проблем с динамото

Техническа и сервизна информация за Passat
donticiano
Автомобил:
Двигател:

проблем с динамото

Мнениеот donticiano » Пет 23 апр 2010 18:08

Здрасти колеги, имам пасат В3.От една седмица имам проблем с динамото и вече незнам какво да го правя..
Когато иска си зарежда когато иска не.. Понякога на висок оборот зарежда, друг път неще. Днес го запалих пък на нисък оборот зареждаше а като я изфорсирах лампата пак светна..смених ремък и пак същата работа.Проверих релето- добре е.Замерихме го-беше изгаснала лампата- 13,8V светна лампата падна на 12,8V някои да сподели че вече се побърках :banghead:

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Re: проблем с динамото

Мнениеот milmar » Пет 23 апр 2010 19:23

Не си написал какво точно сте проверили , но проверихте ли четките ? Може пръстените на колектора да са износени (вкопани) . Може кабелчето за първоначално възбуждане на генератора да е прекъснало ....

lacezarasia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lacezarasia » Пет 23 апр 2010 20:01

провери си и всички ел. връзки на генератора, особено към маса.

stefan_gb1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stefan_gb1 » Съб 24 апр 2010 8:40

Щом на малки обороти е работил генератора а на високи е спрял според мен проблема не е от веригата за първоначално възбуждане. Кажи колко милиметра са ти четките при изваден релереголатор и дали се движат свободно, даи снимка ако можеш включително и на пръстените на ротора или кажи дали забелязваш единия да е с
наранена контактна повърхност/по тъмна ,грапава/. В момент когато е спрял генератора изгаси двигателя извади релероголатора и измери какво съпротивление ти дава ротора.
Също може да запоиш два по тънки проводника отзад на релереголатора където са запоени изводите на четките и да ги изведеш извън генератора и в момент когато спре да измериш има ли напрежение там и с каква стоиност е ...?
При разглобен генератор огледаи връзката на звездния център, измери съпротивлението на трите намотки /ако можеш ги раздели при измерването/, на всички диоди от изправителния блок включително и на допълнителния токоизправител. Също огледаи пластината която подава напрежение на релереголатора от доп. токоизправител.

Потребителски аватар
HukuTyY
Автомобил: Vw Passat B4
Двигател: ABF 16v

Мнениеот HukuTyY » Съб 24 апр 2010 19:06

Колега и при мен го имаше този проблем с динамото.Само че при мен лампата премигваше много бързо,дори и се задържаше да свети постоянно.Като я изфорсирам угасва и след 1-2мин пак почва или да свети или да премигва.Разгложих цялото динамо и се оказа добре.Всички диоди бяха добре.Четките ги гледахме с баща ми и се оказаха добре,но си викаме дай даги сменим.Сменихме ги и всичко се оправи.При мен проблема се оказа от тях.Ако случайно не са сменяни скоро може и при теб да е така.Жив и здрав :да:

donticiano
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот donticiano » Сря 28 апр 2010 13:37

Колеги, искренно ви Благодаря за съветите :bowdown помогнахте ми много...но в крайна сметка се оказаха разбити лагери смениха ги и сега всичко е наред.Зарежда си нормално,но само срещу 60 лв. :D :D мисля си че малко ме поодраха,ама какво да правя като си го обичам Пасатчето. Поздрави на всички.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 28 апр 2010 16:02

Достапочтенни Доне Тициано, може и да не са те одрали :lol: :lol:
Зависи какви лагери са ти сложили ;)
Аз като сменях моите си взех лагери с гумено-метална капсуловка, които ми излезнаха 42 или 46лв.
Отделно - отзад, на задния лагер има една пластмасова фтулка, която първа се разбива. Тя е от порядъка на 5-6 кинта ;)
Останалото е за труд значи.
Но пък е направено както си трябва :да:
Виж, ако са ти сложили обикновени лагери, с едностранна метална капсуловка, дето ще излезнат 12-15лв преко сили - тогава наистина си е кожодерство!
Ама... да разчитаме, че майсторчето си е свършил работата както си трябва ;)
Честито! :да:

donticiano
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот donticiano » Чет 29 апр 2010 7:33

Честно казано незнам какви лагери са сложени- уж на познат човек го дадох ама то ще си каже ако след някои месец е същата работа значи ще му направя една анти-реклама да не се набута и някои друг колега от града....Поздрави на всички!!

donticiano
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот donticiano » Нед 23 май 2010 4:14

Извинявам се,но колеги пак повдигам темата защото от вчера работата пак върви на злееее....Сега вече не знам какво става... От вчера динамото ми започна да зарежда само на нисък оборот.. Карам ли с обороти над 2200 червената лампичка свети... дори и като я изфорсирам пак е същото.Абе общо казано над 2200 оборота неще да зарежда(и на място и в движение да съм)незнам вече!!! Помагаите колеги, защото ми идва да ида и да му разбия муцуната на ония "МАЙСТОР".. death

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Нед 23 май 2010 8:03

donticiano написа:...Сега вече не знам какво става...

И на мен ми се видя твърде странно генератор дето не зарежда , да се оправи от смяната на едни лагери :roll: . Това е като да те боли ръката , но като си купиш нови обувки - всичко да се оправи :) .
Случвало се е прекъсната роторна намотка , симптомите са подобни - при дадени обороти зарежда , при други се проявява лошия контакт . Подобно явление може да се получава и на друго място около генератора - в регулатора , в клемички и кабелчета наоколо ... при дадени обороти , от вибрацията да не контактуват . Няма как да се познае така от далеко , трябва да се търси проблема на място .

donticiano
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот donticiano » Нед 23 май 2010 11:35

Ами колега, лагерите като ги смениха всичко си беше нормално.. Зареждаше си като трябва-мерихме го с мултицета...обаче сега от ония ден пак започна да свети ама само на високи обороти ....Незнам
Поне кажете някой майстор където сте ходили (Пловдив) и сте доволни,защото аз чесно казано знам 2 места където правят уж такива ремонти (ама колко могат не се знае!)

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Пон 24 май 2010 14:05

А възбуждане мерихте ли(тънкия син проводник на Алтернатора)?Когато ти светне пак лампата го измери!Може и от спукване на спойка в таблото за лампата да ти е проблема! :roll:

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 24 май 2010 15:01

donticiano написа:... От вчера динамото ми започна да зарежда само на нисък оборот.. Карам ли с обороти над 2200 червената лампичка свети...

Много вероятно е да са износени колекторните пръстени неравномерно.
Като е на ниски обороти - четките успяват да контактуват.
Като се вдигнат оборотите - те 'изхвърчат' нагоре и пружинките не успяват да насмогнат да ги върнат обратно.
Ама същото би се получило и ако бият и лагерите... :?

donticiano
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот donticiano » Пон 24 май 2010 23:30

Утре започвам да се занимавам и да меря и да прегледам как е износен и ще споделя какво е положението...мерси за отговорите :bowdown

Потребителски аватар
shareez
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shareez » Вто 25 май 2010 21:16

колега провери си колектора дали нее окьсил кьм оста на ротора при едни мои колеги беше така

Върни се в “Passat”