тегав волана,в движение при завой не се връща сам в право положение и трябва аз да го изправям, но ми се струва,че взе леко да отпуска,но още му трябва :beer

Върни се в “Passat”