Проблеми с ангренажен ремък!

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
nasko_nsg
Автомобил:
Двигател:

Проблеми с ангренажен ремък!

Мнениеот nasko_nsg » Пет 09 апр 2010 19:33

Здравейте,на всички в този форум.
Имам следния проблем,може ли някой да помогне с информация.
Става въпрос за Golf 2 -1.3 пълен инж.
Днес след като смених водната помпа с нова,направих грешката да оставя стария ангренажен ремък,на пръв поглед ми се видя че не е напукан и че има още живот/не е на повече от 20 хиляди км./но антифриза явно си беше свършил работата.А и мисля че малко повече го натегнахме.При монтажа белезите бяха спазени.Запалихме двигателя заработи за около минутка впечатляващо добре и след това както си работеше на тихи обороти изтропа леко под капака на ангренажа и двигателя огасна.Първата ми работа беше да сваля капака на ремъка и видях че се е скъсал.
В момента незнам какво да правя,как да разбера дали случайно не е изкривил някой клапан без да отварям главата?Тъй като съм чувал че този модел двигатели нямат защита и среща клапани с бутала!
p.s.Цялата работа беше че неможах да развия четирите болта на ремъчната шайба на коляновия вал иначе ми се искаше и него да сменя.Превъртяха ми шестограмите в главите на болтовете.А без да се свали шайбата,за да се махне първо единия капак май няма как да се подмени.И ето на.
Има ли начин да разбера без да свалям главата дали не /не ми се иска да си го помислям/са се срещтнали бутала с клапани?
Как да развия болтовете на шайбата на коляновия вал?Има ли смисъл вече след случилото се да слагам на ново нов ангренажен ремък и след това да пробвам да я паля или направо да и отварям главата.Мисля че стария ангренажен ремък го бяхме понатегнали малко повече отколкото трябва.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Проблеми с ангренажен ремък!

Мнениеот radotom » Пет 09 апр 2010 19:53

Наско, въпреки сипещите се от тук и от там твърдения, че някои двигатели имали защита, а други не - продължавам да твърдя, че единствената защита е каръка да е гледал в другата посока :lol: :lol:
Никой не може какво се е случило!
Щом е било на празен ход - може и да излезеш късметлия! ;)
Ако питаш мен - вземи нов ремък и ролка - така и така ще ти потрябват ... и пробвай!
Много по-лошо едва ли ще стане!
Огледай старателно болтовете на шайбата, дето са ти превъртели. Почти съм сигурен, че с изненада ще установиш, че са били торксови, а не имбусни главите им...

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Пет 09 апр 2010 20:01

Кофти :evil: Болтовете можеш да развиеш като набиеш в тях подходящ по размер Торкс(еврейска звезда)!Набиването да стане с тежък чук!За проверка без сваляне на Главата се сещам за един вариант!Махаш капака на Главата и завърташ Разпр. вал,докато клапаните на първи цилиндър се затворят!Тогава през отвора за свеща надуваш с Компресор!Ако не изпуска нито от смукателния колектор,нито от изпускателния е добре!След това прекарваш и другите цилиндри!Успех! :wink:

Zlobomir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlobomir » Пет 09 апр 2010 20:03

Освен ако в някой сервиз имат от онези шпионски мини-перископни камери, и през свещите да се гледа за белег по челото на буталото. Или да се мери компресия, и да е ударил, щом държи компресията си е ок. :?:

Потребителски аватар
nasko_nsg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nasko_nsg » Съб 10 апр 2010 23:01

Здравейте и благодаря на всички за информацията!Хубаво е че има ткъв форум!
Консултирах се с един приятел - майстор.
Има няколко варианта:
1.да сложа друг ангренажен ремък,като спазя пак белезите и да завъртя по посока на часовниковата стрелка с ключ на коляновия вал на ръка.Като е нормално да има леко усилие,но затегне ли значи е изкривил някой клапан и по добре да не се опитвам да го насилвам,а да сваля главата и така по процедурния ред.Ако незатегне процедурата е два оборота на коляновия вал и се гледа дали белезите пак си идват на същите места.Валовете се въртят само по посока на часовниковата стрелка.Спазват се белезите!Понеже е работил на тихи обороти и може само да са се чукнали.Без да има нещо изкривено и счупено.Ако всичко е наред и незатегне може да се прибегне към палене.Ако си работи нормално значи всичко е наред.
Ако работи но тресе примерно като на 3 цилиндъра значи ..... :banghead:
2.Да се извади разпределителния вал от капака и да се върти на коляновия вал така че да направи компресия и да се слуша дали изпуска от някъде-дали не съска някой от клапаните!
3.да се замери компресия преди палене.
Ако някой знае още да сподели! Дайте коментар.
p.s.Ангренажния ремакъ се натяга с водната помпа с помоща на яка права отверка /има жлеб/като се завърта при натягане в посока обратна на часовниковата стрелка,а за разхлабване по часовниковата стрелка.При мене беше обратното.
Ремакът трябва да бъде натегнат според информацията дадена в книгата за ремонт и подръжка на голф 2 и джета.Като се хване с голямия пръст и показалец в средата между зъвните колела на разп.вал и водната помпа трябва да може да се огъне/осуче/ на 90 градоса.

Zlobomir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlobomir » Пон 12 апр 2010 3:58

Лошото е, чия ръка се ползва за мярка? Просто си трябва опит за това. Или... между 2 точки на ремъка дь се "свива" с въже, въртяно с динамометричен ключ? :roll: Така може при отрегулиран ремък да се изберат точките, и да се изведе въпросното стягане като еквивалент. Това обаче е само превенция.
Сещам се, ако някак се е отчупило макар и малко (особено пък малко!) парче метал, и сега е в някой цилиндър, при запалване може да изхвърли сегментите през ауспуха! Местене на цилиндрите на ръка в ГМТ и обикаляне с магнитен телескоп през свещта.

Потребителски аватар
nasko_nsg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nasko_nsg » Нед 18 апр 2010 1:43

Благодаря ви за полезната информация,минах по целя дълъг път но без успех.
Успях да развия болтовете на шайбата на коляновия вал за няма и 10 минути,ако знаех по рано как се действа когато ми превърти шестограма в главата на болта можеби нямаше да стигна до това положение.Мислех си че ще ми отнеме цял ден и даже че изобщо няма да успея да ги развия.На много кофти място са.Смених ги с нови понеже вече гнездата за шестограмите не приличаха на нищо 5лв.-4бр. от арабите на Симеон.Но след дъжд качулка.
Днес я вкарах в сервиза и след като я отвориха се установи че имам 4 повредени клапани от които два криви а на другите се бяха отпечатали буталата.И ще ги сменят и четирите.Дано само да няма и някой друг пукнат водач на клапаните или нещо друго.Поне видимо само това се забелязваше.Буталата не бяха повредени.

Zlobomir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlobomir » Пон 19 апр 2010 2:35

Не се ли снимаше главата, ще си покаже, ако е пукната.

Потребителски аватар
nasko_nsg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nasko_nsg » Сря 21 апр 2010 13:24

Здравей, главата я закарахме на човек които се занимава постоянно и само с това.Той я отремонтира и ни я даде за да ни я монтират в сервиза.

Потребителски аватар
Пайо01
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Пайо01 » Сря 21 апр 2010 22:53

:beer И да знаеш помпата се сменя с ремъка :!: :!:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”