Поредната гавра на КАТ - посред бял ден

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
palikari
Автомобил: GOLF 5 Polo Lounge tdi 2015
Двигател: BMM-2006

Re: Поредната гавра на КАТ - посред бял ден

Мнениеот palikari » Чет 29 апр 2010 19:26

heimdal написа:@паликари :bowdown
тези дето казват кой къде и в коя лента трябва да бъде да прочетат

чл. 15 и чл 16

и да си върнат книжките доброволно :) някой го спомена...

Аз

mit777tim
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mit777tim » Чет 29 апр 2010 19:28

утре сутрин доста книжки трябва да се връщат. 31-вата година без книжка това е

Потребителски аватар
1z
Автомобил: seat ibiza
Двигател: atd

Мнениеот 1z » Чет 29 апр 2010 19:38

palikari написа:Движението з най дясна лента в кръговото не те задължава да завиеш надясно по който и да е изход от него.Аз може да искам да обикалям цял ден,като ми омръзне пускам мигача и това вече означава,че ще завивам.А презумцията,че трябва да завия веднага щом съм в дясна лента е за вечно бързащите наглеци,които от средна лента правят десни завои.

Можеш да обикаляш цял ден но в най-лявата лента,никой нищо няма да ти каже нито ще те блъсне защото няма да му пречиш.Щом си влязъл в кръговото движение в дясна лента означава че ще използваш първото отклонение,средната се използва за 2-3 то отклонение лявата е за ,,обратен''.При влизане в кръгово движение е с предимство този които се включва от най-лявата лента с исключение на тези които са вече в кръговото.Това не важи само ако има допълнителни знаци,маркировка,....

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 29 апр 2010 19:47

навремето ме скъсаха на изпита на кръговото на 4 км
в София
влязох в него и докато го карах в кръга не давах ляв мигач, а чак на излизане дадох десен
не ми се търси в закона, но твоя приятел, докато е карал в най-дясната лента давал ли е ляв мигач, че върти кръга...
за мене жипъ си е крив отвсякъде...

Потребителски аватар
heimdal
Автомобил: VW Polo
Двигател: 1997

Мнениеот heimdal » Чет 29 апр 2010 19:50

1з - къде го пише това в правилника ? Кое какво означава ?
Или и ти караш по собствени такива ?
Прочете ли досега споменаваните за кръстовища и маневри, предимства ?

Май не ... Като даваш мнение го подкрепи, не със собствени мисли.
И пак - полицаите са написали правилния член! Съгласен съм. Само дето наказват този който е с предимство. И в текста след члена пишат точно обратното на съдържанието му.

Някой не му ли направи впечатление ?

Да....с пуснат мигач е бил. Затова писах че два пъти са му отнели предимство. И двата случая са свързани с маневри при които десния е с предимство - въпросния приятел.

Последна промяна от heimdal на Чет 29 апр 2010 19:51, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Чет 29 апр 2010 19:50

http://vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=59&t=30841
На колегата са му писали акт, като е на мястото на 2 в тази ситуация. Но там има други претенции.

Все пак - всичко е до маркировката :idea:
Тя може да даде предимство на излизащите от кръговото, но може и на тези, които си се връткат.
Ако няма маркировка са гереспоменатите членове.

Потребителски аватар
heimdal

Мнениеот heimdal » Чет 29 апр 2010 19:52

Обергрупен, и двамата са вътре и се разглеждат по правилния член, полицаите са го написали.
Но не на когото трябва - пак прочети казуса. :)

Потребителски аватар
olele39
Автомобил: Sharan
Двигател: AUY 4motion

Мнениеот olele39 » Чет 29 апр 2010 19:54

:applause: Колега 1z, от такива лични интерпретации на Закона стават локални и глобални катастрофи.

Последна промяна от olele39 на Чет 29 апр 2010 19:55, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Чет 29 апр 2010 19:55

Абе те убаво са вътре, но ако лентите продължават на излизане от кръговото с маркировка 1 пресича другата лента.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Чет 29 апр 2010 19:56

heimdal написа:

Колега, ще кажеш ли дали на въпросното кръгово има маркировка? Или поне да снимаш да я видиме?! Ако няма, значи положението е съвсем друго! Ти бил ли си сфидетел на ПТП-то или твоят приятел ти е казал как е станало?

А идвало ли ти е на ум, как аджиба двамата са се движили заедно във кръговото до 1-вата отбивка? Дали твоят приятел не е дал газ, с цел да заобиколи отдясно въпросният джип, вместо да сменя платното? Или тоя с джипа го е изпреварвал във кръговото и не са се разбрали, или твоя приятел тогава е дал газ, и дал зор да стане ПТП-то, това са маловажни неща който ние не знаем, а е хубаво да се изяснят... че така по чертежи само можем да гадаем! НЕ се заяждам просто се опитфам да разбера как се е стигнало до тази ситоация......?

