Здравйте колеги, преди няколко дни
смених задните дискове и накладки на моя Пасат 99година 2.5 ТДИ.
Колата има и АБС, преди смяната педала беше изключително твърд и с
много малък празен ход. Но след смяната се получи по-голям празен ход на педала
и е доста по-мек от обичайното. Обезвъздушавах няколко пъти, със сигурност няма
въздух в системата. Може ли да ми дадете съвет от какво се получи това омекване на педала и как мога да го оправя.
P.S. Спирачките си държат отлично, но просто ме дразни тази промяна на педала...
Проблем със спирачките
-
- Автомобил:
- Двигател:
- bobcho
- Автомобил: VW Golf 3
- Двигател: AFN 1997
Re: Проблем със спирачките
Имай малко търпение да се напаснат накладките към дисковете ( около 500 км градско каране).След напасването им, педала би трябвало да си стане както преди.
-
- Автомобил:
- Двигател:
При нови дискове и накладки няма "напасване", а и да има педала не трябва да омеква, просто малко повече усилие. Колега, просто колкото и да не ти се вярва имаш въздух в системата, прочети, има писано как става обезвъздушаването.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря ви за мненията, утре ще пробвам пак да обезвъздуша.... дано да съм забравил някой мехур в ситемата
-
- Автомобил:
- Двигател:
Прочети как става обезвъздушаването при наличие на АБС!!!
- Danny boy
- Автомобил:
- Двигател:
Петър Петров написа:При нови дискове и накладки няма "напасване", а и да има педала не трябва да омеква, просто малко повече усилие. Колега, просто колкото и да не ти се вярва имаш въздух в системата, прочети, има писано как става обезвъздушаването.
Моля ти се спри да ръсиш простотии че ще полудея.
Нямало напасване между нови дискове и накладки.
При мене точно след смяна на нови дискове и накладки спирането беше =0
след 500-600км градско всичко се оправи и педала си стана както преди.И при мене беше леко с увеличен ход все едно има възглавница.
Така че колегата Bob4o много добре ти е обяснил имай малко търпенив и всичко ще се оправи.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Я ми обясни с твоите непростотии какво се напасва между две идеално гладки и прави повърхности?!?
- Danny boy
- Автомобил:
- Двигател:
Петър Петров написа:Я ми обясни с твоите непростотии какво се напасва между две идеално гладки и прави повърхности?!?
Добре,ще ти обясня:
Първо ще ти се извиня за това че реагирах остро.
После бих ти казал че реално повърхностите са почти идеално прави,но...затова хората по цял свят са приели допуските при изработването на детайлите,а допуск е зададена регламентирана стандартна приета/допусната/ стойност-граница,която позволява минимално отклонение от номинала.Номинал е идеалната стойност или гладкост ,която ти приемаш за чиста монета а тя реално има някакви минимални отклонения именно заради които се налага напасването.Примерно производителите допускат максимално отклонение от челно биене-по периферията на диска 0.05мм-забележи каква малка стойност е това.
Имай в предвид че повърхнините/базите/ на които лягат накладките и дисковете не са идеално прави ,било заради отклоненията от съосност и успоредност при изработването,било от годините експлоатация,корозия.топлинни деформациии и промени в материала,които за окото са незабележими,но реално съществуват и се получават.
Отделно ти имаш няколко компонента които сглобяваш чрез скрепителни съединения и имаш натрупване на грешка от базиране/шенкел-главина/която се върти-лагер и ляга диска на нея/-супорт където лягат и се водят накладките,спирачен апарат ,плуващ под действието на буталото водачите на супортите и накладката спрямо диска.
И все пак, когато купуваш нови дискове или накладки,обърни внимание на това че производителят описва именно такова напасване в рамките на минимум 150-300км.
Моля да бъда повторно извинен за острата си реакция,желая да помогнем на колегата

-
- Автомобил:
- Двигател:
Днес пробвах пак с обезвъздушаване - няма въздух в системата но няма и подобрение.
Надявам се колегата да е прав за напасването
, ще пиша ако има промяна след известно време
Благодаря на всички за мненията
Надявам се колегата да е прав за напасването

Благодаря на всички за мненията
-
- Автомобил:
- Двигател:
Ако е обезвъздушена както трябва, в което се съмнявам, трябва да изминеш около 500км. за да се напаснат накладките и тогава всичко ще е наред! Колегите по-горе са ти го казали вече....
- turbalan1
- Автомобил:
- Двигател:
И при мен беше така като смених задните дискове и накладки (на Б5 1.8Т). И аз си мислех,че нещо не е наред но както казва колегата Danny boy като се напасне всичко педала ще ти стане както преди.Иначе е много куцо знам от опит.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Дани бой, ще е добре занапред да внимаваш с изказванията си, щото нали знаеш за първото впечатление
Съгласен съм до някъде с теб - ако има поразбити водачи, пък то си е в реда на нещата да са много или малко. Странното е, че до сега съм сменял на 4 мои коли дискове и барабани и накладки и не го е имало напасването, не го е имало и при клиенти, освен ако не са карали и са чакали да се паснат. Айде и със здраве!

- Danny boy
- Автомобил:
- Двигател:

- turbalan1
- Автомобил:
- Двигател:
Естествено,че като ги смениш до като не се
колата не спира както трябва.Незнам на какви коли си ги сменявал колега,че си спират веднага както трябва.А по повод яденето и пиенето на корем няма как да стане