Акт годишен технически преглед?
- Barboukov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Акт годишен технически преглед?
Калине, валиден е до датата.
-
- Автомобил: Golf Mk4
- Двигател: AGU
И аз това се чудя сега. Щото моя е издаден на 2 юли миналата година. И от тогава ми е гражданската. Не искам да разминавам двете дати, ама на 2 юли съм на море. А на картончето тогоре пише, че перфорацията показва месецът в който МПСто трябва да мине ГТП. А пък перфорацията е само на месец. И единствената дата която е написана на талончето е датата на издаване.
- npu3pak
- Автомобил: VW Passat B6 4Motion
- Двигател:
Отзад където ти пише рамата е датата. Прегледа е до дата! Едно време беше до края на месеца.
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Значи търсейки отговор на тоя въпрос попаднах на тая тема в БМВ форума http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... 2224eeb4e6 от която излиза, че валидността е до датата само заради това, че в закона пише 1 година от датата на минаване на техническия преглед!
В мен обаче си остава съмнение, именно заради написаното отпред на талона за прегледа. На стикерите за ГО също е десетдневка и месец, но застраховката важи до дата, но самата дата и час на валидност ги пише в самата полица. В документите които аз притежавам за валиден ГТП никъде не пише че важи до дата....
И докато го пиша мнението сигурно ще се съглася де
Наредба № 32 казва:
В Закона за движение по пътищата обаче не открих нищо за срокове, но не съм търсил много настоятелно де.
В мен обаче си остава съмнение, именно заради написаното отпред на талона за прегледа. На стикерите за ГО също е десетдневка и месец, но застраховката важи до дата, но самата дата и час на валидност ги пише в самата полица. В документите които аз притежавам за валиден ГТП никъде не пише че важи до дата....
И докато го пиша мнението сигурно ще се съглася де

Наредба № 32 казва:
Чл. 27. (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2005 г., доп. - ДВ, бр. 12 от 2007 г.) Пътните превозни средства се представят на периодичен преглед за проверка на техническата им изправност в сроковете, определени в Закона за движението по пътищата и в чл. 37 от тази наредба, считано от датата на предшестващия преглед, отбелязана върху контролния талон или удостоверението за одобрение на ППС, превозващи определени опасни товари.
В Закона за движение по пътищата обаче не открих нищо за срокове, но не съм търсил много настоятелно де.
- Barboukov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Преди беше целия месец. От началото на 2009 година е до дата. Перфорацията те улеснява за месеца, а датата я виждаш отзад. Същото е и при ГО.
Ами мен ме интересуваше дали точно е фиксирана глобата или е ОТ...ДО...
Ама тука до 20 дена ще са разбере колко ще го резнат
Ама тука до 20 дена ще са разбере колко ще го резнат
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
И се спира от движение автомобилът, което в
Миналия декември се бях заблеял / останах с впечатление , че съм минал преглед / и ме сгащиха в 15:30ч. последният работен ден преди Коледа . Оставих колата, по тела минах преглед - донесоха ми бързо стикера , картончето , платих и си лепнах стикерчето на предното стъкло. полицаите в шах
дадох им 20 лв да се почерпят и всички доволни.

Миналия декември се бях заблеял / останах с впечатление , че съм минал преглед / и ме сгащиха в 15:30ч. последният работен ден преди Коледа . Оставих колата, по тела минах преглед - донесоха ми бързо стикера , картончето , платих и си лепнах стикерчето на предното стъкло. полицаите в шах

-
Ъ, само да добавя, че има и ГТП за повече от една година. Примерно при моторите е 2 години. Така че, тоя закон нещо ...
-
- Автомобил: Passat B3 Variant
- Двигател: 1.8mi AAM 1993
- Контакти:
Има и за по-малко от година - товарните бусове са за по 6 месеца (ест за пари се прави всичко)

