Въпрос за масло Castrol Magnatec 5w-40 на G3 AEK
- stypkata
- Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
- Двигател: AEK
Въпрос за масло Castrol Magnatec 5w-40 на G3 AEK
Сега съм с масло Castrol Magnatec 15w-40,трябва да го сменям и се чудя какво ще стане ако сложа масло 5W-40 Castrol Magnatec на Голф 3 АЕК ? Да очаквам ли някакви механични повреди? За горенето не ме е страх защото смятам,че колата не е издухана ,след като за 11 000км нивото е паднало с 0.5л . А това ,че е пълна синтетика пречи ли нещо ,защото старото е полусинтетика и как ще се отрази тази промяна на двигателя (положително или отрицателно). Мерси ако някой отговори
Re: Въпрос за масло Castrol Magnatec 5w-40 на G3 AEK
По принцип колкото "по-синтетично" е маслото, по-добре.
http://www.carbibles.com/engineoil_bible.html
Или, няма проблеми.
http://www.carbibles.com/engineoil_bible.html
Или, няма проблеми.
- protoberans
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Точно това от което не те е страх ще се случи, ще ти го гори като бензин 

- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Ако можеш да се обосновеш защо ще го гори като бензин - ще съм изключително любопитен да се поуча. 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Аз последните 2 пъти слагам само такова . Не доливам, като го сложа приблизително до мах. до 10 000 ми е над мин.Зимата е много добре,сутрин когато паля в най големите студове двигателя върти съвсем леко.Незнам защо си мислите че синтетиката е някакво специално масло и не става за голф 3 например. А по приницип няма проблем дакараш и с минерално ,стига да го сменяш навреме т.е. по често( около 4 до 5 хил. км ) .
- IcoEZ
- Автомобил: VW Golf 2 1990
- Двигател: 2.0 16V ABF
Това че пълната синтетика разтраквала двигателя са пълни глупости! Моето скромно моторче 1.6 EZ като го взех беше с 15/40 после 2 смени слагах 10/40 и нищо му няма и не го гори, последно зимата сложих 5/40 (исках да пробвам и ми попадна евтино) е огромна разлика има на -20 градуса върти се едно е загрял двигателя. Ако е добре мотора пълната синтетика си е най-хубаво
само цената малко не си заслужава за нашите дърти машинки 

- radotom
- Модератор
IcoEZ написа:само цената малко не си заслужава за нашите дърти машинки
Напротив

Дори и тя си заслужава!
viewtopic.php?f=48&t=158576
Виж цените и сметни, че това е LongLive масло, което спокойно можеш да караш 15к км без да му се влошат показателите и ще се окаже, че е по-изгодно от доста други полу-синтетики

- stypkata
75лв е само за пловдивчани с транспорта до Бургас ще ми излезе колкото от магазина (92лв) и само дето ще го чакам
- hitman0013
- Автомобил: GOLF 4
- Двигател:
а какво ще стане ако направиш компромис и сложиш 10в-40.Достатъчно добро масло е за двигателя ти.За зимата също е идеално.По-тънко не ти трябва също и от гледна точка на шума на двигателя.
- radotom
- Модератор
stypkata написа:75лв е само за пловдивчани ...

Ейиии... веднъж и ние, майните, да сме на далавера от нещо!

Иначе си прав!

Впрочем, ако не бъркам, МотоБул-ския Кастрол е 90+ лв, но за 4л опаковка...

- stypkata
С 5W-40 по-шумен ли ще е двигателя от колкото с 15W-40?
- hitman0013
- Двигател:
ми в авто+ 5-40то е 100кинта за 4 литра а 10-40 е 80и нещо за 4 литра
- niki1_j
- Автомобил: Golf MK IV
- Двигател: ASZ
- Контакти:
Съжалявам ама не можах да се сдържа ...
Моторчето за което става дума (АЕК) е с хидравлични повдигачи и е мнооого препоръчително да се кара със синтетично масло, защото синтетичното масло има качеството да се "сгъстява" с повишаването на температурата. Това му качество е много полезно за този тип двигатели. Така сутрин когато колата е студена и има най - голяма нужда от качествено смазване просто го получава.
Докато минералното масло е точно обратното - на студан двигател "сгъстено" масло и намалено смазване.
Съветът ми е ако наистина моторът не е на много километри и не е износен (не бъркайте понятията издухан и не знам си какъв двигател...) сипи 5W-40 и виж как ще го харчи. Ако не е прекалено много просто продължи да го ползваш. Естествено вземи нещо качествено ....
С риск да засегна хората които ползват 1.6 101 кончета ... тези двигатели имат склонност да "пипат" масалце. Но както вички които карат автомобили и имат долу горе понятие ... всеки един двигател гори масло, било то и нов.
Аз лично съм наливал Motul, Castrol, Valvoline, Mobil, Yaco ... на различни фау - вета. Най - доволен съм останал от Motul, Mobil и Yaco. Това вече е въпрос на личен избор.
В момета брат ми има 1.6 АЕК и най - добре се държи с 10W-40 на Mobil (въпрос на вкус и износване на двигатеят както вече казах).
И последно относно шумът - в едно трябва да си сигурен ... с 5W-40 шумът ще е доста по - малък (ако имаш чувствителен слух).
Привет.
Моторчето за което става дума (АЕК) е с хидравлични повдигачи и е мнооого препоръчително да се кара със синтетично масло, защото синтетичното масло има качеството да се "сгъстява" с повишаването на температурата. Това му качество е много полезно за този тип двигатели. Така сутрин когато колата е студена и има най - голяма нужда от качествено смазване просто го получава.
Докато минералното масло е точно обратното - на студан двигател "сгъстено" масло и намалено смазване.
Съветът ми е ако наистина моторът не е на много километри и не е износен (не бъркайте понятията издухан и не знам си какъв двигател...) сипи 5W-40 и виж как ще го харчи. Ако не е прекалено много просто продължи да го ползваш. Естествено вземи нещо качествено ....
С риск да засегна хората които ползват 1.6 101 кончета ... тези двигатели имат склонност да "пипат" масалце. Но както вички които карат автомобили и имат долу горе понятие ... всеки един двигател гори масло, било то и нов.
Аз лично съм наливал Motul, Castrol, Valvoline, Mobil, Yaco ... на различни фау - вета. Най - доволен съм останал от Motul, Mobil и Yaco. Това вече е въпрос на личен избор.
В момета брат ми има 1.6 АЕК и най - добре се държи с 10W-40 на Mobil (въпрос на вкус и износване на двигатеят както вече казах).
И последно относно шумът - в едно трябва да си сигурен ... с 5W-40 шумът ще е доста по - малък (ако имаш чувствителен слух).
Привет.
- hitman0013
- Двигател:
аз пък си мисля че трябва да е рядко при висока температура.Просто трябва да запазва мазнителните си свойства, а не да се сгъстява.
- koziak
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
До скоро карах мойто 2Е,с 10в40,но бях в Англия и там ми изпадна евтина синтетика 5в40.Преди няколко дни я сипах и незнам още дали го харчи,струва ми се,че някак по леко върти двигателя,но ми се струва и по-шумен
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”