Зацепване на ангренажен ремък KR,9А Мотор !!!!!!

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Re: Зацепване на ангренажен ремък KR,9А Мотор !!!!!!

Мнениеот van4ooo » Чет 29 апр 2010 17:47

Нещо се бъркаш колега неможе да бяга с 1-2 зъба(ако всичко е наред)обикновенно бяга с половин зъб.В повечето случаи бяга коляновия вал защото не е застопорен и се движи лесно(при монтажа на ремъка го разместваш без да се усетиш).
:да: IcoEZ Преди да натегнеш ролката белезите се изместват така че като натегнеш да си дойдат на мястото

Потребителски аватар
butsefal
Автомобил: Golf 2 syncro passat B5 4motion
Двигател: RP AFN
Контакти:

Мнениеот butsefal » Чет 29 апр 2010 19:04

а какво ще стане ако го остави да се разминава с 2 зъба.... без значение предварение или закъснение (има ли опасност да се набие клапън в буталото или разминаването е повече зъби.....)

Потребителски аватар
moreg
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: KR
Контакти:

Мнениеот moreg » Чет 29 апр 2010 19:41

butsefal написа:а какво ще стане ако го остави да се разминава с 2 зъба.... без значение предварение или закъснение (има ли опасност да се набие клапън в буталото или разминаването е повече зъби.....)

Разминаването е с повече зъби, те германците са си го измислили за да няма грешки!
Хубаво е центровката да е максимум 1 зъб предварение или закъснение тогава и двигателя работи най-добре :D

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 29 апр 2010 20:30

Досега си мислех (и все още мисля така), че за предварение и закъснение може да се говори само за момента на запалване, а разпределителния вал има само едно единствено правилно положение и то е при опънат ремък белезите да съвпадат точно, ако има разминаване повече от четвърт зъб значи ремъка е дефектен, щом ти се получава такова отместване значи не си го зацепил правилно. Първо нагласяш шайбите на белезите после като слагаш ремъка трябва да го опъваш на ръка, така, че да е опънат между шайбите на коляновия вал, маслената помпа и разпределителния вал и да е хлабав само откъм обтягащата ролка. За ролката наистина ти трябва специален инструмент, вместо него аз първо стягам леко болта, вкарвам в едната дупка пирон, отверка или нещо подобно и отново слагам ключа на болта, така, че като започна да стягам да опре на пирона и да превърти ексцентрика когато преценя, че ремъка е добре опънат махам пирона и стягам здраво. В крайна сметка при опънат ремък белезите трябва да съвпадат, ако не съвпадат охлаби го и го зацепи отново. Преди да опиташ да запалиш развий свещите и превърти няколко оборота на ръка и отново провери дали белезите съвпадат, и дали ремъка е добре опънат. Важно е да превъртиш на ръка, ако си сбъркал с няколко зъба и се опиташ да запалиш може да потрошиш клапаните, а на ръка двигателя просто ще запецне.

Потребителски аватар
Ivan4u
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivan4u » Чет 29 апр 2010 20:58

Ако толкова те притесняват белезите , има готови приспособления - фиксатори на валовете . Застопоряват ги и няма мърдане на никъде , гарантирано работи . Цената е от скромните 200 и кусур лева , но може и собственоръчно да си измислиш нещо . Ако намеря снимка в нета ще ти пейстна :)

Потребителски аватар
butsefal
Контакти:

Мнениеот butsefal » Чет 29 апр 2010 21:14

колега moreg, при мен проблема е следни: двигателя е НК и е разглобен, в процеса на разглабяне ми направи впечатление че белега за разпределителния вал трябва да се срещне с една тенекия която има луфт при самото и закрепване към блока и леко шава.... Решил съм като го сглабям да го направя с предварение, но ме притеснява да не го направя в повече и да си набиа клапаните в буталата, затова питам до колко зъба е възможно разминаването....
ако е на повече от 2 ще действам смело и ще зацепвам а ако се окаже че не е добре ще намалям предварение... страх ме е само да не го направя прекалено голямо......

ПС, ако някой може да ми даде подробна информация за точното разположение на клапаните при горна мъртва точка на бутата ще има бирииииии и ракиийййй - кой каквото му душата сака.... пък живот и здраве ще се похвалим по нататъка със самодейка.....

Потребителски аватар
butsefal
Контакти:

Мнениеот butsefal » Чет 29 апр 2010 21:20

moreg написа:да наистина нетрябва! въпроса е че ако има разминаване с 1 зъб няма да работи добре двигателя, не че ще го преебеш! но за зентровката е най-добре да е половин или най-много зъб предварение!

...... е та не го схванах - Половин зъб.....

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ooo » Чет 29 апр 2010 21:31

Колега щом е свален капака на главата става още по лесно - клапаните на първи цилиндър да са горе(затворени)ориентираи се по гърбиците на вала при това положение канала(реската)на вала(от към скоростната кутия) трябва да е на една линия с главата(ако си с един вал) ако си с два вала трябва да са една срещодруга точките на зъбните колела на веригата.

