1,9 TDI - мени обороти на празен ход - решено

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
SMEL
Автомобил: MK4 TDI
Двигател: AHF 1999

Re: 1,9 TDI - мени обороти на празен ход

Мнениеот SMEL » Пет 30 апр 2010 18:27

fox_vt написа:http://www.vwclub.bg/forum/download/file.php?id=43722&mode=view
я покажи къде има колектори :D а по темата мойта AHU ако съм на моментния разход и съм в движение на свободна като натисна спирачката и се мени моментния разход.
Има една синя стрелка която ти показва че системата е вързана със спрачките.
005914635.jpg
а това какво е?
Говорим за промяна на обороти-не за моментен разход.Че-днес си смених гарнитурата на смукателните колектори,оказа се че имам спукан вакум марк.към ЕГР клапана-СЕГА НЕ ПОМРЪДВА НА ОБОРТИ-направи си е като часовник"електронен"-хи хи,независимо дали сам натиснал съединител или спирачка.Но видях м/у временно и друг проблем-изходния маркуч на турбото е леко спукан и издиша.Това неможах да го оправя днес.Чудя се дали от водно съединение ще стане?

Потребителски аватар
ifidik
Автомобил: Corrado TDI 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ifidik » Пет 30 апр 2010 19:29

това са пълни глупости.вакум в колектора-няма(освен ако не е гръмнала турбината :lol: ).
мененето на оборотите няма нищо общо с тия маркученца.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пет 30 апр 2010 20:54

SMEL на схемата е отбелязано със синя стрелка че отива към сервото но никое маркуче от въпросната схема не отива към колектора.На снимката дето си дал маркучето на колектора отива в компа и точно на него се закачат боостметрите (в това число и моя) и мога да ти кажа че там винаги има налягане.Относно спукания ти маркуч на турбото ми се струва че тея за водните съединения са меки а за турбо пътищата мисля че са армирани с конец вътре :roll:

Потребителски аватар
SMEL
Автомобил: MK4 TDI
Двигател: AHF 1999

Мнениеот SMEL » Пет 30 апр 2010 22:45

Вий се хванахте за таз дума-колектор-и ми изядохте ушите :oops: .Аз си оправих претрисането когато колата е на обороти.И пак твърдя,че вакума на спирачките има връзка/в определени случаи/ с проблема.А този маркуч от колектора към компа на AHU пак е вакум и е в цялата система с клапани и вакума на ЕКУ--до вакума на сервото..4 год, имах AHU и сам съм си го чипосвал и т.н.Просто искам колегата да не пренебрегва тази част от системата,преди да е накупил още части напразно. Извинявам се ако съм засегнал някой майстор професионално :banghead: съжалявам.

danii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот danii » Съб 01 май 2010 0:26

SMEL написа:Вий се хванахте за таз дума-колектор-и ми изядохте ушите :oops: .Аз си оправих претрисането когато колата е на обороти.И пак твърдя,че вакума на спирачките има връзка/в определени случаи/ с проблема.А този маркуч от колектора към компа на AHU пак е вакум и е в цялата система с клапани и вакума на ЕКУ--до вакума на сервото..4 год, имах AHU и сам съм си го чипосвал и т.н.Просто искам колегата да не пренебрегва тази част от системата,преди да е накупил още части напразно. Извинявам се ако съм засегнал някой майстор професионално :banghead: съжалявам.

Недей да съжаляваш,не мисля,че точно с тези си мнения в тази тема можеш да засегнеш някого,камоли професионално.Цитирам: (А този мАркуч от колектора към компа на AHU пак е вакУм) ИЗОБЩО НЕ Е ВАКУУМ.

Потребителски аватар
ifidik
Автомобил: Corrado TDI 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ifidik » Съб 01 май 2010 7:13

колега, наистина грешиш.вакум системата на АХУ управлява само егр-а.
вътре в компа е датчика ,който мери налягането на турбината.това маркуче затова отива там.датчика мери нялягане, не вакум.

jollycatman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jollycatman » Съб 01 май 2010 23:14

SMEL написа:...Просто искам колегата да не пренебрегва тази част от системата,преди да е накупил още части напразно...

