Правилно ли е да учим децата си да шофират?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
20vTurbo
Автомобил: Jetta GLI Mk6 TSI + Octavia VRS
Двигател: 2012 20 TSI CCTA 2003 18 AUQ
Контакти:

Мнениеот 20vTurbo » Чет 25 май 2006 5:35

Някой колеги тука продължават да поддържат някой средновековни стереотипи за жените. Мисля че е лекомислено да се слагат всичките под един знаменател и да се считат за лоши шофьори само заради техният пол. Според мене при всички е въпрос на желание, опит и поне малко афинитет към шофьорлъка. Аз лично научих жена ми да кара и то не къде да е а по улиците на Ню Йорк. Сега вече мога да твърдя че се чувствам много сигурен когато се возя в нейната кола и според мене тя кара по-умело от поне 90% от мъжете на пътя. (В интерес на истината това тука не е толкова трудно защото болшинството са некадърни шофьори).
Относно ученето на децата да карат, мене баща ми ме е учил но не само да карам, а и доста неща за самият автомобил и как пътната обстановка влияе на поведението му. Според мене е много важно когато някой се е заел да учи който и да било не само деца, да отдели достатъчно време за да може ученикът да получи по пълна представа що е то "шофьорлък". Само с първа-втора на полигон шофьор не се става. Доста малко хора познавам които имат "чист" стил на каране, без грешки, плавно и умело да преценяват ситуацията на пътя далновидно. Това че някой кара много бързо съвсем не го прави добър шофьор както и това че някой кара бавно не го прави безопасен шофьор.
Просто както всичко друго на този свят и тази работа си има чалъм и не се учи лесно. За разлика обаче от някой спортове например които ги усвояваме като хоби, карането на автомобил е належащо в днешно време и някой го усвояват по-добре и по-лесно от други. Заради това е много важно да бъде преподавано правилно и цялостно от самото начало. Човек много трудно се разделя с грешни навици след като ги е затвърдил.

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Чет 25 май 2006 8:21

20vTurbo написа: Само с първа-втора на полигон шофьор не се става. Доста малко хора познавам които имат "чист" стил на каране, без грешки, плавно и умело да преценяват ситуацията на пътя далновидно. Това че някой кара много бързо съвсем не го прави добър шофьор както и това че някой кара бавно не го прави безопасен шофьор.

И аз мисля така :wink:
°niksi° написа:SMEL за колко голямо дете все пак става дума.

И аз това питах, но не получих отговор :roll:
Според мен има 3 варианта:
1.детето не се интересува от автомобили и шофиране и си остава без книжка дори и при пълнолетие
2.детето иска да кара, но не му дават и намира други начини.....
3.детето иска да кара или не иска, но го учат на полигон и придобива някаква увереност, която може да стане прекалена по някое време и да изиграе лоша шега в реални условия
Никой дори не спомена, че шофирането далеч не е толкова лесно, че да учиш и деца на него, щом смятате че е фасулска работа да "въртиш геврека и да ръгаш лоста с предавките"......ваша си работа
Преди да взема книжка съм карал като малък само 1 път Москвича на баща ми(тогава съм бил 7-ми клас някъде) и се справих учудващо добре, но и хабер си нямах какво пря с този лост и защо натискам педала на съединителя, за другите долу-горе е ясно.....после непосредствено преди курса съм карал 1-2 пъти максимум на полигон и бях пълна скръб.....брат ми и баща ми като шофьори стояха в колата и само ми бучаха на главата кое как трябва да правя и т.н. Сами се сещате, че тия няколко пъти почти не са ми помогнали, после карах пак малко с брат ми по селски пътища и долу-горе схванах как стоят работите. 1 година преди да навърша години за книжка се случи така, че имах кола на разположение зад блока, която стопанисвах аз и малко по малко свикнах сам с нея да паркирам и да ходя от паркинга на единия блок до другия.Почнах курса на Лада 5-ца и мисля че се справях добре, но курса беше крайно недостатъчен, за да се научиш да караш, затова веднага щом взех книжка почнах да карам сам. Никой не е стоял до мен да ми държи ръцете и волана и преди и след курса.Веднага почнах да карам сам, за да се преборя със страха, защото всичко си беше ново изживяване.Благодарение на това малко по-малко се учупих зад волана и се почувствах наистина уверен в себе си.Мисля че това е трудното, да почнеш да караш без да нямаш необходимата увереност и опит и да се тикаш където не трябва, защото може да се каже, че стъпиш ли на пътя, отиваш на война, но много малко хора го възприемат така.Мисля че не всички от хората които споделиха мнение, че децата трябва да могат да карат, вземат достатъчно насериозно шофирането.
Финални думи, само ако имате огромно доверие в децата си и те са послушни и разумни, само тогава ги учете отрано на неща за които не са дорасли на акъл :wink:

Потребителски аватар
zmej
Автомобил: Audi 8D5 Quattro
Двигател: AJL
Контакти:

Мнениеот zmej » Чет 25 май 2006 9:49

Разбира се, че е по-добре да се учат децата да карат. И според мен - колкото по-отрано, толкова по-добре. Един курс дава много малка част от практическата подготовка за това, което очаква човек на пътя. Фактически 'ученето' започва много преди курса и продължава много след него (както са казали умните хора, човек се учи, докато е прост mhihi).

Бтв, само за допълнение, имам приятелка (взела е книжка - с изпит, не си я е купила), която не може да кара на заден ход - не знае накъде ще тръгне колата, ако завърти волана наляво, примерно... Нея кой ще я научи? На нещо толкова елементарно? А какво остава тогава за нормалното каране със съобразяване с всички фактори на пътя?

Потребителски аватар
mishu
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mishu » Чет 25 май 2006 10:45

Моето мнение е, че преди шофьорските курсове трябва да можеш да караш кола. На тях не трябва да се учиш как се тръгва и как се сменят скорости, а как да караш в града и какво трябва да ти е поведението на пътя спрямо другите участници в движенито. Лошото е, че като караш по уверено има по голям шанс да те скъсат, защото шофирането на тези курсове няма нищо общо с "ДВИЖЕНИЕТО" ( в ГОЛЕМИ КАВИЧКИ) в България. Като си неуверен и караш с 20 км/ч на изпита ти дават книжка, въпреки че си личи, че не можеш да караш. Голяма част от нещата на шофьорските курсове са само на теория, която все пак трябва да се знае. Но ако щеш с три ръце дръж волана като караш няма да ти помогне, ако не си усещаш и владееш колата.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 25 май 2006 11:49

според мен най-важното е да усетиш кога се поражда интереса от кормуване и да го задоволиш разумно! По-добре да почне да излиза с теб в сравнително контролирана среда, от колкото с приятелите от квартала по нощите. Така ще имаш възможност да го контролираш емоциаонално, да му придадеш нужната увереност, реална преценка за ситуация и опасност. Като цяло трябва да се набляга върху поведението му на водач, а сега дали на изпита ще държи с една ръка волана, и другите разни моторики - това са лесните неща.

Не може от различни типажи характери да очакваш еднакви резултати при универсално обучение. Човек трябва да се научи да управлява според собствените си възможности, а не тези на колата.
с две думи: age doesnt matter, mind does :)

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Чет 25 май 2006 16:14

добре, а какво пречи след като се изкара курса,ТОГАВА да се допълват знанията и да се трупа практиката......
колега 20vTurbo, нали в някои щати не е позволено на лица под 21 години да употребяват алкохол?
ми тогава айде бащите да почнат да учат дъщерите си или синовете си от 16 години как се пие.А? Правилно ли е?
Хората в държавата са определили със закон колко е необходимата възраст за да е правоспособен човак да прави нещо.....
защо трябва да се нарушава?
нека дъщеря ти/сина ти/жена ти да се качи да кара сама на курсовете, да ги изкара, пък ти после си я учи до 35 годишна възраст да кара добре :idea:

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Чет 25 май 2006 16:22

чакай сега и аз теб да те питам
ако някой кара кола на поляна без книжка това нарушение ли е?
опасно ли е за околните?
щатите можеш да караш още на 16г.
(ако не си забравил)

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Чет 25 май 2006 16:33

DragoGT написа:чакай сега и аз теб да те питам
ако някой кара кола на поляна без книжка това нарушение ли е?
опасно ли е за околните?
щатите можеш да караш още на 16г.
(ако не си забравил)

не съм забравил,
там сигурно от 10 годишни ги учат да карат :roll:
те за т'ва са толко напред..........
ще ги минем като почнем да взимаме книжки на 12 годишна възраст, а се учим от 1-ви клас

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Чет 25 май 2006 16:34

то затова се казва "Закон за движение по пътищата" - демек, не важи за поляни, полигони и т.н. частни имоти. Няма нищо нередно и незаконно да научиш детето си на някакво умение :) било то и да управлява автомобил или да язди кон :) все тя - щом детето проявява интерес, редно е да бъде задоволен. Много ясно, че е тъпо да го подгониш - ще караш на всяка цена, ако не му е интересно.

Потребителски аватар
Iavor
Автомобил: Škoda Octavia VRS
Двигател: CEGA 2008

Мнениеот Iavor » Чет 25 май 2006 16:41

Не е правилно.
Точно защото не си инструктор.
Нека й покаже инструктор как трябва,пък после ти я научи как да кара!

Потребителски аватар
SMEL
Автомобил: MK4 TDI
Двигател: AHF 1999

Мнениеот SMEL » Чет 25 май 2006 16:57

°niksi° написа:SMEL за колко голямо дете все пак става дума. :wink: :wink: :wink:
на 15 години.А и аз откраднах на баща ми колата и я ботурясах.затова смятам че трябва да я науча.

Потребителски аватар
20vTurbo
Автомобил: Jetta GLI Mk6 TSI + Octavia VRS
Двигател: 2012 20 TSI CCTA 2003 18 AUQ
Контакти:

Мнениеот 20vTurbo » Чет 25 май 2006 17:31

Ludia написа:добре, а какво пречи след като се изкара курса,ТОГАВА да се допълват знанията и да се трупа практиката......
колега 20vTurbo, нали в някои щати не е позволено на лица под 21 години да употребяват алкохол?
ми тогава айде бащите да почнат да учат дъщерите си или синовете си от 16 години как се пие.А? Правилно ли е?
Хората в държавата са определили със закон колко е необходимата възраст за да е правоспособен човак да прави нещо.....
защо трябва да се нарушава?
нека дъщеря ти/сина ти/жена ти да се качи да кара сама на курсовете, да ги изкара, пък ти после си я учи до 35 годишна възраст да кара добре :idea:

Във всички щати е над 21 години, но не мисля че съпоставката е уместна. Пиенето на алкохол не е някакво жизнено необходимо умение (освен в Русия :lol: ) а по-скоро порок. Законът казва че човек под определена възраст (16г - 18г) няма право да оправлява МПС по публичните пътища, но това не значи, че не може бъде обучаван на полигон или на теория.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Чет 25 май 2006 17:44

мисля че въпроса беше дали е правилно, а не дали е разрешено...май се отклонихме от темата, и вината е моя, за което се извинявам.
все пак сме се събрали да изкажем мнение а не да спорим... :wink:
разбрахте вече какво е моето :wink: :ihaaaaa

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Чет 25 май 2006 17:47

SMEL написа:аз откраднах на баща ми колата и я ботурясах.затова смятам че трябва да я науча.

:да:

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Чет 25 май 2006 20:41

Едно от предимствата след като научиш детето си да кара е че винаги когато си с него ще имаш резервен шофьор. Още преди да взема книжката при едно патуване по папазчайр след пороен дъжд (съответно имаше много изпадали камъни и мъгла) баща ми кара кара и по едно време ми вика идвай ти да караш че ме заболя страшно главата а и не мога да гледам с мойте очи. Качих се и се прибрахме.

п.п. аз същоо имах малка случка още като малък - влязах в една градина.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”