Охлаждане на Голф 3, 1,6 Мi
-
pompi62
- Автомобил:
- Двигател:
Охлаждане на Голф 3, 1,6 Мi
[size=50][/size]Касае се [size=85][/size]за Голф 3, 1,6 Мi, 75 к.с, двигател АBU. Проблемът /според мен/ е,че много често се включва перката на радиатора дори и тези дни, които не са чак толкова топли. Може би ще кажете нищо ново, но така и не разбрах дали това е нормално, четох стари теми във форума. За да бъда по-конкретен ще кажа какво ми се е случвало досега с колата, италиански внос купен преди 4 години. От самото начало прегряваше, стигаше до свирене зумера за маслото, става въпрос при изкачване на височини или скорост над 100 км/ч по магистрала.Казаха ми тогава "специалисти", че било обща болест на Голф 3. Едва миналата година след като свалихме термостата и карах без него, се реши че е водна помпа. Старата беше с пласмасова турбина, която беше наполовина износена, а една от перките липсваше. Смениха я с нова с метална турбина, но о4акванията не се оправдаха. Най-случайно ми дадоха идея да проверя концентрацията на антифриза и се оказа, че е за -50'C. OK, разредихме го за - 20'С и като че ли нещата си дойдоха на място. Междувременно термостата е тестван на котлон с термометър. Според мен си работи нормално. При свалянето на термостата и последващото слагане се повреди капачето и го хванаха с болтчета и гайки, но явно не уплътни добре и имше пропуск на антифриз. Та сега отделих пари и подмених целият пластмасов фланец+капак за термостата, смених и антифриза с нов, но ми го направиха за - 33'С. И отново това често включване перката на радиатора на около 92'С. Ще пробвам пак да го разредя за -20'С и мисля, че ще постигна някакъв ефект. Но мисълта ми е да чуя и други мнения по въпроса. Пропуснах да спомена, че съм и с климатик /допълнително слаган/ и просто използването му е почти невъзможно. Сигурно повтарям темата, но понеже общтото мнение е че това е добре за двигателя, а нещо не мога съвсем да се съглася -затова моля всеки съпричастен към проблема ми да драсне някой ред. Благодаря на всички отзовали се![size=85][/size]
- radotom
- Модератор

- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Re: Охлаждане на Голф 3, 1,6 Мi
Здрасти 
Погледни тази тема:
viewtopic.php?f=6&t=54835&start=0&hilit=%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%2A
Като правило - между двата радиатора се натъпква толкова боклук, че и полъх на вятъра не прониква назад, камо ли стабилна струя охлаждащ въздух.
Впрочем - 'варенето' на термостата в тенджера не е меродавен тест
Не бива да се забравя, че системата за охлаждане работи под налягане.
И аз, като си смених термостата, реших да пробам толкова ли е боклук - варих го, мерих... всичко перфектно!
... ама на колата не беше!
Погледни тази тема:
viewtopic.php?f=6&t=54835&start=0&hilit=%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%2A
Като правило - между двата радиатора се натъпква толкова боклук, че и полъх на вятъра не прониква назад, камо ли стабилна струя охлаждащ въздух.
Впрочем - 'варенето' на термостата в тенджера не е меродавен тест
Не бива да се забравя, че системата за охлаждане работи под налягане.
И аз, като си смених термостата, реших да пробам толкова ли е боклук - варих го, мерих... всичко перфектно!
... ама на колата не беше!
-
pompi62
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря за мигновенният отзив! Абсолютно прав за метода с котлона, но за друг не се сетих. На практика термостата е подменен в началото на проблемите и според мен си отваря вторият кръг, разбира се не знам доколко. А това с радиатора се каних да го правя отдавна, но свалянето на бронята ме възпираше. Сега го направих непосредствено преди да сменят пластмасовият фланец. Естествено не съм сигурен на 100% дали са го направили "майсторите", защото оставих колата и след това си я прибрах. Отидох при тях профилактично за климатика и се оказа, че не духа студено. Казаха ми фреона е с нормално ниво, касае за това че ти се смесва въздуха някъде си под таблото. Та трябвало да демонтират цялото табло и да облепят някакъв въздуховод с изолиращо тиксо, а също и да измият с водоструйка и препарати най-вече кондензатора на климатика и радиатора на двигателя. Доста парички ме "обръснаха" и според мен таблото не демонтирано, а за предната броня като че ли има нещо пипано. Знам ли може и да греша, но имам известни съмнения какво са сторили. Сега климатика духа студено, но като че ли причината е била липса на фреон.
- radotom
- Модератор

- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Оххх....
Ако наистина са сваляли таблото да правят клапите - виж тази тема и кажи много ли са били парите или не?
viewtopic.php?f=11&t=71586&start=0
На Голф е същото
Не е трудно, но е цял ден врътня
За маската... е то по принцип само по бледите следи от забърсан случайно прахоляк трябва да може да се вижда, че е работено.
Ако си личи от далече - значи нещо не са сглобили както трябва
По-скоро залегно пред радиаторчето и виж дали е чисто.
Ако има мушици, листа и ситни песъчинки - нищо не са правили!
Ако наистина са сваляли таблото да правят клапите - виж тази тема и кажи много ли са били парите или не?
viewtopic.php?f=11&t=71586&start=0
На Голф е същото
Не е трудно, но е цял ден врътня
За маската... е то по принцип само по бледите следи от забърсан случайно прахоляк трябва да може да се вижда, че е работено.
Ако си личи от далече - значи нещо не са сглобили както трябва
По-скоро залегно пред радиаторчето и виж дали е чисто.
Ако има мушици, листа и ситни песъчинки - нищо не са правили!
-
pompi62
- Автомобил:
- Двигател:
Ами платих 230 лв. за демонтиране на таблото и облепяне на въпросните клапи, но не както в посоченият от теб случай с ламарина а тиксо /така ми казаха/ + сваляне на предна броня и измиване на кондензатора. Разбира се и двете операции са много трудоемки и прецених, че си струва цената. Сега след като имам съмнения, относно извършеното ми се струва че не съм попаднал на подходящото място. За да съм точен ще ти кажа защо. Климатика не съм го ползвал от предното лято и тогава си работеше добре, като изключим проблемите с охлаждането в смисъл, че трябваше да внимавам за прекалено загряване. Сега когато го тествахме наистина не духаше студено, но след диагностиката отворих капака на двигателя и при включен климатик опипах с ръка изходите от компресора, те си бяха топли в смисъл колкото външната температура. След ремонта повторих това си действие и изходите са доволно студени, а и вътре си духа студено. Оттук разсъждавам, че просто се е касело за доливане на фреон. Наистина забелязвам някаква намеса в предната броня, не е напасната много добре и като че ли кондензатора е измит. Реших да си сменя старото CD с ново с USB и понеже не можах да извадя старото по друг начин освен да поразглобя част от таблото и според мен там не е пипано скоро от човешка ръка. Разбира се пак повтарям, че може и да греша относно това, но винаги се дразня когато ни взимат за "боядисани канарчета". Халал да са им парите, но не мисля че това е правилният начин да се работи. Както и да е, благодаря ти отново за съдействието и ще очаквам и други мнения на колеги, не може да няма решение на проблема все пак не се касае за космическа совалка, а за най-обикновен средностатистически автомобил. Според мен Фолксваген и идеалното решение за българина, който не може да си позволи по-скъпа алтернатива.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”