Проблем с климатика

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
bfgoodrich
Автомобил:
Двигател:

Проблем с климатика

Мнениеот bfgoodrich » Нед 16 май 2010 21:18

Здравейте колеги,имам проблем с климатика на голфа.Като го включа и след 5 мин спира сам.Ходих при майстор и ми каза,че е някакъв темп.датчик (термостат ).Та въпроса ми е някой знае ли къде се намира този датчик и евентуално имате ли някаква схема?Майстора спомена,че датчика е някъде в купето,ама къде точно???
Благодаря предварително на тези който ще се включат.

Потребителски аватар
plamen-roni
Автомобил: SEAT EXEO TDI
Двигател: CAGC-2010

Re: Проблем с климатика

Мнениеот plamen-roni » Нед 16 май 2010 21:21

bfgoodrich написа:Здравейте колеги,имам проблем с климатика на голфа.Като го включа и след 5 мин спира сам.Ходих при майстор и ми каза,че е някакъв темп.датчик (термостат ).Та въпроса ми е някой знае ли къде се намира този датчик и евентуално имате ли някаква схема?Майстора спомена,че датчика е някъде в купето,ама къде точно???

кажи какъв е голфа,с какъв двигател и коя година е ?

Потребителски аватар
golf_III_2e
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_III_2e » Нед 16 май 2010 21:21

Наи-добре смени маистора.Мога да те насоча каде да отидеш да го оправят.

Zlobomir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlobomir » Нед 16 май 2010 21:22

Е нашият майстор Стефан - zfa159 memberlist.php?mode=viewprofile&u=109721

Ма той не питаше това...

Потребителски аватар
bfgoodrich
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bfgoodrich » Пон 17 май 2010 5:44

Двигателя е 1,9 тди 90кс.Климатика е оригинален.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 17 май 2010 18:32

Нека да подходим малко по-нормално към ситуацията - коя точно година е колата,кой е кода на двигателя,каква е колата - Голф,добре ама 3-ка,4-ка,5-ца.. ?
Схемните решения са много ралзични дори за еднакви модификации с различна година.
Примерно при Голф 4 от определена рама до друга рама въобще го няма този датчик ;)

Последна промяна от zfa159 на Пон 17 май 2010 18:50, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ooo » Пон 17 май 2010 18:44

А маистора как разбра,че е от темп.датчика без да го премери.Щом си с климатик(не климатроник)каква работа има тоя датчик вътре в колата.При мен са 2бр. свързани последователно единия е до компа на колата и е за външна температура а другия е на един троиник за темп.на антифриза кои от двата е изгорял(с друк мотор съм)при теб незная как е.
Или изчакаи някои да ти драсне каде е тоя датчик или както каза колегата наи-добре смени маистора.

Lachi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lachi » Пон 17 май 2010 19:46

Здравейте всички
van4ooo написа:А маистора как разбра,че е от темп.датчика без да го премери.Щом си с климатик(не климатроник)каква работа има тоя датчик вътре в колата.При мен са 2бр. свързани последователно единия е до компа на колата и е за външна температура а другия е на един троиник за темп.на антифриза кои от двата е изгорял(с друк мотор съм)при теб незная как е.
Или изчакаи някои да ти драсне каде е тоя датчик или както каза колегата наи-добре смени маистора.

колега, тези са задвигателя. За климатика би трябвало да са в тунела за въздух, някъде след изпаритела. :да:

Потребителски аватар
Golf 3 Yahting GT
Автомобил: VW GOLF III YACHTING GT VARIANT
Двигател: AEK 1.6-74kW - 1996

Мнениеот Golf 3 Yahting GT » Пон 17 май 2010 20:36

Здравейте колеги,имам проблем с климатика на голфа.Като го включа и след 5 мин спира сам.Ходих при майстор и ми каза,че е някакъв темп.датчик (термостат ).Та въпроса ми е някой знае ли къде се намира този датчик и евентуално имате ли някаква схема?Майстора спомена,че датчика е някъде в купето,ама къде точно???

Здрасти колега,
Да те попитам филтър салон(купе) сменял си го? Ако е много затлачен е проблем за климатичната инсталация.
Вътрешния тоблообменик не може да бъде обдухван и се получава много ниско изпарение което е равно на много нисконалягане на хладилния агент в смукателната страна - датчика за ниско налягане изключва инсталацията - след известно време като се разтопи топлообменника климатика тръгва пак.
Извинявам се че неуспях да го напиша по разбираемо!

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 17 май 2010 20:39

аз си те рабзрах много добре даже :)
Да,това е така ама колегата не иска да каже каква е колата за да видим дали въобще има датчик и също така дали проблема не съществува и при вътрешна циркулация,където проблема с филтъра отпада .
Също така при тези системи няма датчик за ниско налягане а се следи само високото т.е. дали го има или го няма и дали не е над някакви дадени барове.Само на Ауди съм виждал и то само на 2-3 конкретни коли,да има датчик веднага след изпарителя, на ниското налягане.
:beer

Потребителски аватар
bfgoodrich
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bfgoodrich » Вто 18 май 2010 16:54

zfa159 написа:Нека да подходим малко по-нормално към ситуацията - коя точно година е колата,кой е кода на двигателя,каква е колата - Голф,добре ама 3-ка,4-ка,5-ца.. ?
Схемните решения са много ралзични дори за еднакви модификации с различна година.
Примерно при Голф 4 от определена рама до друга рама въобще го няма този датчик ;)

Голфа е 3ка,1997г 1.9 ТДИ ; АХУ
Благодаря за включването!

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 18 май 2010 19:49

А,това вече е друго :)
Те имат термостат и той служи точно за това,което описах по-горе.Съответно дали е от него,може да се провери много лесно.Палите колата,пускате климатика и гледате - като спре да работи му откачата двете кабелчета (кабелни обувки са ама внимателно,понеже се трошат) и ги окъсявате - ако в този красив момент тръгне и повече не спре - проблема да спре е в термостата.
Пак да си кажа - трябва да следите каква температура вее понеже на около 3-4 градуса на духалката е нормално да спре компресора и след известно време да тръгне пак.
този датчик е безумно скъп (преди време гледах за един Голф да поръчвам и беше 400+ лв) така че вижте дали 100% има проблем и дали проблема е от него и ако е - си намери друг 2-ра ръка.Става и от Пасат В3 / В4 без значение дали е с климатик или троник.
Датчика седи отзад на кутията на изпарителя.Това ще рече - сваляш жабката и кората под нея.После челна стойка под таблото и гледаш зад пластмасовата кутия,която е зад жабката.Отвън представлява само една черна кутиика с две жички.Те са на кеблни обувки и внимателно ги откачаш и окъсяваш.Може да ги окъсиш и както са си на датчика - той е просто ключ,който включва и изключва на определени температури.
Нормалното поведение на датчика е да има връзка,до към 3 градуса на духалката,после да прекъсне връзката до като температурата ан духалката стане около 8-12 градуса и да даде пак връзка,докато отново температурата стане около 3 градуса.Разбира се тези стойности на датчика се когато е нов и при теб е напълно възможно да са дори силно отместени - да кажем да изключва на -5 или на +10 и т.н. както и описания от теб проблем - да изключи един път и после с часове да не включи пак...зависи в какво състояние е датчика ти.
Успех!

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”