Danny boy написа:Гледам че разхода ти е около 16/100 за пасата ти,а той е доста стара кола,като включим факта че е била карана само на газ ме навежда мисълта за два проблема които може да оказват влияние на разхода ти:
1.Ламбда сонда-мисля че беше неподгреваема с една жичка и докато не загрее колектора колата харчи едно към гьотере/леко богата смес/.Освен това сигурно е за смяна 100% щото стария собственик дето е джиткал на газ едва ли ще даде 100...лв за нова.Напълно и най-вероятно е това проблема.И разхода се движи там при умряла такава.Отиди задължително да я проверят ако си решил да караш на бензин.
2.Центровка на запалването.След като е карал на газ онзи юнак има вероятност да е врътнал 7-8градуса на делкото ако са му са досвидяли някакви си 30-40лв за ТАП.Отиди да я закачат и тя ще си каже.Малко вероятно да окаже чак толкова влияние на разхода ама знам ли.
За протокола: Моят е RP мотор и трябва по каталог да гори 11.9 в града ,6.2при скорост 90км,8при 120.
ABS мотора е с два литра по-икономичен в града/и е с подгреваема ламбда сонда/,и по-висока степен на сгъстяване 10:1 май беше,тоест го дават около 10л,извън е като RP-то
Така като гледам годината на производство твоят сигурно е RP,всеки разход над 12л бензин е отклонение от нормите
Хич да не е моторите са близнаци по конструкция с леки незабележими за неопитен човек разлики,
Колега имам въпрос към теб, не се заяждам:
1. В каталозите какви данни пишат за разход, при загряла или при студена кола?
Оттук насетне е редно да се погледне вече кое, защо и колко му гори на човека. Аз доскоро се бях вманиачил, че колата ми лапа много. Заредих от друга газ-станция, писах теми в автогазови уредби, говорих и споделях с много хора, включая и майстори. Общият извод беше, че за да разбереш дали колата ти е в норма и гори нормално трябва да се засича на извънградско каране. В градовете, които са толкоз различни всеки един с трафика си, стил на каране, околна температура - респективно и такава на двигателя, изминавано разстояние, няма как да е показателно за една кола. Дори питах един с Голф Мк2 1.8 мотор, който твърдеше, че дори и с ръчкане едвам стигал 10/100 на газ в Стара Загора