-
И то какво излиза... Излиза, че тая работа с прегледа е винаги с 1 ден по-малко от срока. Щото прегледа не го правят от утре, а от днес. И така като идеш последния ден от прегледа за нов - реално 2та прегледа се застъпват с 1 ден. Явно няма да мога да си движа гражданската и прегледа да са на 1 дата. Освен ако не спя пред пункта за ГТП.
-
- Автомобил: Passat B3 Variant
- Двигател: 1.8mi AAM 1993
- Контакти:
brum написа:И то какво излиза... Излиза, че тая работа с прегледа е винаги с 1 ден по-малко от срока. Щото прегледа не го правят от утре, а от днес. И така като идеш последния ден от прегледа за нов - реално 2та прегледа се застъпват с 1 ден. Явно няма да мога да си движа гражданската и прегледа да са на 1 дата. Освен ако не спя пред пункта за ГТП.
Можеш, но трябва да си застъпваш ГО с един ден.
-
Което е незаконно. Трябва или да е в една и съща компания, или да уведомиш предишната компания. Не можеш да имаш 2 ГОта валидни за една дата. И това го пише точно по законите.
Да се спасяват, тая седмица отивам и си правя ГТПто от сега.
Да се спасяват, тая седмица отивам и си правя ГТПто от сега.
- G-HELL
- Автомобил: Golf MKIII
- Двигател:
К.Одаджийски написа:На талончето пишеПерфорациите показват годината и месеца за МПС на следващия технически преглед
Не до датата, а месеца в който трябва да минеш, а в него естествено не ти пречи да отидеш последния ден!
Аз септември минавам преглед миналата година последния или пред последния ден от месеца минах прегледа гледах да не пресрочвам че един приятел ме наплаши че ако пресроча трябвало да минавам преглед по трудно в КАТ щот там много се заяждали особено както съм със затъмнени стопове и имах тогава фолио на задните странични и задния прозорец

- mitakathvp
- Автомобил:
- Двигател:
И аз знам че е до края на месеца прегледа 

Днес получих следния спам, съдържащ полезно инфо:
Направихме проучване и установихме, че много собственици на автомобили не знаят кога изтича валидността на годишните технически прегледи. Просто, защото забравят. Напълно Ви разбираме, защото и на нас ни се случва.
Също така установихме, че съществува всеобща заблуда, че техническия преглед е валиден за целия месец, който е отбелязан в талончето. Но съгласно действащите закони валидността е една година след датата на издаване.
Управляването на автомобил с изтекъл срок на годишния технически преглед крие опасности!
Какво може да се случи с Вас ако управлявате автомобил без валиден технически преглед?:
- Ако органите на КАТ пътна полиция установят нарушението могат да ви глобят с фиш и тогава Вие сте късметлия, защото плащате глоба от 50 лева и тичате към първия пункт за технически преглед
- Полицаите са в лошо настроение или това да е едно от няколко нарушения и тогава се сдобивате с акт. А това е - отнемане на 5 контролни точки за управление на технически неизправен автомобил, глоба от 50 лева и удоволствието да прекарате поне един час в очакване на постановлението в КАТ,
- Застрахователят Ви по застраховка Автокаско да ви откаже обезщетение, тъй като сте управлявали технически неизправен автомобил - особено, ако Вие сте виновен или сам по невнимание сте причинили щетата. Всички застрахователи по застраховка автокаско са включили в условията си изключение за управление на технически неизправно МПС.
- Застрахователят да откаже да изплати обезщетение по застраховка Гражданска отговорност на увредените лица или да предяви регресен иск към Вас, ако автомобиът е бил без валиден технически преглед, на основание че причината за събитието е техническа неизправност, а не вината на водача. Това е най-голямата беля, в която можете да бъдете забъркан по невнимание.
Не подценявайте тази малка подробност. Винаги управлявайте автомобил след като сте се уверили, че е валиден контролен талон за техническа изправност.
Какво е необходимо за преминаване през годишен технически преглед:Освен, че автомобилът ви трябва да бъде технически изправен при преминаването на технически преглед, трябва да носите следните документи:
- Талон на автомобила - част І (оригинал или копие) големия талон;
Застраховка гражданска отговорност за съответната година - носете полицата, не само картончето;
- Квитанция за платен пътен данък;
Таксата за преминаване на годишен технически преглед е между 25 и 45 лева.
За да премине гладко технически преглед трябва поне да сте проверили дали всички светлини на автомобила Ви работят. Останалото - ниво на въглеродни газове, спирачки и ръчна ще проверите на място.
ВАЖНО
Къде е КЛОПКАТА?Нашето проучване показва, че повечето шофьори смятат техническия преглед на автомобила за валиден в месеца продупчен на картончето и управляват автомобила си спокойни, че не са в нарушение.
Истината е, че валидността на талона за технически преглед е една година от датата на издаването му съгласно чл. 27 от Наредба № 32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства.Виж какви са санкциите. Причината за тази всеобща заблуда е в текста изписан на контролния талон "перфорациите показват годината и месеца за МПС на следващия технически преглед". Още повече, че преди години техническият преглед е бил с такава валидност.
Каква е причината от 1999 г. до днес контролните талони да се печатат с този подвеждащ текст, за нас не е ясно. Кой е отговорен за нанесените щети и понесените глоби? Обещаваме, че ще потърсим отговор от министерство на транспорта.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”