Пасат Б5 1.8Т 1998 г. тракане от компресора на климатика

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
poroyno
Автомобил:
Двигател:

Пасат Б5 1.8Т 1998 г. тракане от компресора на климатика

Мнениеот poroyno » Пон 14 юни 2010 8:58

Здравейте колеги, от както взех колата октомври 2009 Пасат 1.8Т 1998г.
имам едно тракане от компресора обаче климатика си охлажда перфектно. Като я купувах ми се стори че е от перката за климатика обаче вчера като слязох под колата тракането идваше от предната страна на компресора. Тракане има само когато пусна климатика. Какво може да е причината?

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Re: Тракане от компресора на климатика Пасат Б5

Мнениеот zfa159 » Пон 14 юни 2010 9:05

Компресорче ;)
Сменяй преди да сдаде багажа съвсем понеже тогава системата се пълни със стружки и отиваш на едни никак не лоши пари за промиване,за смяна на акумулатор и т.н. и т.н.
Принципно при В5 и В5.5 си е вроден проблем това с климатика,понеже много често им заминават перките отпред и съответно фреона не се офлажда и докато се усти собственика и компресора вече е заминал.Не казва,че сега не работи перката или че е карана без перка при теб,а по принцип.
Компресора при тази кола е подобен на автомобилен двигател - има си бутала,сегменти и т.н. Съответно си има и масло,което си обикаля заедно с фреона (освен това и в картера на компресора,така да го кажем) и трябва да се сменя на всеки 2 години (когато трябва да се прави и профилактика на климатика).съответно поради намаляването и остаряването на маслото,добавено към по-високо работно налягане на компресора,резутата е разбиването на сферите,които са един вид връзката на биелата с буталото и съответно чуваш това тракане...въпрос на време е да се откъсне биелата и компресора да блокира,при което всичко да стане на салата и в крайна сметка пак да го сменяш.
Само да те "зарадвам" още малко - доста трудно се намират читави екземпяри от тези.
Именно с таиз идея се обслужат климатиците на 2 години и се мият радиаторите отпред всяка пролет (набиват се с мизерия).Ето тук съм писал за проблема - зачети се за да не сменяш компресори и занапред -> Цък

Потребителски аватар
poroyno
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот poroyno » Пон 14 юни 2010 10:10

Голяма е вероятноста електромоторът за охлаждане да е изгорял и след това се е получило това тракане, защото като гледам е нов, предишния собственик ми каза че е имало някакво тракане от към перката затова го е сменил обаче тракането не е изчезнало.

Последна промяна от poroyno на Пон 14 юни 2010 12:24, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
MAKAROW
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MAKAROW » Пон 14 юни 2010 10:16

а защо да не е обтяжната ролка(чатка ужасно много), а защо да не е съединителя на компресора ?защо започвате от най лошото?

Потребителски аватар
poroyno
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот poroyno » Пон 14 юни 2010 10:23

Ако е от обтяжната ролка няма ли да чатка постоянно, моята чатка само когато пусна климатика.

Потребителски аватар
MAKAROW
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MAKAROW » Пон 14 юни 2010 17:16

poroyno написа:Ако е от обтяжната ролка няма ли да чатка постоянно, моята чатка само когато пусна климатика.

вчера смених обтяжната ролка ,която ми чаткаше само при включен климатик след тва никви грижи!!!!!
свали ролката и врътни лагера-чува се когато е прецакан

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 14 юни 2010 21:57

Е,не мога да обесня на колегата какво точно да слуша mhihi
Най-лесно е да се свали ремъка и да се проверят обтяжната ролка за луфтове и шайбата на компресора.
Лошото е,че личната ми статистика показв,че в над 80% от проблемите с шума,се касае за компресор и точно затова си позволих да изразя мнението си еднозначно,беза да гарантирам,че е 100% вярно.
Принципно обтяжната ролка трака по малко по-различен начин и има шум и без да работи компресора,макар и значително по-слаб.
При шайбата на компресора е обратното - шума е по-голям когато компресора не работи,а когато тръгне шума намалява понеже шайбата вибрира по-малко,защото лагерува и на оста на компресора посредством магнитния съединител.
Най-лесно е да се проверят ролката и шайбата и ако в тях няма проблем,да се източи фреона и да се види капилярната тръбичка - ако е пълна вече със стружки - ясно е къде е проблема ;)

