Какви гуми купуваме 2-ра ръка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Какви гуми купуваме 2-ра ръка

Мнениеот kristianatanasov » Съб 05 дек 2009 10:13

След като срешнах доста обяви на гуми които са направо за боклука и въпреки всичко хора искат пари за тях(и то не малко)..а и има и желаеши да ги карат.....Та реших да пусна тая тема(защото утре тези гуми могат да се окажат на автомобила пред нас,или зад над на улицата)доста колеги сигурно знаят по какви белези да познават старата гума...но като гледам и доста не знаят и се хвърлят на галошите....
То наистина от снимка трудно се разпознава една гума дали е читава или не....но има един белег който дори и на снимка се вижда....
Колеги преди да се хвърляте да продавате и купувате гуми...знаете ли кои белези показват че една гума е за боклука?
Производителите не случайно правят тея белези-когато се изтърка до там една гума,тя вече е за боклука!!!
Ето две снимки за колегите които не знаят:
И двете снимки са на гуми 2-ръка които се продават,на първата съм показал и кои белези се гледат.....за втората-сами си вадете изводите!!!
Изображение

Изображение
Ако няко си познае снимките да извинява...използвал съм само фрагмент ;)!!!!

Потребителски аватар
titi7707
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABS 1993

Re: Какви гуми купуваме 2-ра ръка

Мнениеот titi7707 » Съб 05 дек 2009 17:58

нещата не опират само до това колко е грайфера!найстина тези белези могат да те ориентират колко още може да караш с тези гуми!в повечето случай зимните гумите имат грайфер но са твърди защото са опечени яко (карани при високи температури на асфалта) и нямат никакво сцепление на сняг и тогава се чудим уж има грайфер и неможе да драпаме в снега и все някой трябва да бутне за да трънем!

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Съб 05 дек 2009 20:06

Скоро търсихме гуми "втора ръка" за колега с Хюндай. Размерът бе много куц (195/60/15), което го отказа първоначално от нови гуми.
Но, след като обиколихме по-известните места за гуми "втора ръка" - аз лично останах изумен! Всичко бе трагично като ДОТ и грайфер. Опечени, с грайфер под 4-5 мм... Просто си личи, че гумата е карана в лятно време и е годна само за боклука :Mr Green Fun
Единственото, което има смисъл като "втора ръка" е покупката от човек :idea:
Или както направи той - Корморан за 80 лв. бройката + монтаж. За сравнение гума "втора ръка" бе средно 45 лв. за брой (грубо 55 лв. с монтажа). За 25 лв. на гума не бих рискувал да купя стара гума, особено за зимата :idea:

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Съб 05 дек 2009 21:27

Лично аз бих си взел втора употреба гуми на не повече от 1 година и то ако са поне на половина на цената на новите. Лошото е че такива гуми им искат поне 70% от цената на новите, а за половин цена има въпросните залежали по моргите гуми на 4-5 години. Масова заблуда е че е по-далавера да си вземеш 5 годишен неизтъркан мишелин вместо чисто нови дебика, но на първия дъжд/сняг се виджа разликата между старата и новата гума.

stanev11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanev11 » Нед 06 дек 2009 18:38

втора употреба зимни гуми само от познат или човек който ги е купил нови преди 1г например и поради някаква причина ги продава/продал е колата,закъсал е за пари,минава на друг размер,има пари да си сменява гумите всяка година/.Но по принцип досега само нови гуми съм купувал,независимо ,че са марки като дебика и барум.

Потребителски аватар
POLO PAVLETI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLO PAVLETI » Вто 08 дек 2009 19:11

Всичко според мен зависи най вече от експлоатацията и съхранението, а и от задкормилното.Правилно експлоатирани маркови гуми на 2-3 сезона максимум със сигурност са по добри от чисто нови корморанки примерно.Нека не забравяме технологията и материалите който се използват при производството на гуми. :beer А да не коментираме че размера също има значение mhihi Дебика .../40/17 зимна няма произведена , а Мишлена е :horror: та затова втора употреба.

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Вто 06 апр 2010 17:13

Ето нещо интересно:
"Защо дълбочината на грайфера е жизнено важна?

