Моля,за съвет преди покупката на Т3

Техническа и сервизна информация за бусовете от серия T3 - Multivan, Caravelle и Transporter
Правила на форума
Изображение
Потребителски аватар
djorch
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Моля,за съвет преди покупката на Т3

Мнениеот djorch » Чет 22 апр 2010 17:34

Здравейте на всички.Прегледах форума,но не открих такава тема и за това реших да пусна нова.Предстои ми оглед на VW T3.Интересува ме на какво да обърна внимание при огледа?Къде са слабите места?Къде се намира номера на рамата и на двигателя?

DER SCHLAUCH
Автомобил:
Двигател:

Re: Моля,за съвет преди покупката на Т3

Мнениеот DER SCHLAUCH » Пон 26 апр 2010 14:00

Номерата на двигатела,задължително виж радиатора да не тече, запали го покарай го, наблюдавай съединитела и скоростите дали влизат добре.Ако е дизел ЗАДЪЛЖИТЕЛНО МЕРИШ КОМПРЕСИЯТА НА ДВИГАТЕЛЯ В СЕРВИЗ!!!Аз имам дизел 1.6 т3 и мога само да ти споделя,че го купих 2008 година за 2200 лв и да момента ми е стъпил на 6000 лв. Можеш да погледнеш и тръбите за антифриза дали са изгнили или не,намират се отдолу по продължение на целият бус минават над резервоара и стегат до радиатора.
АБЕ покарай го повече от половин час, най добре на някои байр да го натиснеш,загрее ли ставай и си трагвай от огледа :banghead: това е моят опит до сега с транспортерите

Потребителски аватар
BukTop
Автомобил: Impreza WRX + Polo 2F GT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BukTop » Вто 27 апр 2010 12:03

От няколко години имаме Т3 1.6 Д , като от 2 го карам аз. Взехме го за 3000 и до преди няколко месеца не му беше правен по сериозен ремонт, само ремък, масло и веднъж гарнитури. Сега му сменихме сегменти, флошки и гарнитури и е като нов :)Проблеми съм имал единствено с течове от помпичката на съединителя - изтичаше спирачната течност. Антифриза също течеше по малко от някъде, но го разбрахме от къде е и вече е ОК. Мога да кажа, че са много издържливи машини и евтини за поддръжка.

DER SCHLAUCH
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DER SCHLAUCH » Вто 27 апр 2010 17:48

Имал си късмет по моя беше пипал "майстор" които по-добре да не беше пипал нищо!!!Коя помпа на съединитела ти течеше, тази отзад при двигателя или тази в купето на педала?Иначе си прав след като налях един вагон пари в моя и аз мисля,че ако се подържа добре и го кара един човек, Т3 1.6 дизел е машина която няма да разочарова никой.
Като допълнение по темата се сещам,може да обърнеш внимание дали спирачките ковът при леко чукване или трябва да ги натиснеш яко.В вторият случай сервото си е заминало, а за да се смени се маха цялото табло барабар с кормилото.Също не е зле да се въоръжиш с някой дизелжия при огледа за двигателя.Не е зле да погледнеш документите от колко години е в България буса и от първи собственик ли го зимаш( в моят случай престоя от 92 до 2008 година се е оказал фатален).Попитай също така дали е махнат термостата, ако е махнат и има изкаран ел.ключ за перката на вентилатора-радиатор, това е сигурен сигнал,че двигателя прегрява системно(буса е претован и/или каран лошо и без подръжка,вероятно това е симптом и за проблеми по охладителнота система-радиатора най-вече) .Важно е също така жилото на варсатора(обогатитела) дали бачка,при мене беше останало в отворено положение и ми харчеше повече,наложи се да махам цялото табло за да го оправя.Другото което се сещам и е много важно са уредите на таблото,недей оставя да те минават с номера:.... лампичката за прегряване си свети ей така.... или изгорели са за това не работят(повярваи ми моят е 1984 година бус и бачкат,немеца го и измислил). Абе изобщо всичко е важно.Това е което мога да кажа аз за Т3-ката дизел понеже имам такава и около 2 години си я оправях(зайнатих се ,че няма да ходи за желязо).

Потребителски аватар
djorch
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот djorch » Вто 27 апр 2010 21:31

Хубаво е,че темата живна малко,че както беше замряла бях се отчаял вече.Благодаря на колегите с опит които се включиха със съвети.

Потребителски аватар
PACH
Bus Master
Автомобил: VW Bus T3 Syncro
Двигател: 1.9 M-Tdi
Контакти:

Мнениеот PACH » Вто 27 апр 2010 23:45

djorch написа:Хубаво е,че темата живна малко,че както беше замряла бях се отчаял вече.Благодаря на колегите с опит които се включиха със съвети.

Колега съвета ми е следния, колкото и да ти се обяснява най-добре намери някой колега, който кара такъв бус.Моя го имам над 8 години и така съм му свикнал че докато се кача на друг да направя едно кръгче, веднага чувам и виждам кое как работи и дали си заслужава.Намери някой колега като мен в София и нека той да ти даде съвет на място.Единственото което мога да те посъветвам е да дадеш първоначално повече пари и да си купиш запазен екземпляр.После ще си спестиш много пари, време, нерви и ходене по майстори.Ако имаш някакви въпроси - 0888 417 383 Иван.Ще помогна доколкото мога по телефона.

