Пълен комплект за монтаж на с-ма за измиване на фарове голф4

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Re: Пълен комплект за монтаж на с-ма за измиване на фарове голф4

Мнениеот Haralampi » Чет 07 яну 2010 10:00

doaiena написа:Не мисля, че са пълна глупост тези пръскалки!
Може да са глупост за хората които си карат колите на 5км от дома им, но има хора които работят постоянно с колата си и пътуват в всякакви условия!
Я си представете следната ситуаця, пътувате вечер валяло е дъжд преди малко или ръми леко, вие сте на междуградски път без осветление и колите пред вас пръскат някаква смесица от кал и пясък към вас, всички знаете какво става с предния прозорец нали, ами същото става и с фаровете и още по-зле до пълна загуба на светлина в тъмно и мокро шосе, ако имаш тази ненужна екстра пръскаш и си изчистваш фаровете!
Малко се однесох, но не се здържах!

Какво ли съм правил в такива ситуации толкова години без пръскалки :roll: Какво ли правят 95% от шофьорите, които нямат такава "екстра" :roll:
Ти какво мислиш - че като пръсне в 1-2 струйки и ще ти се измият фаровете ли - сам даваш пример със предното стъкло - я пробвай в такава ситуация да го изчистиш само с пръскане на вода отгоре - само по-зле ще стане - калта става още по плътна :lol:
Смисъла на това е по-скоро за тези, които са с ксенон, тъй като той не загрява фаровете и те могат да замръзнат... това при нормалните крушки обаче не е никакъв проблем (пипни си фаровете след ХХ минути работа) ;)

P.s. "оТнесох", "Сдържах"

Потребителски аватар
doaiena
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doaiena » Чет 07 яну 2010 10:46

Haralampi написа:
doaiena написа:Не мисля, че са пълна глупост тези пръскалки!
Може да са глупост за хората които си карат колите на 5км от дома им, но има хора които работят постоянно с колата си и пътуват в всякакви условия!
Я си представете следната ситуаця, пътувате вечер валяло е дъжд преди малко или ръми леко, вие сте на междуградски път без осветление и колите пред вас пръскат някаква смесица от кал и пясък към вас, всички знаете какво става с предния прозорец нали, ами същото става и с фаровете и още по-зле до пълна загуба на светлина в тъмно и мокро шосе, ако имаш тази ненужна екстра пръскаш и си изчистваш фаровете!
Малко се однесох, но не се здържах!

Какво ли съм правил в такива ситуации толкова години без пръскалки :roll: Какво ли правят 95% от шофьорите, които нямат такава "екстра" :roll:
Ти какво мислиш - че като пръсне в 1-2 струйки и ще ти се измият фаровете ли - сам даваш пример със предното стъкло - я пробвай в такава ситуация да го изчистиш само с пръскане на вода отгоре - само по-зле ще стане - калта става още по плътна :lol:
Смисъла на това е по-скоро за тези, които са с ксенон, тъй като той не загрява фаровете и те могат да замръзнат... това при нормалните крушки обаче не е никакъв проблем (пипни си фаровете след ХХ минути работа) ;)

P.s. "оТнесох", "Сдържах"

Харалмпи брато!
За какво замръзване говориш какви пет лева, говорим за кал която се полепва по-фаровете когато вали дъжд, тоя ми говори за замръзване на фаровете, ксенони някви :lol:
От къде извади тази статистика 95% :shock
Ама си и умен пример ми даваш даже с предното стъкло, сравни площта на предното стъкло и това на фара, я иди до колата и примери фара после предното стъкло и ела и напиши каква е разликата в големината, после изчисли струята на пръскалката спрямо фара и на стъклото на каква площт пръска!
Идеята на тези пръскалки не е да чисти на 100% фара, а да спомогне при евентуална ситуация която описах в предишното си мнение!
Имал съм случай на извънградсло шофиране при лоши атмосферни условия, колата пред мен да ми хвърли такава кал на предното стъкло, че не можеш да видиш какво става поне 10сек докато смогнат чистачките, само се замисли ако е вечер и това е на фаровете ти!

