Help, пръсна ми се един маркуч от охадителната с-ма!

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Help, пръсна ми се един маркуч от охадителната с-ма!

Мнениеот musura » Вто 30 май 2006 20:13

Днес отидох до едно местно летище да направя едно клипче. Направих четири дължини от 0 до 180-200км/ч - след това отидох да прибирма щерката от яслата. Още на пистата ми направи впчатление, че стрелката на температурата беше подминала средно положение и стоеше в предпоследното деление.
Спирам пред яслата, чувам, че перката работи. Малко преди да спра започна да премигва червения диод на уреда за температура :?:
Та спира, взимам щерката. Бавя се не повече от 4-5 минути. Връщам се - под колата локва, поне 2-3 литра антифриз - чист и бистър :( (дадох 11лв/литър за него)
Отварям капака - един дебел маркуч, който се разклонява (тройник) точно до масления филтър - гръмнал - направо се разпрал - едно голямо парче поне 4х2 см. го няма :!:

Не трябва ли клапана на разширителния съд да изпусне при такова положение? От какво се получава това високо налягане в системата?
Може ли да се е прецакал мотора при това положение?
Как не е избико тъункото мъркъче от радиатора до разширителния съд -като го гледам едвам се крепи, а този мазен денел маркуч се е пре*бал :?:

Плс, бърз отговор, че утре съм на майстор, да знам какво да искам.

П.П. по-късно ще пусна клипчето - 4 старта, по часовника на камерата - между 7-9 секунди от 0-100 ако може да се вярва на километража.

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Вто 30 май 2006 20:59

Явно в отделна част от охладителната система налягането е било много по-голямо, но каква ли е била причината :roll: Не разбрах много много къде е била стрелката на температурата, но ми се струва, че поради някаква причина колата е спряла да охлажда...явно проблема е в намалена циркулация на водата и оттам лош топлообмен.Малко вероятно е ремъка ти да е приплъзвал, но не е невъзможно. Има ли някакви други поражения, или видимо всичко е наред :?:

Последна промяна от NovobranecGT на Вто 30 май 2006 21:01, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Вто 30 май 2006 21:01

видимо всичко е ок- изтеклия антифриз си е бистър и със син цвят -такъв беше като го сложихме. В огладителната система няма следи от масло или други боклуци. Абе и друг път ми е вдигала такава температура, когато е топло навън и я карам в червеното, ама чак да гърмят мъркучи? А клапана вобще не е дал признак за изпускане. Възможно ли е, той да е причината?

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Вто 30 май 2006 21:04

Ами възможно е, ако е запушен, разглоби го и го почисти.При мен казанчето например е сцепено с цвят на обгорено и като я ръчкам много оттам почва да изпуска като от клапан, иначе с 300 зора докарвам стрелката до средата.Сега се сетих че пропускам много важен елемент от охладителната система и това е термостата...

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Вто 30 май 2006 21:04

ako си претегнал капачката-клапана блокира! :roll:

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Вто 30 май 2006 21:07

vaskoto1 написа:ako си претегнал капачката-клапана блокира! :roll:

Как става тая работа при положение, че отдушниците са отстрани, а клапаните са си по средата, не мога да си го обясня.
П.П. Не се заяждам а просто ми стана любопитно и питам как действа затягането на блокирането :roll:

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Вто 30 май 2006 21:09

:dontknow: факт...
като я пренатегнеш-клапаните се запичат...
блоуофа (mhihi) на капачката е отстрани и под резбата-сигурно така запичат...няма откъде да фъска.

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Вто 30 май 2006 21:15

Мисля че разбрах :wink: Аз също си държа капачката незатегната докрай, защото съм усетил такава зависимост.Когато колата е загряла и капачката ти е завита до дупка се чува бълбукане, като я развиеш малко почва да цъска през отдушниците на блоуофа, защото изпуска налягане.....като е разхлабена ще цъска при по-ниско налягане mhihi Каналчетата наистина са малки и вероятно нещо се деформира при силно затягане на капачката.
П.П. Ако капачката не прави налягане, системата не работи правилно и охлаждането се влошава, а и охладителната течност почва да кипи при по-ниска температура :roll:

Потребителски аватар
asskoGTI
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот asskoGTI » Вто 30 май 2006 21:19

колега също така имай на предви че по старите маркучи се пръскат при налягане създадено от по новите и обшивките им цефват като майски рози...аз имах същия проблем смених почти всички маркучи и само тройника не го смених и той се надувал със времето и уцафтя-дължината на цепката беше 8см :shock и беше изтекла всичката вода.
ако не ти е пищял датчика за маслото нищо и няма на колицата...

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Вто 30 май 2006 22:05

Ваското1, има ли шанс нещо да се е прецакало по двигателя?
Да купувам ли нова капачка, или да рискувам да изчистя тази? Не искам това да ми се случи на магистралата с 220 примерно :x

сега качвам клипчето - 4 минути :) малко преди да сцепя маркуча :) 3 старта - 7сек до 100, ако ми е верен километража - гуми 195/50/15. Ще трябва да го засека професионално, че нещо ми се вижда много малко това време :shock

Дадоха ми съвет, да изчистя между радятора на климатика и другя с водоструйка. Ще има ли ефект?

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Вто 30 май 2006 22:46

твойта капачка може и да си работи.просто наистина може да си я стегнал яко.

ако купуваш нова само от официален представител на марката.
другият вариант е втора употреба.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 30 май 2006 22:49

КАто я зориш.. после не я карай яваш яваш, а я бримчи на 90 тогава се охлажда най-добре..

Или гледай да си на 200-2500 оборота.. за да върти маслото и водата...по-бързо отколкото на тихи..

А по повод маркуча..
Ами не би трябвало да се пръсне така...
Според мен си остави тази капачка и следи дали не ти удървя маркучите...

Много върви таз таратайка ве.. малиииии

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Вто 30 май 2006 23:01

musura написа:Ваското1, има ли шанс нещо да се е прецакало по двигателя?

не мисля... не би трябвало. :wink:

Потребителски аватар
asskoGTI
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот asskoGTI » Вто 30 май 2006 23:03

golfer написа: официален представител на марката...

ше ме открехнеш ли на някой официален представител
авто+????

Потребителски аватар
bobcho
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: AFN 1997

Мнениеот bobcho » Вто 30 май 2006 23:06

Юнитрейд :?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”