Потребителски аватар
BukTop
Автомобил: Impreza WRX + Polo 2F GT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BukTop » Сря 28 апр 2010 0:11

Коя помпа на съединитела ти течеше, тази отзад при двигателя или тази в купето на педала?

Отзад при двигателя.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Сря 28 апр 2010 9:29

Винаги има смисъл да се вложат повечко парички в по-запазен екземпляр и в по-добро състояние с идеята да се избегнат доколкто е възможно следващи ремонти. Но парите така или иначе все не стигат, и според мен по-добре гледай да е по-здраво и запазено купето, седалки, вратите, калнците, дъното и тн. а двигател, скорости , ходова и трансмисия се правят относително по-лесно, отколко кръпки по купето, изчукване, изпъване и тн... Скапано ли е купето, то скапана е и колата, ако ще и чисто нов двигател и скорости да има. Става само за донор на резервни части, и каквото остане на белканто...

Потребителски аватар
levonik
Автомобил: T3 Caravele D
Двигател: CS 1985

Мнениеот levonik » Сря 28 апр 2010 21:45

Като казахте врати- голямата. При отворено състояние я хвани внимателно в задния край и предпазливо я повдигни. Ако се вдигне значи фиксатора е заминал и очаквай при малко по буйно отваряне цялата да падне на земята и ще ти изкара акъла. Чувал съм, че при липсата на този фиксатор излитала и при движение.
Легни отдолу и погледни на пътническата част, на местото на свързването с бордовете да не избила ръжда.

Потребителски аватар
djorch
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот djorch » Чет 29 апр 2010 9:01

PACH написа:
djorch написа:Хубаво е,че темата живна малко,че както беше замряла бях се отчаял вече.Благодаря на колегите с опит които се включиха със съвети.

Колега съвета ми е следния, колкото и да ти се обяснява най-добре намери някой колега, който кара такъв бус.Моя го имам над 8 години и така съм му свикнал че докато се кача на друг да направя едно кръгче, веднага чувам и виждам кое как работи и дали си заслужава.Намери някой колега като мен в София и нека той да ти даде съвет на място.Единственото което мога да те посъветвам е да дадеш първоначално повече пари и да си купиш запазен екземпляр.После ще си спестиш много пари, време, нерви и ходене по майстори.Ако имаш някакви въпроси - 0888 417 383 Иван.Ще помогна доколкото мога по телефона.

Искам да науча повече за проблемите защото не се знае в кой град би изкочил моя бус а не мога да познавам хора във всеки град на България.Ако е в Бургас ще ти звънна,но ако не е??Така,че колкото повече знам за проблемите толкова по-добре ще направя огледа.

DER SCHLAUCH
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DER SCHLAUCH » Пон 03 май 2010 7:38

Аз мисля,че колегата PACH е прав.Найстина вземи някой които кара от 3-4 години такъв бус с тебе на огледа.Тук колкото и да пишеме и да ти обясняваме кое къде е и как бачка....какво да ти кажа ...трябва ти човек с опит и набито око.Няма собстменик на Т3 които да не знае къде са му слабите и силните страни и как се прикриват или замазват проблемите.Другото което се сещам,може да се разтърсиш мисля,че и тук в форума на VW има тема за съвети при покупката на бензинов или дизелов двигател(какво точно да се гледа и т.н.).
Ако ще го взимаш от София,не е проблем да дойда да го видя с тебе.Но това за което мога да ти кажа дали си заслужава или не са Т3 дизел 1.6 (чистият дизел), произведен от 84 до 90 година.От три години карам такъв и съм му направил основен ремонт почти на всичко.Специално за този модел мисля,че мога да съм ти полезен.Отчасти мога да съм ти полезен и за другият по-голям мотор 1.9 дизел,пак същите години на производство 84-90г.Оставям ти е-мейла си : VP65706@GMAIL.COM пиши ако имаш нужда и ще се разбереме как да се свържеме и къде да се срещнеме за евентуален оглед.Ето сега вече имаш човек и в София за оглед на дизеляци. :D

Потребителски аватар
djorch
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот djorch » Вто 04 май 2010 15:45

Благодаря за предложението колега,ако излезне нещо в София ще се възползвам от предложението ти.Все пак е хубаво колегите с опит да кажат няколко думи за евентуалните проблеми които могат да се срещнат.Тема тук във форума няма поне аз не открих.Няма лошо темата да се пораздвижи малко,така всеки нов като мен желаещ да получи информация по-въпроса ще може да отвори темата и да се информира.

Потребителски аватар
chato
R.I.P
Автомобил: VW bus T3
Двигател: 1.6D CS 1981

Мнениеот chato » Сря 11 авг 2010 15:55

Огледайте хубаво задните носачи.Често са изгнили или започнали да гният и не си личи докато не ги почукнете с чук или друго подходящо.

Потребителски аватар
p-sound
Автомобил: VW T3 Caravelle
Двигател: MV 1990

Мнениеот p-sound » Сря 11 авг 2010 18:10

Колега djorch ако е във Варна виж ми скаипа и пиши и на мен.А иначе много корави машинки!

Потребителски аватар
djorch
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот djorch » Сря 11 авг 2010 19:26

Благодаря колега p-sound ако излезе нещо във Варна ще се възползвам от предложението ти.За сега продължавам търсенето :D

Върни се в “T3”