Съвет относно оправдаване на доходи и осигуровки

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Съвет относно оправдаване на доходи и осигуровки

Мнениеот Ivailo » Чет 06 май 2010 21:25

Колеги, измъчва ме следното...
Имам възможност да започна работа в американска фирма, но от вкъщи. Съответно пичовете ми пращат договор, дават ми парите и натам аз сам се оправям.
Въпроса е как?
Осигуровките ясно - или като самоосигуряващ или във фирмата на баща ми.
Ама тая сума, която постъпва всеки месец на еди-коя-си-дата, как да я оправдая?
Ясно, че договора няма да има никаква тежест като трудов в България, защото фирмата няма Български офис.
Другото, което е - колко % от сумата се плаща като данък? Знам за някакви 10%, ама не съм сигурен...
Благодаря предварително :oops:

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Re: Съвет относно оправдаване на доходи и осигуровки

Мнениеот Теодор » Чет 06 май 2010 21:30

Потребителски аватар
sk.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sk. » Чет 06 май 2010 21:36

Колега, ще ти трябва професионален съвет, но моят е следният:
Осигуряваш се на "безработен".. мисля че беше 8лв или 16лв на месец. Нещо такова.
А сумата която ще ти превеждат всеки месец, едва ли е толкова голяма че НАП да се сетят за теб. При преводи обикновенно се записва "Захранване на сметка" и това е. Незнам на колко години си, предполагам не много повече от мен (аз съм на 20), но разбрах едно. В тази държава никой не го интересува нищо. Никой не ти следи приходите и разходите, ако са под 30 000лв, обаче.. просто на "големите" не им изнася да бъдат следени и ние малките минаваме между капките покрай тях.
Ако найстина трудовия договор няма тежест тук, те съветвам.. направи се на ударен за данъците и осигуровките. ;)

Потребителски аватар
heimdal
Автомобил: VW Polo
Двигател: 1997

Мнениеот heimdal » Чет 06 май 2010 21:59

Хахах - за удареното - подкрепям. Като не искат да съберат парите дължими от уж "сива икономика" покровителствана от държавата...никакви пари. И без това нищо не получаваш срещу тях!
Давай им само задължително/"доброволното". Възможно най-малък допир с "държавата".
Да живее Булгаристан!

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 06 май 2010 22:48

Ти защо държиш да я декларираш тази сума? Ако мислиш че някой данъчен ще тръгне да ти разследва едни 1000-2000 долара постъпления на месец...

Иначе имай предвид, че ако се пишеш безработен и се самоусигоряваш само за здравните вноски не ти тече трудов стаж

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Пет 07 май 2010 18:34

Да ти плащат парите по уестърн юнион - така никога не могат да те хванат или си открий сметка в чужда банка, а си тегли парата от тук. Ако искаш всичко да ти е легално си открий фирма ЕООД - капитал 2 лева и се осигурявай на 420 лева - така ще имаш стаж а данъка е 10% в края на годината. Ако можеш си намери фактури за разходи разбира се свойствени за дейноста която ще развиваш и така дори можеш да излизаш на загуба. Само ще си плащаш осигуровките, които са около 100 лева месечно. Но те съветвам да си намериш решение щото данъчните са подивяли и търсят - може и да не те хванат, то ако те пипнат ще си отплащаш.

Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот Bobi_S13 » Пет 07 май 2010 18:39

embi4a написа:Да ти плащат парите по уестърн юнион - така никога не могат да те хванат или си открий сметка в чужда банка, а си тегли парата от тук. Ако искаш всичко да ти е легално си открий фирма ЕООД - капитал 2 лева и се осигурявай на 420 лева - така ще имаш стаж а данъка е 10% в края на годината. Ако можеш си намери фактури за разходи разбира се свойствени за дейноста която ще развиваш и така дори можеш да излизаш на загуба. Само ще си плащаш осигуровките, които са около 100 лева месечно. Но те съветвам да си намериш решение щото данъчните са подивяли и търсят - може и да не те хванат, то ако те пипнат ще си отплащаш.