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Нед 10 яну 2010 1:28

май по-евтино ще ви излезе да си купите старо волво или мерцедес с тази екстра плюс малки чистачки на фаровете.
На мокър път пък така се забелязва дали са ти мръсни фаровете ама айде,а и кво пречи един път на пътуването да слезеш от колата да ги изчистиш на ръка.

Потребителски аватар
MK4
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARY 2003

Мнениеот MK4 » Нед 10 яну 2010 2:41

Безмислено харчене на пари според мен, аз имам миене на фаровете и съм го ползвал само за да пробвам дали работи.

Потребителски аватар
theraven
Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
Двигател: SDI
Контакти:

Мнениеот theraven » Нед 10 яну 2010 10:55

Поздрави за темата и успех на колегите с начинанието. Аз мога да кажа, че системата за миене на фаровете работи, при това с ВИДИМА разлика. Недейте да сравнявате миенето на предното стъкло, защото водата там се пулверизира и просто пада върху него, при това от известно разстояние, докато при миенето на фаровете пръскалките пръскат насочена струя от около 5 см, при това в ПЪТИ повече вода, отколкото на предното стъкло. С една хубава течност за чистачки със спирт в нея миенето е много добро. За мен екстрата е полезна и върши работа.

P.S. По думите на Haralampi мога да заключа, че щом неговата кола няма такава екстра, следователно екстрата не става за нищо mhihi mhihi mhihi Като не те кефи що сереш в темата?

Потребителски аватар
VW Golf VR6
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот VW Golf VR6 » Нед 10 яну 2010 11:18

theraven написа:P.S. По думите на Haralampi мога да заключа, че щом неговата кола няма такава екстра, следователно екстрата не става за нищо mhihi mhihi mhihi Като не те кефи що сереш в темата?
Напълно те подкрепям...
А сега по-темата: Вчера взех казанчето 5,5 литра. Което в скоро време ще сложа с една тапа на дупката за помпата за фаровете. И ще карам така докато събера другите части за проекта. Все пак си е с 2,5 литра повече а в това време си е нужно повече водичка.
И имам и едно питане дали някой знае за помпата за стъклото и тази за фаровете са еднакви...знам че на външен вид се различават (Тази за фаровете е с един изход за водата. А тази за стъклото е с 2 за предната и задната пръскалки) Мисълта ми е такава че ако са еднакви понеже махнах задната чистачка - Дали на неиния изход ще е проблем да сложа маркуча за миячките на фарове...? По този начин ще спестя пари за помпата и електрическата инсталация. Въпроса е даста специфичен и моля само хора който са сигурни да пишат...

Потребителски аватар
theraven
Контакти:

Мнениеот theraven » Нед 10 яну 2010 11:25

Според мен за ставането ще стане, но няма да може да осигури необходимото налягане и дебит на водата. Все пак трябва такова налягане, че да може да изкара пръскалките от бронята и да създаде 4 силни струи... не знам

Ето и една схема от VAGCATboards. Дано се окаже полезна

Изображение

Потребителски аватар
VW Golf VR6
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот VW Golf VR6 » Нед 10 яну 2010 11:32

theraven написа:Според мен за ставането ще стане, но няма да може да осигури необходимото налягане и дебит на водата. Все пак трябва такова налягане, че да може да изкара пръскалките от бронята и да създаде 4 силни струи... не знам

Ето и една схема от VAGCATboards. Дано се окаже полезна

Доста пъти съм я гледал тази схема... И аз мисля че няма да има дебит... :wink: Трябва ми може би някакви характеристики на двете помпи. Ама нз от къде да ги намеря... А иначи като взема всички неща без помпата нищо ни ми пречи да пробвам на сухо преди да ги сложа и то ще си покаже...

