От 2013 г. пътната такса за шофьорите ще се формира на базата на километрите, които са пропътували с колите си.
Това е една от идеите на строителното министерство за подмяна на сега съществуващите винетки.
Експертите на Росен Плевнелиев предлагат въвеждането на електронна винетка, която ще функционира на принципа на т.нар. тол система.
При нея чрез мобилен апарат или GPS-система се изчислява дължимата такса за реално изминати километри.
От МРРБ твърдят, че новият тип винетки няма да бръкнат в джоба на шофьорите, но пък ще донесат сериозни приходи за държавата, тъй като контролът бил по-сериозен.
Чрез електронната винетка, която работи успешно в Германия, Чехия и Словакия, ще се следи и трафикът по шосетата, за да се знае къде ремонтите по пътищата са най-необходими.

От 2013 г. – пътна такса за всеки изминат километър
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Barboukov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: От 2013 г. – пътна такса за всеки изминат километър
Тия луди ли са бе? Аз както не се спирам не ми се мисли... 

- vw_golf_4_tdi
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
може да са луди, но така е справедливо
- chefito
- Автомобил:
- Двигател:
Подкрепям. Може би защото карам малко, но звучи справедливо.
- RoadRunner
- Автомобил: VW Golf
- Двигател: ASZ 2003
И защо да е справедливо ? Справедливо ли е да си плащаш данък и винетка, а през 2 месеца да сменяш цялата предница щото пътищата ни са перфектни ?
- DimitarBT
- Автомобил: VW Passat B3
- Двигател: 2E
- Контакти:
незнам...аз навъртам по 1000 км на седмица..естествено..всеки ти вика "ДАЙ"
плащай за това,плащай за онова...абе......таковало си е таковата
плащай за това,плащай за онова...абе......таковало си е таковата
- Barboukov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
И кое е справедливо - да плащаш на година луди пари за това, че си караш колата? Що не вземат да въведат и такса опазване на околната среда (колкото повече спиш и не се разхождаш да разнасяш мизерия, толкова по-малко да плащаш).
Твърдо против тия нововъведения. Една нормална цена на винетка и джиткай.
Твърдо против тия нововъведения. Една нормална цена на винетка и джиткай.
- mely
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
Аз също подкрепям.Дядото с жигулата навъртял 220 км за година и аз 22000 км не е редно да плащаме еднакво.Караш много -плащаш повече.Не само в този случай трябма да е така.
- LILO&STICH
- ябълката на раздора
- Автомобил:
- Двигател:
Barboukov написа:Що не вземат да въведат и такса опазване на околната среда .
Скоро може верно да я въведат.Следвайки Австрииските правила,там има участъци от пътя ,на които има табели с каква скорост да прецапаш.Като я надвишиш,те спират зелени патрули и цакаш

подкрепям идеята на министерството !!!
искам същото обаче и за здравните осигуровки - електронни карти и контрол - колко пъти и за какво съм ходил на "лекар" !
искам същото обаче и за здравните осигуровки - електронни карти и контрол - колко пъти и за какво съм ходил на "лекар" !
- BeckoTDI
- Автомобил: VW Touareg-Audi Coupe-VW Golf 3
- Двигател: BPE-ABK-AAZ
Какви такси, какви GSP-си какви спътници бе? Я да се съобразяват малко!!! В България Републиканската пътна мрежа е замираща и функционира на доизносване! Какви такси за тези кръпки, бабуни, пропадания, цепнатини, сгънки, всяко преминаване през мост е все едно качване на бордюр с 80км/ч.. това ли е пътна мрежа за която искат пари на километър и винетката е много за лунната повърнхост по която караме! Как ще ми искат цена на километър за някакъв път който е пълен с дупки и всякакви екзотични препядствия.. "Магистрала" Тракия я правят 35 години !!! Докато я завършат, тя отново е за ОСНОВЕН РЕМОНТ, около Пазарджик отсечката е ужасна! Другите пародии на магистрали няма да ги коментирам, а за второстепените и третокласните пътища без коментар. Нито пътя път, осветление няма, маркировка няма, нищо няма!? За какво да им плащам? Сами се изцепиха един път по новините, там за магистрала Люлин, как още имало да се полагат 2 пласта асфалт, ама те сложили маркировка , защото щели да идват хора от "Европата" да гледат, в крайна сметка никой не дойде и те гордо казаха "Спокойно хора боята не е от скъпите"
То май всички бои са от евтините, че така като гледам маркировка повече от няколко месеца не се задържа! И сега гледам тук там по София ми правят разни кръпки, ами те така хубаво ги съединяват, че пак си тряска колата като минава през тях, а самите кръпки са бабунести.... абе най-добре да сложат GSP да
, но вместо ние да плащаме на километър, те да ни плащат под формата на данъчни облекчения за всеки километър изминат в този ад наречен 'републиканска пътна мрежа' 

- Barboukov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Тоя дядо със жигулата като ще върти 220 км на година да си купува седмична винетка. Няма да плаща колкото теб. Моя дядо примерно си кара фиата само в село и винетка не му трябва.
Склонен съм да се съглася с тези глупости само, ако 100 000 км ми излизат до 67 лв. Иначе не!
Склонен съм да се съглася с тези глупости само, ако 100 000 км ми излизат до 67 лв. Иначе не!
- RoadRunner
- Автомобил: VW Golf
- Двигател: ASZ 2003
mely написа:Дядото с жигулата навъртял 220 км за година и аз 22000 км не е редно да плащаме еднакво.
А на Жигулата що не и сложат 1000лв данък дето замърсява природата 100 пъти повече от 1 нов автомобил ?
- LILO&STICH
- ябълката на раздора
- Автомобил:
- Двигател:
RoadRunner написа:mely написа:Дядото с жигулата навъртял 220 км за година и аз 22000 км не е редно да плащаме еднакво.
А на Жигулата що не и сложат 1000лв данък дето замърсява природата 100 пъти повече от 1 нов автомобил ?
а така,данъци

Що аз на кола,която е на 2 години да бичим 300лв данък,па ти да плащаш под 100

- Barboukov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
LILO&STICH написа:Barboukov написа:Що не вземат да въведат и такса опазване на околната среда .
Скоро може верно да я въведат.Следвайки Австрииските правила,там има участъци от пътя ,на които има табели с каква скорост да прецапаш.Като я надвишиш,те спират зелени патрули и цакаш
Лило, виж това в скобите.
колкото повече спиш и не се разхождаш да разнасяш мизерия, толкова по-малко да плащаш
За такъв вид такса за опазване на Околната Среда.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”