Статистиката сочи, че всяко второ пътно-транспортно произшествие е за сметка на недостатъчен профил на гумите и всеки четвърти автомобил е с недостатъци именно в това отношение. Производителите на гуми твърдят, че при протектор под 3 мм "обувката" на автомобила започва да става неефективна и отвеждането на водата при силен дъжд спада до само 30%. Това е предпоставка за така наречения аквапланинг. Затова при тези нива се препоръчва смяна на гумите. При по-малко от 2 мм смяната е задължителна и по Закона за движение по пътищата. Той дори изглежда либерален, защото тогава отвеждането на водата намалява до нищожните 13%. Освен глобите, ако караме с "галоши", често и застрахователните фирми отказват да поемат отговорност и да изплащат обезщетения.
В момента предлагането и асортиментът са толкова богати, че със сигурност цената не може да служи като оправдание. На пазара има гуми за всеки джоб. А дори и евтината нова гума е по-добра от съсипаната от употреба, но маркова стара.
Изследванията на различни автомобилни сдружения, като германското ADAC, освен това показват, че цената рядко е определяща за качествата на гумите.
Цените на различните модели варират не само според името на производителя, но и според още две неща - размера и скоростния индекс (максималната скорост, до която цялостта на гумата е гарантирана от производителя)."

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 06 апр 2010 21:49

Всичката тази теория е вярна и едва ли е новина за някои.Това всеки го знае.Никой не кара изтъркана и изгоряла гума защото си мисли че е по-добра от чисто новата.Причината за употреба на износените гуми е чисто финансова.По тази причина и колите втора употреба който се продават у нас са повече от новите...

br1lata88
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот br1lata88 » Вто 06 апр 2010 22:21

tisho_psg написа:Всичката тази теория е вярна и едва ли е новина за някои.Това всеки го знае.Никой не кара изтъркана и изгоряла гума защото си мисли че е по-добра от чисто новата.Причината за употреба на износените гуми е чисто финансова.По тази причина и колите втора употреба който се продават у нас са повече от новите...

именно още карам с зимните поради простата причина че немога да си купа дори втора рака маслото и то подмина пробега преди 2к ама ше кара така докато иэпаднат 50 излишни левчета

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Вто 06 апр 2010 22:22

kristianatanasov написа:.. А дори и евтината нова гума е по-добра от съсипаната от употреба, но маркова стара...

Тези лафове може да ги разтягаш на бабите в кварталната градинка.
И ако си по-смел и в кварталната кръчма.
Колко чифта гуми смени през стажа си като шофьор?
И колко километра имаш изминати?
Ей така питам си...

Потребителски аватар
makaron
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот makaron » Вто 06 апр 2010 22:27

Ами колеги знам ли какво да ви кажа на всеки му се иска да сложи на колата си хубава и нова гума не само защото по хубаво изглежда ами и зашото е по безопасно за съжаление в момнента е такова време че малко хора успяват да си позволят нови гуми аз също съм с гуми 2ра употреба и съм далеч от мисълта че са перфектни защотот дот-а им е 2003 и въпреки че са на цели 7години имат доста добър грайфер но това не значи че не са се вдървили и не е малко опасно да карам с тях! И за това като са ви старички гумите лекичко а като са нови смело и безотговорно! Успех от мен :обичам ви :beer

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Вто 06 апр 2010 23:00

Принципно съм привърженик на употребявани "маркови" гуми в отлично състояние пред чисто нови китайчета или подобни от магазин "всичко за дома"! Наистина Перфектни употребявани гуми на разумна цена почти няма, но.... явно намирам. :wink: 8)

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Вто 06 апр 2010 23:19

Употребяваните "маркови гуми" в добро състояние наистина са по-добри от евтините нови, но от един микробус с 200 гуми трудно ще намерите 20 които да са в добро състояние :) Също така много голяма част от хората купуващи стари гуми не могат да различат хубавата гума от измитата и лъсната гума която реално е за боклука.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Сря 07 апр 2010 7:55

golfer написа:
kristianatanasov написа:.. А дори и евтината нова гума е по-добра от съсипаната от употреба, но маркова стара...

Тези лафове може да ги разтягаш на бабите в кварталната градинка.
И ако си по-смел и в кварталната кръчма.
Колко чифта гуми смени през стажа си като шофьор?
И колко километра имаш изминати?
Ей така питам си...

Не виждаш ли че колегата не го е писал тва, а е взел цитата от някъде... И според теб не е вярно при един и същ размер, така ли? Щото аз мисля че тук се има предвид маркова гума с 2-3мм грайфер и опастноста при дъжд.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 07 апр 2010 14:09

Не знам кой им пълни гушите на тези дето продават гуми 2 употреба които вместо да продават галошите си на 20-30 процента от цената като нова те правят отстъпка 20-30 процента от цената като нова :twisted: Не стига че ги взимат на кило и без пари ами после искат майка си и баща си !100 пъти е по-добре да се напъне човек и да вземе нови гуми среден клас който да кара 4 сезона вместо да се обуе със изпечени или изтъркани /ама маркови/ такива с който може се утрепе някъде !

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”