Потребителски аватар
DimoNN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DimoNN » Нед 10 яну 2010 13:19

помпичката за фаровете прави по-голямо налягане и не може да се сравнява с пръскалките за предното стъкло - те само овлажняват така да се каже, докато пръскалките на фаровете измиват със сила... тази екстра си е доста важна, защото на влажен асфалт фаровете се зацапват много. Но все пак си мисля, че ако се купуват поотделно частите е безсмислено цялото упражнение, най-малкото защото ще излезе страшно скъпо. По евтин вариант май е да се сложат стационарни пръскалки (т.е. не такива с капачета, които да излизат) от някоя морга и ново казанче с помпичка пак от друга кола и готово.. дори си мисля, че това е по-удачният вариант, макар и по-неестетичен, защото ми се е случвало зимата да ми се обледява цялата предна част на колата и ако имам оригинални пръскалки, капачетата няма да могат да се отворят и предполагам нещо би се счупило...

Потребителски аватар
theraven
Контакти:

Мнениеот theraven » Нед 10 яну 2010 13:25

Досега не ми се е случвало да ми замръзнат пръскалките на фаровете (не че съм ги ползвал повече от 3-4 пъти, когато е валяло сняг). Обаче, съгласи се с мен, че ако са външни (от Фиат Браво да речем, често съм ги виждал) вероятността от замръзване е още по-голяма, защото цифките на пръскалките са метални и ще замръзнат още по бързо от пластмасовите капачета, които са на голфа. Но за цените си адски прав. По-добре да се разтърсите по моргите за помпа и пръскалки, а маркучи, пластмасови тройници, Г-та и други крепежни елементи се намират навсякъде.

Потребителски аватар
DimoNN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DimoNN » Нед 10 яну 2010 13:53

знам, че като са открити, може да замръзнат по-лесно, но по този начин най-много да не пръскат, т.е. няма какво да се повреди... а и тези откритите може и да имат екстра нагревател... знам ли...

Потребителски аватар
VW Golf VR6
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот VW Golf VR6 » Нед 10 яну 2010 14:15

Аз ще се стремя към направата на оригинални...със колкото може по-малко заместители и стари части. Единственото което немога да дам е срок на изпълнение, че напоследък нямам много време.

Потребителски аватар
DimoNN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DimoNN » Нед 10 яну 2010 14:19

ами то като гледам времето е най-малкия проблем... предвид парите които са необходими... :roll:

Потребителски аватар
VW Golf VR6
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот VW Golf VR6 » Нед 10 яну 2010 14:44

Ще си записвам всичко което взимам колко пари е и накрая ще тегля чертата... За да знае всеки дали да се захваща... И ще направя Тема в Направи си сам... За да е полезна на всички... Но пак казвам може и след месец да стане може след 5... Но с каквото се захвана винаги го правя докрай... 8)

Потребителски аватар
VW Golf VR6
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот VW Golf VR6 » Пон 24 май 2010 9:08

Малко развитие по системата и слдователно малък проблем...пиша и слагам номера за да се ориентирате по схемата по-горе. Значи: Монтирах пръскалките(8), маркучите със съответните им дължини... Троиника(6), Казанчето(3), Помпата и и направих инсталацията... Проблема е следния... Като пръскам вдигат се и двете пръскалки но пръска само тази която е по-близо до помпата... 1вата ми асоциация беше че тройника трябва да е на средата за да има равно съпротивление но.. гледах доста снимки на коли оригинално сложена система и този тройник си е там където съм го сложил и аз. Помислех малко и пробвах друго вързах 2те пръскалки на еднакво разтояние от помпата и пак същаща пръскалка само излизаше без да пръска...Това ме наведе на мисълта да сменя тезе накрайниците(2) които са най-отгоре на пръскалките...(на схемата има само един но те са ляв и десен...) И тогава се оказа че този дето не пръска има малко по-голямо съпротивление от другия... Останових че проблема е в него. Пробвах го на крачната помпа и работещия праска на 1,5бар а другия на 1,7-8 следователно за това водата излиза само от този с по-малкото съпротивление... Иначе ако се пробват самостоятелно и двата си пръскат като единия малко по-трудно но не е голяма разликата. Интересува ме вашето мнение по въпроса дали това трябва да е така или да търся друг преблем... Защото най-лесно ми е да купя нов накраиник но ако и той е същия кво правим :roll:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”