IcoEZ Преди да натегнеш ролката белезите се изместват така че като натегнеш да си дойдат на мястотоЗацепване на ангренажен ремък KR,9А Мотор !!!!!!
- van4ooo
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Зацепване на ангренажен ремък KR,9А Мотор !!!!!!
Нещо се бъркаш колега неможе да бяга с 1-2 зъба(ако всичко е наред)обикновенно бяга с половин зъб.В повечето случаи бяга коляновия вал защото не е застопорен и се движи лесно(при монтажа на ремъка го разместваш без да се усетиш).
IcoEZ Преди да натегнеш ролката белезите се изместват така че като натегнеш да си дойдат на мястото
IcoEZ Преди да натегнеш ролката белезите се изместват така че като натегнеш да си дойдат на мястото- butsefal
- Автомобил: Golf 2 syncro passat B5 4motion
- Двигател: RP AFN
- Контакти:
а какво ще стане ако го остави да се разминава с 2 зъба.... без значение предварение или закъснение (има ли опасност да се набие клапън в буталото или разминаването е повече зъби.....)
- moreg
- Автомобил: VW Golf 2
- Двигател: KR
- Контакти:
butsefal написа:а какво ще стане ако го остави да се разминава с 2 зъба.... без значение предварение или закъснение (има ли опасност да се набие клапън в буталото или разминаването е повече зъби.....)
Разминаването е с повече зъби, те германците са си го измислили за да няма грешки!
Хубаво е центровката да е максимум 1 зъб предварение или закъснение тогава и двигателя работи най-добре
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Досега си мислех (и все още мисля така), че за предварение и закъснение може да се говори само за момента на запалване, а разпределителния вал има само едно единствено правилно положение и то е при опънат ремък белезите да съвпадат точно, ако има разминаване повече от четвърт зъб значи ремъка е дефектен, щом ти се получава такова отместване значи не си го зацепил правилно. Първо нагласяш шайбите на белезите после като слагаш ремъка трябва да го опъваш на ръка, така, че да е опънат между шайбите на коляновия вал, маслената помпа и разпределителния вал и да е хлабав само откъм обтягащата ролка. За ролката наистина ти трябва специален инструмент, вместо него аз първо стягам леко болта, вкарвам в едната дупка пирон, отверка или нещо подобно и отново слагам ключа на болта, така, че като започна да стягам да опре на пирона и да превърти ексцентрика когато преценя, че ремъка е добре опънат махам пирона и стягам здраво. В крайна сметка при опънат ремък белезите трябва да съвпадат, ако не съвпадат охлаби го и го зацепи отново. Преди да опиташ да запалиш развий свещите и превърти няколко оборота на ръка и отново провери дали белезите съвпадат, и дали ремъка е добре опънат. Важно е да превъртиш на ръка, ако си сбъркал с няколко зъба и се опиташ да запалиш може да потрошиш клапаните, а на ръка двигателя просто ще запецне.
- Ivan4u
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ако толкова те притесняват белезите , има готови приспособления - фиксатори на валовете . Застопоряват ги и няма мърдане на никъде , гарантирано работи . Цената е от скромните 200 и кусур лева , но може и собственоръчно да си измислиш нещо . Ако намеря снимка в нета ще ти пейстна 
- butsefal
- Контакти:
колега moreg, при мен проблема е следни: двигателя е НК и е разглобен, в процеса на разглабяне ми направи впечатление че белега за разпределителния вал трябва да се срещне с една тенекия която има луфт при самото и закрепване към блока и леко шава.... Решил съм като го сглабям да го направя с предварение, но ме притеснява да не го направя в повече и да си набиа клапаните в буталата, затова питам до колко зъба е възможно разминаването....
ако е на повече от 2 ще действам смело и ще зацепвам а ако се окаже че не е добре ще намалям предварение... страх ме е само да не го направя прекалено голямо......
ПС, ако някой може да ми даде подробна информация за точното разположение на клапаните при горна мъртва точка на бутата ще има бирииииии и ракиийййй - кой каквото му душата сака.... пък живот и здраве ще се похвалим по нататъка със самодейка.....
ако е на повече от 2 ще действам смело и ще зацепвам а ако се окаже че не е добре ще намалям предварение... страх ме е само да не го направя прекалено голямо......
ПС, ако някой може да ми даде подробна информация за точното разположение на клапаните при горна мъртва точка на бутата ще има бирииииии и ракиийййй - кой каквото му душата сака.... пък живот и здраве ще се похвалим по нататъка със самодейка.....
- butsefal
- Контакти:
moreg написа:да наистина нетрябва! въпроса е че ако има разминаване с 1 зъб няма да работи добре двигателя, не че ще го преебеш! но за зентровката е най-добре да е половин или най-много зъб предварение!
...... е та не го схванах - Половин зъб.....
- van4ooo
- Автомобил:
- Двигател:
Колега щом е свален капака на главата става още по лесно - клапаните на първи цилиндър да са горе(затворени)ориентираи се по гърбиците на вала при това положение канала(реската)на вала(от към скоростната кутия) трябва да е на една линия с главата(ако си с един вал) ако си с два вала трябва да са една срещодруга точките на зъбните колела на веригата.
-
Петър Петров
- Автомобил:
- Двигател:
Абе хора как 1 - 2 зъба, това да не е фуражомелка?!? С четвърт, с половин, не повече трябва да е разминаването, ако е повече - погрешно сложени колела на разпределителните валове, липсващи шпонки или ремък, който не отговаря!
9А криви троши и меле клапани
9А криви троши и меле клапани
- Dare_16V_9A
- Автомобил: VW Golf MK2
- Двигател: AFN1996 1991
Днес зацепих ремъка значи при мен се получи така че,белега който е на шайбата на коляновия вал не съответства със стрелката на пластмасовия капак,явно някой преди мен е слагал друга шайба!но както и да е аз процедирах по следния начин:
За по сигурно,прилепих си скоростната кутия щото ми е свален мотора,превъртях и нагласих 1-ви цилиндър на ГМТ и маховика да ми доиде на белег след това зъбното колело на разпределителните валове и него си го нагласих така,че да ми съвпаднат белезите,да поясня за колелото на маслената помпа то няма белег и не се зацепва, както ви доиде така!след това сложих ремъка и хубаво го опънах отпред така че хлабавината да остане откъм оптяжната ролка стегнах и погледнах хубаво за белезите да не са се изместили,след това като всичко си е наред махнах свещите и започнах да въртя на коляновия вал,върти си леко и свободно без да има запъване или др.проблеми!Въртях доста и след това пак погледнах дали няма изместване на белезите,но всичко си бе на белези и на точното място!Не съм я палил защото трябва да кача мотора и да намеря скорости,но и това като стане ще пиша за резултата!
Искам да благодаря на всички вас за съветите и дано и аз съм бил полезен и ако има пак нещо ще пиша!

