Правилно ли е да учим децата си да шофират?
- SMEL
- Автомобил: MK4 TDI
- Двигател: AHF 1999
Правилно ли е да учим децата си да шофират?
Аз лично обучавам мойта щерка да кормува всяка неделя по 1 час.И съм много доволен от нея.И все пак аз не съм инструктор и дали и давам правилни съвети понеже всеки от нас е позабравил доста неща от правилника и закона за движение по пътищата.Със сигурност съм я научил да владее автомобила добре,а тя е адски щастлива когато дойде часа за каране.Дали ще има полза или вреда когато започнат курсове.
- Ludia
- Most Wanted
- Автомобил:
- Двигател:
ами, според мен, вие възрастните (говоря така понеже аз съм на 21) имате някои навици, които при обучението може да се окажат грешни и тогава е МНОГО трудно да се отучат.....
по лесно е да научиш нещо ново, отколкото да забравиш нещо научено и да го правиш по нов начин.....
иначе е добре да може да владее колата, но все пак от кола до кола има разлика и то гляма, а на изпита едва ли ще е със същата кола като вашата
иначе е добре да се знаят основните неща, при шофиране и по конструкцията на автомобила
едит: ще дам пример: имах един съученик който караше от 12 годишен....е, аз изпита го взех от 1-вия път, а той до 4-тия не можа иу си плати....лъсаха го понеже държи волана с една ръка; че не спира на стоп линията на светофара...и за ей такива дребни работи - лоши навици...
лелеле колко изписах
по лесно е да научиш нещо ново, отколкото да забравиш нещо научено и да го правиш по нов начин.....
иначе е добре да може да владее колата, но все пак от кола до кола има разлика и то гляма, а на изпита едва ли ще е със същата кола като вашата

иначе е добре да се знаят основните неща, при шофиране и по конструкцията на автомобила
едит: ще дам пример: имах един съученик който караше от 12 годишен....е, аз изпита го взех от 1-вия път, а той до 4-тия не можа иу си плати....лъсаха го понеже държи волана с една ръка; че не спира на стоп линията на светофара...и за ей такива дребни работи - лоши навици...

лелеле колко изписах

- Ludia
- Most Wanted
- Автомобил:
- Двигател:
да, и той ми казваше: когато му дойде времето....
давал ми е ама жигула, понеже казваше че трябва на нея да се уча....
и че после ще мога да карам всичко.....
даже и курсовете си карах на жигула....
ама всеки си има подход
а и не си мисли че шофьори със 30 годишен стаж не катастрофират или не прават грешки....
според мен трудното е да не се притесняваш и да си уверен в себе си, а не толко до умението да тръгваш плавно.....
давал ми е ама жигула, понеже казваше че трябва на нея да се уча....
и че после ще мога да карам всичко.....
даже и курсовете си карах на жигула....
ама всеки си има подход
а и не си мисли че шофьори със 30 годишен стаж не катастрофират или не прават грешки....
според мен трудното е да не се притесняваш и да си уверен в себе си, а не толко до умението да тръгваш плавно.....
- DragoGT
- 1/8 перничанин
- Автомобил:
- Двигател:
мойте наблюдения
тези които за пръв път се учат да карат губят много време
в първоначални сухи тренировки (тръгни спри, докато свикнат как се върти волана кола да го навият и т.н.)
а тези които са "могат" да карат почват да ги учат на основните работи
другото е че които за пръв път почват да карат (поне в софия) им идва много стресово в движението просто се панират...
когато "можеш" да караш преди това директно се учиш как да караш
а не навии малко волана натисни леко десния педал ДЕСНИЯ и т.н.
тези които за пръв път се учат да карат губят много време
в първоначални сухи тренировки (тръгни спри, докато свикнат как се върти волана кола да го навият и т.н.)
а тези които са "могат" да карат почват да ги учат на основните работи
другото е че които за пръв път почват да карат (поне в софия) им идва много стресово в движението просто се панират...
когато "можеш" да караш преди това директно се учиш как да караш
а не навии малко волана натисни леко десния педал ДЕСНИЯ и т.н.
- SMEL
- Автомобил: MK4 TDI
- Двигател: AHF 1999
Лудия-значи си карал все пак-а не би учил децата си.Така ли да го разбирам.А аз я уча на ГОЛФ и МЕРЦЕДЕС. А сега мои приятели ще и дадват и техните коли,да не свиква само на една.Даже като кара те и имитират движение около нея с колите си.Да се научи да спазва дистанция и да гледа назад.Карам я да шофира 30 мин само назад.ПОНЕ ОСНОВНИТЕ НАВИЦИ В шОФИРАНЕТО ДА НАУчИ.
- Ludia
- Most Wanted
- Автомобил:
- Двигател:
а според теб защо жените са лоши шофьори?
дори и такива със стаж....?
според мен заради липсата на увереност....
от 10 жени със стаж 5 години, съм сигурен че само 2 ще успеят да паркират в средна по сложност ситуация...просто си мислят че няма да успеят, и затова наистина не успяват....
и само 2 от 10 ще изпреварат кола която се движи със 70км/ч на извънградски път ако насрещната кола е на по-малко от 2 км.....
нещо кофти го бясних, дано да схванете идеята
дори и такива със стаж....?
според мен заради липсата на увереност....
от 10 жени със стаж 5 години, съм сигурен че само 2 ще успеят да паркират в средна по сложност ситуация...просто си мислят че няма да успеят, и затова наистина не успяват....
и само 2 от 10 ще изпреварат кола която се движи със 70км/ч на извънградски път ако насрещната кола е на по-малко от 2 км.....
нещо кофти го бясних, дано да схванете идеята

