Koнкретен въпрос за климатици

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Koнкретен въпрос за климатици

Мнениеот scuba » Сря 09 юни 2010 9:12

Моля ако има някой който се занимава с домашни климатици да помага. Смятам да си закупя едни клими, но ме интересува професионално мнение дали са добри и най-вече дали ще ми вършат работа - т.е. дали мощността на климатика ще успява да се справи с обема на стаите

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Koнкретен въпрос за климатици

Мнениеот dobrin » Сря 09 юни 2010 9:40

Не се занимавам с климатици, но ще ти кажа на мен какво ми казаха - ако климатик 9 е препоръчан за помещение с обем до 60 куб.м. например, за такова помещение е най-добре да си вземеш следващия - 12-ка. Аз така направих и съм супер доволен. Просто по този начин се постига по-голяма икономия на електроенергия, климатикът работи (инверторният) на по-ниски обороти, натоварва се по-малко. Помещението, в което ми е климатика, е с обем около 60 куб.м., но към него с преход има и друго помещение около 30 куб.м. Зимата ги отоплявам само с този климатик и когато е настроен на 22 градуса, във второто помещение температурата е около 21.5 градуса. Реално, ефективността е на ниво, поне за мен. За охлаждане не го ползвам толкова често.

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Сря 09 юни 2010 9:43

Точно проблема е, че тези клими дето ше ги вземем нямат 9 и 12 :-)
Пише 10 и 20 :-) И не знам кое какво е

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 09 юни 2010 9:46

Не вземай тези клими :roll: Между 10 и 20 разликата е доста голяма, реално 20 няма да ти е нужен, освен това ще е ненужна инвестиция на пари в нещо, чийто капацитет не можеш да използваш.

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Сря 09 юни 2010 13:12

Не се занимавам професионално, но освен тъпите числа 9,10,12,20 и т.н. и кубатурата(квадратура) на помещението трябва да се отчете и изложение на стая, как е откъм изолация.Замисли се и за какво ще ползваш климатика, за охлаждане и отопление, само за охлаждане? Гледай съотношението на консумираната и отдадената енергия(СОР). Аз ползвам за отопление две мицубишита
Хол--2,5kW-SRK/SRC25ZG-за стая 21 кв.м.
Стая-2,0kW- SRK/SRC20ZG-за стая 16 кв.м.
Изложението е юг, всичко е с добра изолация.Зимно време холът ми е постоянно отворен и се топли коридор и кухня(север), температурата е 23-24 градуса проблеми никакви, сметката за тока от климатиците е около 50 лева. С охлаждането също няма проблем, след като цял ден климатик не е работи а слънцето е пекло в стаята е сигурно 36 градуса, за няма и 5 минути помещението е охладено.

Потребителски аватар
titi7707
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABS 1993

Мнениеот titi7707 » Сря 09 юни 2010 18:36

scuba написа:Точно проблема е, че тези клими дето ше ги вземем нямат 9 и 12 :-)

9000btu- до50куб
12000btu-до75куб
15000btu-до90куб
18000btu-до110куб
това 10ка ще рече че е равносилно на 9ка и става за помещение до 50куб или просто казано за една спалня до 20квадрата!
20ката ще ти е доста голямо за домашна употреба ще върши работа обаче с шума и силата на струята няма да ти е комфортно със сигурност!
кажи марки и модел да ти кажа дали си заслужава да ги купуваш!

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Чет 10 юни 2010 9:34

scuba написа:Моля ако има някой който се занимава с домашни климатици да помага. Смятам да си закупя едни клими, но ме интересува професионално мнение дали са добри и най-вече дали ще ми вършат работа - т.е. дали мощността на климатика ще успява да се справи с обема на стаите

Значи минималната отдаваема мощност трябва да е 60-70W на куб.м.Или за 20 кв стая с височина 2.60 -20*2.60=52куб.м ..... 52*70=3640W или 3.64Kw трябва да ти отдава на НОМИНАЛНА мощност/ако си забелязал инверторите ги дават така примерно 2.6 - 3.5 -5.0 kW/Гледай средната.

P.s Не си мисли че като имаш мебели кубатурата спада-те/мебелите/също поглъщат топлина.

Това са нещата на първо четене :lol: .Изложение изолация дограма оказват влияние но това е основното.Не е хубаво и да е много по мощен от необходимото ,защото ако е инвертор няма да работи като такъв.Обратното пък-щеработи на пълна мощност и може да зъзнеш.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Чет 10 юни 2010 11:14

Скубич, искаш ли да ти направя даже и демо ;) пиши лични. Не ги продавам аз, но мога да те свържа правилните хора на които съм клиент.

9, 12, 18 и т.н. са BTU (Бритиш Термал Юнит) и обръщането им в кубици става чрез формули, но както един колега писа има значение и изложение на самата стая и доста други фактори...

Други фирми като Митсубиши електрик дават модлите си по квадратура. Моя е 25-ца MSZ-GE25VA демек до 25m^2.

И както колегата по-горе писа ако заложиш на Митсубиши няма да сгрешиш. Мамка му и прасе не му се чува компрсора при отворен прозорец :shock

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Чет 10 юни 2010 12:49

radi_nrj написа:

Скубич, искаш ли да ти направя даже и демо ;) пиши лични. Не ги продавам аз, но мога да те свържа правилните хора на които съм клиент.

9, 12, 18 и т.н. са BTU (Бритиш Термал Юнит) и обръщането им в кубици става чрез формули, но както един колега писа има значение и изложение на самата стая и доста други фактори...

Други фирми като Митсубиши електрик дават модлите си по квадратура. Моя е 25-ца MSZ-GE25VA демек до 25m^2.

И както колегата по-горе писа ако заложиш на Митсубиши няма да сгрешиш. Мамка му и прасе не му се чува компрсора при отворен прозорец :shock

А за Дайкина нещо да кажеш щото тези за които скуба пита се оказоха Дайкин http://www.daikinmcquayme.com/

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Чет 10 юни 2010 13:15

Стига са глупости, дайкин, мицубиши и т.н. както казах по горе хубаво е колегата да каже какво точно изисква от климатика, само за охлаждане едва ли ще има проблем с която и да е марка. Всичко е въпрос на вкус и пари.

Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот Bobi_S13 » Чет 10 юни 2010 13:35

Скуба, Андрейчо е твоя човек
cardan

Потребителски аватар
VW-fenka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот VW-fenka » Чет 10 юни 2010 13:51

Здравей, Викторе !
Ако можеш обади се на Веско и го попитай ... той до неделя е в БГ :beer

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Чет 10 юни 2010 17:38

mely написа: А за Дайкина нещо да кажеш щото тези за които скуба пита се оказоха Дайкин http://www.daikinmcquayme.com/

За Дайкин и Митсубиши работата е на кантар, демек и двата са хубави... след това опира до цената ;)

Аз предлагам на Скуба да дойде да види пипне и сравни висок клас китайски инвертор Панасоник (RE9-ХХХ много масов и не лош) и Митсубишито. Панасоника е 200лв по-ефтин от Митсубишито, но като качество са на различни планети.

Потребителски аватар
Peteff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Peteff » Чет 10 юни 2010 17:49

не разбрах само какви са климатиците и стаите в които ще са . иначе преди се занимавах професионално,а сега се занимавам с климатици ако изкочи някой часмак :)

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”