разход, на фактура, можеш да си взимаш от тунджата за колата ;)
и оправдаваш :beer

Потребителски аватар
sk.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sk. » Пет 07 май 2010 20:17

Също така, като ако си купуваш ново РС. Не съм сигурен, но можеш да станеш бизнес клиент на някой телефонен оператор и сметката ти дастане разход и т.н. А и другия вариант е комбинация от предложенията на колегите. Имаш си фирма. Минават през нея приходи, разходи, плащаш си осигуровките и данъците. Тече ти трудов стаж, НО едни 50-70% от заплатата ти минават през Уестърн Юнион примерно.. :lol: и те не са под данъчна тежест.. :lol:

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пет 07 май 2010 20:46

Аз определено не държа да декларирам сумата, ясно ми е че данъка ще отиде за дупетатски мерцедеси, ама... Баща ми каза, че някой ден ще започнат да следят и периодичните постъпления... Не може всеки месец да идват някакви ****лв по сметката от сметка в САЩ и да не се декларират...
Всъщност имаме ли колега, който е на този хал? Да работи от вкъщи за чужда фирма, която няма представителство в България... Интересно ми е другите какво правят.
За фирмата ми е пълна мъгла, очевидно трябва да плащам и на някой счетоводител да помага...
WU знам че дерат кожи с таксите...

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Съб 08 май 2010 10:57

Да ти кажа честно на никой не му се плащат данъци и т.н. но в момента търсят под дърво и камък, за да си напълнят бюджета. Аз съм счетоводител и знам за какво става въпрос. Варианта да не плащаш е да си намираш разходи, а не да криеш приходи. Ако не държиш да ти върви трудовия стаж минавай всичко през фирмата на баща си. Така ще си спестиш въпросните 100 лева за осигуровки и си търси разходи но свойствени за дейноста която ще развиваш. Ако пък ти се рискува винаги можеш да кажеш на НАП че парите в чуждестранната ти сметка ги праща брат ти примерно или роднина за да преживяваш - ей така дава ти ги даром щото сте близки. Не ми се вярва да пускат писма до чужди банки, за да проверят кой аджеба ти превежда сумите. А имай в предвид че международните преводи докато стигнат в БГ минават поне през 3-4 банки докато стигнат в БГ. Така че надали ще проверяват 4 банки че да разберат брат ти ли праща парите или вуйна ти :wink: Все пак няма да ти превеждат милион. А през Уестърн Юнион не става ли?

Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот Bobi_S13 » Съб 08 май 2010 11:05

през WU комисионната е 10% от стойността на превода :screwy

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Съб 08 май 2010 11:07

Ти сериозно ли мислиш че някой ще седне да се занимава с твойте 1000 долара?

Потребителски аватар
dancing_niki
Скиора
Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
Двигател: CASA

Мнениеот dancing_niki » Съб 08 май 2010 11:28

Щом фирмата не е регистрирана в България ти си плащаш данъците в Америка, които попринцип не дължиш на тяхната държава понеже не си американски гражданин, следователно имаш право да си върнеш данъците след приключване на годината. Аз 3 лета в Америка не съм плащал данъци в България, а в Америка и следващата година като излезне данъчната декларация с нея отивам в Ориндж или мога и на друго място да те пратя и ми връщат до 100% от данъците. Ако се разбереш с фирмата да ти превежда парите като захранване по сметка, никой не може да те пипне. Относно осигуровките... или като безработен или във фирмата на баща ти и си си чук. Свържи се и с някой начетен по въпроса, но доколкото знам щом фирмата не е регистрирана тук и никъде в преводите не пише работна заплата или възнаграждение за извършен труд данъчните не могат да те пипнат. Ако обаче те набарат че си подписал договор за работа с въпросния работодател... там вече е тъмна индия.

Потребителски аватар
Rijo
Автомобил: BMW e39
Двигател: M54B22

Мнениеот Rijo » Съб 08 май 2010 11:46

dancing_niki написа:Щом фирмата не е регистрирана в България ти си плащаш данъците в Америка, които попринцип не дължиш на тяхната държава понеже не си американски гражданин, следователно имаш право да си върнеш данъците след приключване на годината. Аз 3 лета в Америка не съм плащал данъци в България, а в Америка и следващата година като излезне данъчната декларация с нея отивам в Ориндж или мога и на друго място да те пратя и ми връщат до 100% от данъците. Ако се разбереш с фирмата да ти превежда парите като захранване по сметка, никой не може да те пипне.

Говориш пълни глупости.

Потребителски аватар
dancing_niki
Скиора
Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
Двигател: CASA

Мнениеот dancing_niki » Съб 08 май 2010 17:50

Rijo написа:Говориш пълни глупости.

Като работих в Америка ситуацията беше такава, а за да си призная и да се извиня за глупостите си ще те помоля да се аргументираш, иначе само си чешаме езиците.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”