- NovobranecGT
- Автомобил:
- Двигател:
Учил съм разни от нежния пол да карат, положението е плачевно просто, трябват мноооого обяснения, но когато обясниш всичко си идва на мястото и останалото остава на възприятието и личната преценка, която не се подобрява с тренировки.Има такива дето и да карат 100 000км на година, пак ще си останат некадърници зад волана.Проблема при младите момичета специално е, че си нямат никаква представа от устройство на автомобила и са на принципа "като светне онова нещо, натискам червеното копче, а като светне другото - зеленото".Точно заради това те предпочитат автоматици(автомобили с автоматични предавателни кутии), защото не могат да свикнат със скоростите и да съобразят, че като намалят трябва да смъкнат на по-ниска предавка и т.н.Повечето млади шофьорки карат просто на магия
Хубаво е като почнеш шофьорски курсове, да си карал преди това, защото на сегашните шофьорски курсове ти дават само минималната основа, всичко останало е въпрос на късмет и самообучение.Има хора които си мислят че могат да карат, защото са възрасти и имат незнам си колко изминати километри зад гърба, но това не е изобщо така
Винаги съм казвал, че шофирането е като спортовете, ако не можеш да оцелиш топката при футболен мач, или при волейболен или да вкарваш кошове на баскетбол, то ти си много зле и възприятието и самоконтрола ти ги няма никакви.Тогава за какво шофиране може да става дума, как ще станеш едно цяло с автомобила

Хубаво е като почнеш шофьорски курсове, да си карал преди това, защото на сегашните шофьорски курсове ти дават само минималната основа, всичко останало е въпрос на късмет и самообучение.Има хора които си мислят че могат да карат, защото са възрасти и имат незнам си колко изминати километри зад гърба, но това не е изобщо така

Винаги съм казвал, че шофирането е като спортовете, ако не можеш да оцелиш топката при футболен мач, или при волейболен или да вкарваш кошове на баскетбол, то ти си много зле и възприятието и самоконтрола ти ги няма никакви.Тогава за какво шофиране може да става дума, как ще станеш едно цяло с автомобила

- Ludia
- Most Wanted
- Автомобил:
- Двигател:
NovobranecGT написа:........Проблема при младите момичета специално е, че си нямат никаква представа от устройство на автомобила и са на принципа "като светне онова нещо, натискам червеното копче, а като светне другото - зеленото"............ ако не можеш да оцелиш топката при футболен мач, или при волейболен или да вкарваш кошове на баскетбол, то ти си много зле и възприятието и самоконтрола ти ги няма никакви.Тогава за какво шофиране може да става дума, как ще станеш едно цяло с автомобила
точно за това говора.да се знае устройството и основните техники.
гонзо може да е почнал да рита от 2-ри клас, а роналдиньо от 10-ти,ама дума неможе да става за сравнение

приятелите ми които "можеха" да карат, когато бях на 13-14г и ги бяха учили, крадяха на техните колите и се правеха на големи.единия блъсна баба с трабантчето веднъж.....
- NovobranecGT
- Автомобил:
- Двигател:
SMEL написа:да не намесваме жените-те повечето страдат че нямат пространствено виждане и не преценяват ситуацията.Говорим за децата-дали да ги учим предварително или не е желателно.
E то има деца на 6 години, има и такива на 12, зависи все пак

Хубаво е да има някаква база, но да не се прекалява, винаги трябва да има развитие, а ако не е възможно да има такова, няма смисъл да се почва.Ти ще я научиш да кара на полигон, да има някоя друга кола покрай нея, но друго си е реалната ситуация и стреса.Не трябва да се стига до там, че да е самоуверена и да казва на съученичките си "Аз мога да карам кола, тати ме научи".Та да го кажа с едно изречене, няма смисъл да учиш едно дете само да завива и развива гайки, без да му дадеш целия конструктор......
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”