Потребителски аватар
heimdal

Мнениеот heimdal » Чет 29 апр 2010 20:04

@Айсхърт

Пак влезна у филма "какво би било, ако...". Каквото и да са правили този вдясно е с предимство. Стига предположения. Пишем за факти. И за това как са написали правилния член
но са разменили участниците. Пък няма значение по-натам.
И оше нещо - паля се щото видях члена и текста. И за мен прав е моя приятел.
Ако не беше - щях да му кажа ....да си мислил пич, другия път спазвай правилата.

@Обергрупен, вътре един до друг са точно по члена написан от автоконтрольорите.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Чет 29 апр 2010 20:09

[quote="heimdal[/quote]
Ок, Съгласен съм с теб, няма да Флуудя, само искам да ми кажеш има ли маркировка на това кръгово, или няма, ако няма си прав отиди и обжалвай, няма какво да чакаш тука във форума, и щом си мислиш че си прав във случая си търси правилата, но незнам дали си поискал по време на писането на АКТ-а опреверцение... Ако не си значи си съгласен с него...
Желая късмет на тфоя приятел, дано излезе прав, а полицая да дупчи билети в някой рейс..

п.п До колкото разбрах флезна закона " Плати си първо АКТ-а после съди " Дали е влязъл не съм сигорен на 100%

Потребителски аватар
palikari
Автомобил: GOLF 5 Polo Lounge tdi 2015
Двигател: BMM-2006

Мнениеот palikari » Чет 29 апр 2010 20:10

Мен лично,никой не може да ме убеди,че N2 е в правото да напусне кръговото от средната лента.

Потребителски аватар
heimdal

Мнениеот heimdal » Чет 29 апр 2010 20:15

@паликари - и мен! Особено след като направих пореден бърз преглед на ЗДП.
И все пак благодаря на всички, които писаха, така видях противоречието в член/текст.
Това си е процесуално нарушение :) На "служителите на реда". Които са пропуснали ал.2
писали са само ал.1 и в текст - се опитват да интерпретират ал.2 в ущърб на моя приятел,
вместо това.

За тези които не четат но пишат:

чл.25 ал.1
Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение.

И ИДВА ал.2 !!! Тя е същественото допълнение към ПТП но липсва!
При извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло или частично в съседна пътна лента, водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея. Когато такава маневра трябва едновременно да извършат две пътни превозни средства от две съседни пътни ленти, с предимство е водачът на пътното превозно средство, което се намира в дясната пътна лента.

А прочетете цитата от написания акт.
В текста след споменаване на ал.1 пишат, че не е пропуснал този ОТЛЯВО!
В ал.1 не се споменава за това кой е с предимство, ал.2 допълва на ал.1. И не е написана въпреки, че тя точно показва кой е създал предпоставка за ПТП.
Сега по-ясно ли е къде се разминават ?
Пропуски и наглост ...продължавам да съм много бесен :evil:

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Чет 29 апр 2010 21:08

Сега разбирам защо темата "Идиоти на пътя" е толкова благодатна...Защото половината от пишещите тука имат няква грешна представа за движение по пътищата :banghead:

Има само един начин по бялата скица водач 1 да е виновен, и това е ако лентата на 1 е задължително надясно, а лентата на 2 минимум за надясно (или "надясно и направо". Това обаче тук не е така (иначе Хеимдал щеше да го е написал), така че работата е ясна:

Смяна на лента без взимане под внимание на останилте участници
Излизане от кръговото от грешна лента

Дори само един от горните редове да е налице, и си виновен. Кво говорим за 2....

Тва на панаира ли е наистина? Там няма как да излезеш от средна на никой от ръкавите, без да не се направиш на рацер, което е станало тук най-вероятно...

П.С. Хеимдал, алинея 2 важи ако се престрояват едновременно "на кръст". Тука ситуацията е такава, че само 2 се престроява, така че алинея 2 не играе.
P.S. 2 Сега видях, че 1 е бил с пуснат мигач: Според мен това е излишно, ако е искал да продължи напред. Мигач в кръгово е необходим при влизане и при напускане, но не и при въртене вътре, защото няма смяна на ленти (говоря конкретно за 1). АКо твоя човек е бил с пуснат ляв мигач, то тогава алинея 2 би влязла в употреба, защото се предполага,че твоя човек е искал да се престрои в средна...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”