Благодаря за съвета колега, но не е от там проблема, защото съвсем наскоро подмених абсолютно всички маркучленца по вакум системата с чисто нови от тези с вътрешната оплетка. В един от предните си постове мисля, писах че според показанията на бордкомпютъра ми е скочил разходът на извънградско с около 0,5л. Вчера пък докато я карах за смяна на водната помпа забелязах, че показанията на моментния разход нещо се побъркаха. Обикновенно на загрял двигател като спра на кръстовище показва около 0,3л, а сега показваха 8,8л, а в движение имаше моменти, когато показваше повече от 50л :horror: От там и стойностите на средния разход бяха необичайно високи - 12л. Не знам дали това се дължи на някакъв дефектирал датчик, отговорен за показанията на разхода или той наистина е висок. Колата не пуши, не мирише на нафта и си върви както обикновенно... :roll:
П.С.: Добре, че ми протече водната помпа, за да разбера, че обтегача на ангренажа не функционира :banghead: След два-три дена като си взема колата от сервиза ще пиша какво е положението и какво показва диагностиката.

IvchTDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот IvchTDI » Нед 02 май 2010 11:39

Колега сигурен ли си, че ти показва моментния разход като седиш на едно място. И моя голф е с тоз двигател и година е същата ама такава екстра нямам. Ако не е тайна при кой майстор ходиш и колко ще ти струва смяната за водната помпа.

jollycatman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jollycatman » Нед 02 май 2010 22:47

IvchTDI написа:Колега сигурен ли си, че ти показва моментния разход като седиш на едно място. И моя голф е с тоз двигател и година е същата ама такава екстра нямам. Ако не е тайна при кой майстор ходиш и колко ще ти струва смяната за водната помпа.

Незнам как е при теб, но аз от бутончето на върха на лостчето за чистачките сменям между следните показатели:
- час
- околна температура
- изминато време от потеглянето
- изминато разстояние
- средна скорост
- моментен разход
- среден разход
Смяната на помпата ще ми струва 119лв.(труда) във Вестауто.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пон 03 май 2010 12:29

Вакуума е "от другата страна" на турбото . Има маркуч директно от кутията на филтъра - той е за ЕРГ-то , май имаше още един от друго място за управлението на турбината посредством оня прословут клапан :) .

jollycatman
Автомобил:
Двигател:

Re: 1,9 TDI - мени обороти на празен ход - Решено

Мнениеот jollycatman » Сря 05 май 2010 12:52

М-дааа, не можах да стигна до диагностиката, защото колата са оправи още преди това. Просто като почнаха да ми сменят водната помпа се установи, че обтегачът на ангренажния ремък не функционира. След монтажа на нови: помпа, обтегач, ремък и ролки резултатът е, че изчезнаха проблемите с оборотите и с повишеният разход. Откакто имам колата не съм чувал двигателят да работи толкова тихо. От сервиза до къщи, стрелката за температурата все още беше малко преди 90°С, а средният разход (градско) - 6,7л.
П.С.: След като направих и едно извънградско (2 Х 300км) и в двете посоки разходът ми беше 5,1л/100км. А до преди ремонта никога не бях падал под 5,8л.

Потребителски аватар
the_red_camel
Автомобил: Skoda Roomster 1.6 16V 105hp
Двигател: BTS

Re: 1,9 TDI - мени обороти на празен ход - РЕШЕНО

Мнениеот the_red_camel » Съб 14 авг 2010 15:48

касметлияя :D

Последна промяна от the_red_camel на Чет 07 окт 2010 16:30, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 16 авг 2010 22:25

@jollycatman извадил си невероятен късмет че тая обтягаща ролка на ангренажа не се е предала при 200 км/ч :D

jollycatman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jollycatman » Вто 17 авг 2010 15:12

:horror:

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти: