Пасат Б4 притрисане.

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
stereofonix
Автомобил:
Двигател:

Пасат Б4 притрисане.

Мнениеот stereofonix » Вто 20 апр 2010 20:39

Здравейте колеги. 1-во да уточна колата. Пасат Б4 комби 95-та година 1800куб.см 90конски сили ADZ двигател като спирачната система има ABS. Та колеги от скоро наблудавам че от 120 км при по рязко намаляне на скороста волана започва да претриса доста. Прочетох доста теми тука и според вас 95% от случаите е предни дискове. Да подкрепя това ви становище се разрових в Autodata там пише следното

Код: Избери всички

Minimum disc thickness-solid : front : 11mm
[ minimum disx thickness - ventilated : front : 18 mm
 maximum drum diameter rear : 231,5 mm

След това с шублера под ръка и замерих каква е дебилината на моите дискове. Дебелината и на двата диска е 11.5 мм което мисля че е почти критичният минимум. Мисля да слагам дискове "Текстар". Но все пак реших да се допитам до вас:
1.Дали причината за тресенето не е някъде друдаде
1.1 Разбит кормилен накраиник
2.Лоши накладки (макар да са сменяни преди 10 000 км в Германия - марка Бош
3.Нещо по АБС системата
4. Добрили са тези дискове и ако не са какви да са.

Благодаря Ви за оказаното съдеиствие колеги

П.С . С какви парамерти трябва да са новите дискове , като според ЕТКА те трябва да са 256х20 - 4/100

Петър Петров
Автомобил:
Двигател:

Re: Пасат Б4 притрисане.

Мнениеот Петър Петров » Вто 20 апр 2010 20:49

Дебелината не е в критичния минимум, но ако си проверил гумите и те не са криви и дебалансирани ти остава да е диск или барабан. maximum drum diameter rear : 231,5 mm - това значи максимално изтрити барабани - колкото повече се износват толкова вътрешния диаметър е по-голям.

Потребителски аватар
stereofonix
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stereofonix » Вто 20 апр 2010 21:07

Колега , ако бяха дебалансирани постоянно волана ми щеше да вибрира и без да са натистати спирачките. Поне а зтака смятам

Петър Петров
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Петър Петров » Вто 20 апр 2010 21:40

Колега, не го приемай като заяждане, не се и правя на велик или да се взимам нещо на сериозно, но до момента от няколко години не съм изказал мнение, в което да не съм сигурен, а съм сигурен само когато съм видял :beer . Ако имаш нещо незначително по някое колело при спиране това незначително в някои случаи изчезва, в някои се усилва, а и помисли - като пари и време кое е най-евтино и бързо :wink:. Другия вариант е да свалиш дисковете и барабаните и да ги качиш на струг - със сигурност можеш да видиш кое е криво и кое не е. Айде със здраве heavy metal zork

Последна промяна от Петър Петров на Вто 20 апр 2010 21:42, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ВидиМС
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ВидиМС » Вто 20 апр 2010 21:41

Сменяй дисковете и не мисли.От тях е 90%.Аз имах същия проблем.

Потребителски аватар
stereofonix
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stereofonix » Вто 20 апр 2010 21:46

Към колегата Петър Петров. Нищо лично и ни най-малко съм си помислил че се заяждаш. За това съм пуснал тази тема да пишат хора като теб и другия колега които са изпатили. Благодаря ти за предположенията. Ще кача 1-во гумите на баланс да видя дали не е от тях. Едно по едно да пренахвам вариянтите водещи към проблема. Още веднъж Благодаря

Петър Петров
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Петър Петров » Вто 20 апр 2010 21:48

Оки, оки и не забравяй моля те да споделиш решението :wink:

Потребителски аватар
IANSTO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот IANSTO » Сря 21 апр 2010 1:26

Аз имах същият проблем . При мен се оказа крива джанта !!

Ако пък си решил да сменяш дисковете , съвсем на скоро имаше една тема за тях . Трябва само да я потърсиш !

Потребителски аватар
stereofonix
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stereofonix » Нед 16 май 2010 18:03

Някой колега били казал с каква дебелина са новите невентилирани предни дискове на Пасат Б4 с 4х100?

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Нед 16 май 2010 18:25

При мен имаше такова тресене. Получаваше се при по продължително използване на спирачките, придружено с бучене(под продължително имам в предвид 5-10сек :wink: )
Смених само накладки и се оправи. В последствие обаче пак се появи. Новите накладки обаче са от ново поколение - по твърди от диска mhihi Сигурно съм минал 20-30 000км с тях и са като нови :Mr Green Fun
Сега трябва да сменям и дискове :banghead:

Потребителски аватар
Marto_VN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Marto_VN » Нед 16 май 2010 18:28

Колега може да тресе от много неща. дискове,накрайници,джанти, окачване..... Най добре иди в сервиза и виж какво е.Предните ти дискове сигурно са вентилирани цената е около 65-70лв. на диск, дано да е от тях . другите далваверки са по-скъпи ;). И ако са зле не ги струговай , вземи си нови. все пак това са спирчаки ;).

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Нед 16 май 2010 18:44

Marto_VN написа:Колега може да тресе от много неща. дискове,накрайници,джанти, окачване..... Най добре иди в сервиза и виж какво е.Предните ти дискове сигурно са вентилирани цената е около 65-70лв. на диск, дано да е от тях . другите далваверки са по-скъпи ;). И ако са зле не ги струговай , вземи си нови. все пак това са спирчаки ;).

Дисковете са плътни и с дебелина около 13мм!Комплекта е около 60лв! :wink:

Потребителски аватар
stereofonix
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stereofonix » Нед 16 май 2010 20:31

Дисковите ми са невентилирани, плътни с дебелина към момента 10.5мм като са перфектно износени на пръв поглед нямащи ръб по пероферията на диска. Накладките са сменяни преди по малко от 15 000 км в Германия марката е BOSCH. От скоро забелязвам че се разсвириха леко при спиране, възможно ли е и това да е фактор за биенето. Биенето се полу4ава при по голяма скотост. При по ниска от 60км/ч го няма .

Потребителски аватар
Marto_VN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Marto_VN » Пон 17 май 2010 6:38

Колега виж да не са пукнати, получи се същото на мен така ми претрисаше леко. Нищо че са ти нови дисковете - могат да ги пукнат на тъпите автомовки , когато са загрети и ги забухат директно със студенета вода. Пукнатините не се виждат , като обикновена пукнатина - приличат на мръсотия , но всъщност са малки пукнатини. Това са мръсни тънки неправилни ивици напречно на дисковете от центъра към ръба, ако се опиташ да ги изчистиш, не се махат, седят си ;). Защото са пълни с прах от накладките.
При мен така беше. Притрисането не беше много силно но си го имаше ;). На нсика скорост го нямаше както при теб.Дори да са дисковете , няма се шашкаш щом не са вентилирани значи не са голяма цифра , като цена. Да ти кажа , по добре да са те, че другите чаркалаци са по скъпи ;).

Петър Петров
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Петър Петров » Пон 17 май 2010 23:38

Хванал си се за предни дискове, отзат какво е положението, да не би там нещо да има нередно?

Върни се в “Passat”