За по сигурно,прилепих си скоростната кутия щото ми е свален мотора,превъртях и нагласих 1-ви цилиндър на ГМТ и маховика да ми доиде на белег след това зъбното колело на разпределителните валове и него си го нагласих така,че да ми съвпаднат белезите,да поясня за колелото на маслената помпа то няма белег и не се зацепва, както ви доиде така!след това сложих ремъка и хубаво го опънах отпред така че хлабавината да остане откъм оптяжната ролка стегнах и погледнах хубаво за белезите да не са се изместили,след това като всичко си е наред махнах свещите и започнах да въртя на коляновия вал,върти си леко и свободно без да има запъване или др.проблеми!Въртях доста и след това пак погледнах дали няма изместване на белезите,но всичко си бе на белези и на точното място!Не съм я палил защото трябва да кача мотора и да намеря скорости,но и това като стане ще пиша за резултата!
Искам да благодаря на всички вас за съветите и дано и аз съм бил полезен и ако има пак нещо ще пиша!

Отлично описание колега, може да служи за пример. Може би само по стъки:
1. За по сигурно, прилепих си скоростната кутия щото ми е свален мотора.
2. Превъртях и нагласих 1-ви цилиндър на ГМТ и маховика да ми доиде на белег.
3. Зъбното колело на разпределителните валове и него си го нагласих така,че да ми съвпаднат белезите,да поясня за колелото на маслената помпа то няма белег и не се зацепва, както ви доиде така!
4. Сложих ремъка и хубаво го опънах отпред така че хлабавината да остане откъм оптяжната ролка.
5. Стегнах и погледнах хубаво за белезите да не са се изместили.
6. Като всичко си е наред махнах свещите и започнах да въртя на коляновия вал, върти си леко и свободно без да има запъване или др.проблеми!Въртях доста.
7. Пак погледнах дали няма изместване на белезите,но всичко си бе на белези и на точното място!
за да е по-смилаемо.
Аз лично нямам други забележки.
3. Зъбното колело на разпределителните валове и него си го нагласих така,че да ми съвпаднат белезите,да поясня за колелото на маслената помпа то няма белег и не се зацепва, както ви доиде така!
4. Сложих ремъка и хубаво го опънах отпред така че хлабавината да остане откъм оптяжната ролка.
6. Като всичко си е наред махнах свещите и започнах да въртя на коляновия вал, върти си леко и свободно без да има запъване или др.проблеми!Въртях доста.
7. Пак погледнах дали няма изместване на белезите,но всичко си бе на белези и на точното място!
за да е по-смилаемо.
- Dare_16V_9A
Zlobomir написа:Отлично описание колега, може да служи за пример. Може би само по стъки:
за да е по-смилаемо.

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Не знам конкретно този двигател каква запалителна уредба има, но знам, че на моя делкото се върти от шайбата на маслената помпа, ако не я зацепя както си е била после ще трябва да правя центровка, така, че аз и на маслената помпа имам белези.
- Dare_16V_9A
Еми да ние говорим за КР и 9А на тях делкото им е отстрани на главата и се задвижва от изпускателния разпределителен вал!Твоя мотор е 8V и ти е долу ниско и се зацепва с маслената помпа затова имаш и там белези!
- Dare_16V_9A
Значи колеги качих мотора и днес го пробвах дали ще запали.След като всичко си дойде на мястото дойде и дългоочаквания момент завъртането на ключа
само още щом пипнах ключа и колата започна да работи оставих я така в продълйение на около 30 минути докато хубаво загрее и сега я оставих да поизстине за да проверя болтовете на главата ако има някой да го допритегна
Така че зацепвайте по този начин по който съм описал и не се плашете паленето е гарантирано

само още щом пипнах ключа и колата започна да работи оставих я така в продълйение на около 30 минути докато хубаво загрее и сега я оставих да поизстине за да проверя болтовете на главата ако има някой да го допритегна
Така че зацепвайте по този начин по който съм описал и не се плашете паленето е гарантирано

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”