Петър Петров
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Петър Петров » Чет 29 апр 2010 22:58

Абе хора как 1 - 2 зъба, това да не е фуражомелка?!? С четвърт, с половин, не повече трябва да е разминаването, ако е повече - погрешно сложени колела на разпределителните валове, липсващи шпонки или ремък, който не отговаря!
9А криви троши и меле клапани :lol:

Потребителски аватар
Dare_16V_9A
Автомобил: VW Golf MK2
Двигател: AFN1996 1991

Мнениеот Dare_16V_9A » Чет 29 апр 2010 23:34

Днес зацепих ремъка значи при мен се получи така че,белега който е на шайбата на коляновия вал не съответства със стрелката на пластмасовия капак,явно някой преди мен е слагал друга шайба!но както и да е аз процедирах по следния начин:
За по сигурно,прилепих си скоростната кутия щото ми е свален мотора,превъртях и нагласих 1-ви цилиндър на ГМТ и маховика да ми доиде на белег след това зъбното колело на разпределителните валове и него си го нагласих така,че да ми съвпаднат белезите,да поясня за колелото на маслената помпа то няма белег и не се зацепва, както ви доиде така!след това сложих ремъка и хубаво го опънах отпред така че хлабавината да остане откъм оптяжната ролка стегнах и погледнах хубаво за белезите да не са се изместили,след това като всичко си е наред махнах свещите и започнах да въртя на коляновия вал,върти си леко и свободно без да има запъване или др.проблеми!Въртях доста и след това пак погледнах дали няма изместване на белезите,но всичко си бе на белези и на точното място!Не съм я палил защото трябва да кача мотора и да намеря скорости,но и това като стане ще пиша за резултата!

Искам да благодаря на всички вас за съветите и дано и аз съм бил полезен и ако има пак нещо ще пиша! :beer :bowdown :да:

Zlobomir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlobomir » Пет 30 апр 2010 11:50

Отлично описание колега, може да служи за пример. Може би само по стъки:

1. За по сигурно, прилепих си скоростната кутия щото ми е свален мотора.
2. Превъртях и нагласих 1-ви цилиндър на ГМТ и маховика да ми доиде на белег.
3. Зъбното колело на разпределителните валове и него си го нагласих така,че да ми съвпаднат белезите,да поясня за колелото на маслената помпа то няма белег и не се зацепва, както ви доиде така!
4. Сложих ремъка и хубаво го опънах отпред така че хлабавината да остане откъм оптяжната ролка.
5. Стегнах и погледнах хубаво за белезите да не са се изместили.
6. Като всичко си е наред махнах свещите и започнах да въртя на коляновия вал, върти си леко и свободно без да има запъване или др.проблеми!Въртях доста.
7. Пак погледнах дали няма изместване на белезите,но всичко си бе на белези и на точното място!

за да е по-смилаемо.
Аз лично нямам други забележки. :D

Потребителски аватар
Dare_16V_9A

Мнениеот Dare_16V_9A » Пет 30 апр 2010 18:20

Zlobomir написа:Отлично описание колега, може да служи за пример. Може би само по стъки:

1. За по сигурно, прилепих си скоростната кутия щото ми е свален мотора.
2. Превъртях и нагласих 1-ви цилиндър на ГМТ и маховика да ми доиде на белег.
3. Зъбното колело на разпределителните валове и него си го нагласих така,че да ми съвпаднат белезите,да поясня за колелото на маслената помпа то няма белег и не се зацепва, както ви доиде така!
4. Сложих ремъка и хубаво го опънах отпред така че хлабавината да остане откъм оптяжната ролка.
5. Стегнах и погледнах хубаво за белезите да не са се изместили.
6. Като всичко си е наред махнах свещите и започнах да въртя на коляновия вал, върти си леко и свободно без да има запъване или др.проблеми!Въртях доста.
7. Пак погледнах дали няма изместване на белезите,но всичко си бе на белези и на точното място!

за да е по-смилаемо.
Аз лично нямам други забележки. :D

:да:

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 30 апр 2010 18:51

Не знам конкретно този двигател каква запалителна уредба има, но знам, че на моя делкото се върти от шайбата на маслената помпа, ако не я зацепя както си е била после ще трябва да правя центровка, така, че аз и на маслената помпа имам белези.

Потребителски аватар
Dare_16V_9A

Мнениеот Dare_16V_9A » Пет 30 апр 2010 22:35

Еми да ние говорим за КР и 9А на тях делкото им е отстрани на главата и се задвижва от изпускателния разпределителен вал!Твоя мотор е 8V и ти е долу ниско и се зацепва с маслената помпа затова имаш и там белези!

Потребителски аватар
Dare_16V_9A

Мнениеот Dare_16V_9A » Пон 03 май 2010 18:47

Значи колеги качих мотора и днес го пробвах дали ще запали.След като всичко си дойде на мястото дойде и дългоочаквания момент завъртането на ключа :)
само още щом пипнах ключа и колата започна да работи оставих я така в продълйение на около 30 минути докато хубаво загрее и сега я оставих да поизстине за да проверя болтовете на главата ако има някой да го допритегна :да:
Така че зацепвайте по този начин по който съм описал и не се плашете паленето е гарантирано :да: :beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”