Потребителски аватар
MAKAROW
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MAKAROW » Вто 15 юни 2010 9:03

zfa159 написа:Е,не мога да обесня на колегата какво точно да слуша mhihi
Най-лесно е да се свали ремъка и да се проверят обтяжната ролка за луфтове и шайбата на компресора.
Лошото е,че личната ми статистика показв,че в над 80% от проблемите с шума,се касае за компресор и точно затова си позволих да изразя мнението си еднозначно,беза да гарантирам,че е 100% вярно.
Принципно обтяжната ролка трака по малко по-различен начин и има шум и без да работи компресора,макар и значително по-слаб.
При шайбата на компресора е обратното - шума е по-голям когато компресора не работи,а когато тръгне шума намалява понеже шайбата вибрира по-малко,защото лагерува и на оста на компресора посредством магнитния съединител.
Най-лесно е да се проверят ролката и шайбата и ако в тях няма проблем,да се източи фреона и да се види капилярната тръбичка - ако е пълна вече със стружки - ясно е къде е проблема ;)

При мен нямаше никакъв шум при изключен компресор и като се пусне .........и се оказа ролката 100%

Потребителски аватар
poroyno
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот poroyno » Вто 15 юни 2010 10:05

За този обтегач ли става въпрос?

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 15 юни 2010 13:05

Същия обтегач :)
Е,нямало е шум понеже не сте го слушали със слушалки,иначе си казват всичко по повод шумовете ;)

Потребителски аватар
MAKAROW
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MAKAROW » Вто 15 юни 2010 13:40

poroyno написа:За този обтегач ли става въпрос?

да тва е ролката на която може да се смени само лагера с размери 47*30*18 струва 8 лева на SKF иначе ролката е към 50 кинта и е предимно с китайски лагер дори и марковите!!!!!!!!

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 15 юни 2010 19:12

MAKAROW написа:
poroyno написа:За този обтегач ли става въпрос?

да тва е ролката на която може да се смени само лагера с размери 47*30*18 струва 8 лева на SKF иначе ролката е към 50 кинта и е предимно с китайски лагер дори и марковите!!!!!!!!

Подкрепям! Хубавите,които не са с китайски лагер,са по 70-80лв....

Потребителски аватар
poroyno
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот poroyno » Сря 16 юни 2010 9:48

Колеги вчера взех един със мен и проверих компресора, при изключен климатик подпирам с ръка компесора пускам климатика почва да трака и вибрира. Мисля че проблема е в него, като пусна на LO се усилва тракането като увелича на 22 градуса намалява работи малко изключва за 2-3 секунди и пак се пуска. Въпреки че трака охлажда перфектно и не се чува вътре в колата. Дали ще е скъп ремонта.

Потребителски аватар
MAKAROW
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MAKAROW » Сря 16 юни 2010 15:55

poroyno написа:Колеги вчера взех един със мен и проверих компресора, при изключен климатик подпирам с ръка компесора пускам климатика почва да трака и вибрира. Мисля че проблема е в него, като пусна на LO се усилва тракането като увелича на 22 градуса намалява работи малко изключва за 2-3 секунди и пак се пуска. Въпреки че трака охлажда перфектно и не се чува вътре в колата. Дали ще е скъп ремонта.

вземи едни лекарски слушалки и преслушай компресора-(на корпуса му) и ролката -(на палстмасовата капачка)-ей тогава вече ще си сигурен!!!!!!

Потребителски аватар
poroyno
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот poroyno » Пон 21 юни 2010 19:40

MAKAROW написа:
poroyno написа:Колеги вчера взех един със мен и проверих компресора, при изключен климатик подпирам с ръка компесора пускам климатика почва да трака и вибрира. Мисля че проблема е в него, като пусна на LO се усилва тракането като увелича на 22 градуса намалява работи малко изключва за 2-3 секунди и пак се пуска. Въпреки че трака охлажда перфектно и не се чува вътре в колата. Дали ще е скъп ремонта.

вземи едни лекарски слушалки и преслушай компресора-(на корпуса му) и ролката -(на палстмасовата капачка)-ей тогава вече ще си сигурен!!!!!!

Взех лекарски слушалки и прослушах, тракането идва от предната страна на компресора към ролката. По назад
от ролката тракане няма.

Върни се в “Passat”